iOS versies overzicht

Wouter Nijsen
10 min leestijd
iOS versies overzicht

Toen iPhone OS in 2007 verscheen met de eerste iPhone, zette het de mobiele wereld op zijn kop. Inmiddels staat iPhone OS beter bekend als iOS, en heeft de software een flinke transformatie doorgemaakt. In dit iOS versie overzicht neem je een duik in de uitgebreide geschiedenis van het mobiele besturingssysteem van de iPhone, en zie je stap voor stap hoe iOS uitgroeide tot de software die nu op je iDevice draait.

iOS 17 (2023)

iOS 17 is officieel aangekondigd tijdens WWDC 2023 en zal rond september voor iPhone Xs en nieuwer beschikbaar zijn.

Jammer genoeg is iOS 17 geen hele grote iPhone-update. Toch komen er een aantal toffe nieuwe functies bij met de iOS-update. Zo hebben de apps Telefoon, FaceTime en Berichten een flinke update gekregen. Verder wordt delen met AirDrop makkelijker en is er een nieuwe manier om sneller en nauwkeuriger te typen. Meer weten? Lees dan het onderstaand artikel even door!

→ Lees meer over iOS 17

Berichten over iOS 17

iOS 16 (2022)

iOS 16 is een grote update, die allerlei nieuwe functies naar je iPhone brengt. De meest opvallende functies zijn het nieuwe vergrendelscherm, verbeterde Focus Modus, nieuwe berichten-features en meer.

→ Lees meer over iOS 16

Berichten over iOS 16

iOS 15 (2021)

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 16-pagina. iOS 15 is de grote iPhone-update van 2021. De nieuwe software is dit najaar te downloaden en brengt allerlei nieuwe functies naar je iPhone. Kun jij straks updaten? En wat is er allemaal nieuw? Je leest het op deze iOS 15-overzichtspagina. iOS 15 FAQ: Antwoorden op al je vragen iOS…

→ Lees meer over iOS 15

Berichten over iOS 15

iOS 14 (2020)

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 16-pagina. iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone van 2020, die ook in 2021 nog grote tussentijdse updates krijgt. Op deze pagina lees je alles over de nieuwe functies, welke iPhones kunnen updaten en wat wij van de update vinden.

→ Lees meer over iOS 14

Berichten over iOS 14

iOS 13 (2019)

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 16-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt. iOS 13 is de grote software-update die sinds 19 september beschikbaar is. Op deze pagina lees je alles over ondersteunende apparaten en alle nieuwe functies.

→ Lees meer over iOS 13

Berichten over iOS 13

iOS 12 (2018)

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 16-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt. iOS 12 is de meest recente software-update voor de iPhone en iPad die op maandag 17 september 2018 is verschenen. Deze pagina bevat alles wat je moet weten over iOS 12, van nieuwe functies, ondersteunende apparaten tot alles over iOS 12 downloaden en meer.

→ Lees meer over iOS 12

Berichten over iOS 12

iOS 11 (2017)

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 16-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt. iOS 11 is de grote update voor het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod touch van 2017. Alles wat je moet weten over de iOS 11 release, de functies en review lees je op deze pagina.

→ Lees meer over iOS 11

Berichten over iOS 11

iOS 10 (2016)

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 16-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt. iOS 10 is de naam van de tiende grote update voor Apples mobiele besturingssysteem. De software werkt met de iPhone, iPad, iPad Pro, iPad mini en iPod touch. Het besturingssysteem werd tijdens WWDC 2016 aangekondigd en verscheen op 13 september 2016. Voorafgaand aan de publieke release zijn er de nodige iOS 10-bèta’s verschenen. Op 24 oktober verscheen iOS 10.1, gevolgd door iOS 10.2 en iOS 10.3.

→ Lees meer over iOS 10

Berichten over iOS 10

iOS 9 (2015)

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 16-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt. iOS 9 was de grote update van Apples mobiele besturingssysteem voor de iPhone, iPad, iPad mini en iPod touch van 2015. Het besturingssysteem werd op 8 juni 2015 tijdens WWDC aangekondigd en is op 16 september uitgebracht voor de iPhone 4S en nieuwer, iPad 2 en nieuwer en iPod touch (5e generatie). iOS 9 borduurt voort op iOS 8 en verbetert dit besturingssysteem aanzienlijk. Zo is het besturingssysteem veiliger en stabieler en zijn er honderden bugs verholpen. Ook kreeg Siri een grote update, kunnen we aan de slag met de Proactive-zoekfunctie, zijn enkele Apple-apps vernieuwd en wordt multitasken op de iPad mogelijk.

→ Lees meer over iOS 9

Berichten over iOS 9

iOS 8 (2014)

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 16-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt. De iPhone, iPad, iPad, iPad Mini en iPod Touch stonden in 2014 in het teken van iOS 8. iOS 8 kwam op 17 september 2014 beschikbaar en volgde iOS 7 op. In plaats van indrukwekkende nieuwe functies bouwde iOS 8 vooral voort op de basis die iOS 7 legde. iOS 7 was een van de grootste en meest ingrijpende veranderingen voor het besturingssysteem in lange tijd. iOS 8 wijkt op visueel vlak weinig af, maar introduceerde wel diverse belangrijke nieuwe features als interactieve notificaties, een verbeterde integratie met OS X en nieuwe functies voor iMessage.

→ Lees meer over iOS 8

iOS 7 (2013)

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 16-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt. iOS 7 was een revolutionaire update, omdat versie zeven het uiterlijk van het besturingssysteem volledig aanpaste. Voor het eerst in de geschiedenis van de iPhone kreeg de software een nieuw gezicht, dat strakker was en waar meer plaats was voor nieuwe functies. iOS 7 verscheen op 18 september 2013. Hier lees je er alles over. In het onderstaande overzicht zie je in een oogopslag welke functies Apple introduceerde toen iOS 7 op de markt kwam. Deze punten staan verder op deze pagina verder uitgewerkt.

→ Lees meer over iOS 7

iOS 6 (2012)

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 16-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt. Toen iOS 6 verscheen, werden er meer dan 200 grote en kleine verbeteringen doorgevoerd aan het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod touch. Bovendien zou iOS 6 de laatste versie zijn die het originele design van iOS zou hanteren. iOS 6 verscheen op 19 september 2012. De belangrijkste vernieuwingen van iOS 6 hebben we in het onderstaande lijstje op een rij gezet, waar we verderop op de pagina een korte toelichting bij geven. Na het lezen van deze pagina weet je dus precies welke functies iOS 6 destijds introduceerde.

→ Lees meer over iOS 6

iOS 5 (2011)

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 16-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt. iOS 5 was een relatief kleine update voor het mobiele besturingssysteem van Apple, maar wel een belangrijke. De bestaande funderingen werden opgepoetst en versterkt, zodat deze versie als erg stabiel werd ervaren (op een aantal bugs in het begin na). Ook konden we met iOS 5 voor het eerst aan de slag met iCloud. iOS 5 verscheen op 12 oktober 2011. Hoewel iOS 5 dus weinig revolutionaire functies doorvoerde, zou het de update tekort doen om hem daarmee af te schrijven. Zo is de komst van iCloud ook vandaag de dag nog belangrijk en zette Apple de eerste stap naar een vernieuwd vergrendelscherm door snelle toegang tot je camera te geven. Hieronder staan de belangrijkste vernieuwingen in een lijstje, die we daaronder kort toe hebben gelicht.

→ Lees meer over iOS 5

iOS 4 (2010)

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 16-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt. iOS 4 mag dan de vierde versie van Apples mobiele besturingssysteem zijn, het is de eerste die de naam iOS gebruikte. Hier zetten we alle vernieuwingen die deze update met zich meebracht in kaart. iOS 4 verscheen op 21 juni 2010 en zou de eerste update zijn die oudere toestellen niet zou ondersteunen. Tegenwoordig is het heel normaal dat een iOS-update op een aantal oudere apparaten niet meer werkt.

→ Lees meer over iOS 4

iPhone OS 1, 2, 3 (2007)

Let op: deze iOS-versies zijn niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 16-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt. Het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod touch neomen we al jaren iOS, maar zo is het oorspronkelijk niet begonnen. Helemaal in het begin kreeg Apples mobiele besturingssysteem de naam iPhone OS. Hier lees je er alles over.

→ Lees meer over iPhone OS 1, 2, 3

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu