De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

iOS 15: deze 6 functies zijn zeker de moeite waard

Piet-Jan Lentjes
21 september 2021, 13:03
4 min leestijd
iOS 15: deze 6 functies zijn zeker de moeite waard

Heb je iOS 15 al geïnstalleerd? Top! Dan moet je deze iOS 15-functies echt eens proberen. In dit artikel staan we stil bij de beste functies en features die je zo snel mogelijk moet checken!

Lees verder na de advertentie.

Deze iOS 15-functies maken je iPhone beter

Een evolutie, maar geen revolutie. Daar waar iOS 14 (uit 2020) de grootste iPhone-update in jaren was, zet zijn opvolger vooral de puntjes op de i. Maar ook deze nieuwe versie van iOS heeft een aantal toffe nieuwe onderdelen! Dit zijn wat ons betreft de belangrijkste iOS 15-functies voor je iPhone.

1. FaceTime is verbeterd

Het succes van diensten als Google Meet en Zoom is Apple niet ontgaan. Het bedrijf voegt daarom een hele hoop nieuwe functies toe aan FaceTime, haar eigen videobel-app.

Te beginnen met een historisch moment: FaceTime komt naar Android. De Apple videobel-app is straks ook te gebruiken via de browser van een computer. Dit is vooral goed nieuws voor vriendengroepen waarbij zowel iPhones als Android-telefoons populair zijn, want dankzij de overstap kan iedereen meedoen.

FaceTime portretmode

Er zitten wel wat addertjes onder het gras. FaceTime krijgt bijvoorbeeld geen Android-app. In plaats daarvan is het de bedoeling dat mensen met een iPhone (die op iOS 15 draait) een uitnodiging versturen naar hun Android-vrienden. Zodra zij op deze link tikken worden ze toegelaten tot het videogesprek.

Lees verder: FaceTime komt naar Android, maar niet zoals je denkt

Ook nieuw in FaceTime op iOS 15: Spatial Audio. Deze functie kennen we al van de AirPods Pro. Dankzij Spatial Audio wordt geluid ‘gestuurd’. De vriend die tijdens het videobellen rechtsboven in je iPhone-scherm zit, produceert dus ook geluid vanuit die hoek.

Daarnaast heeft FaceTime nu ondersteuning voor portretmodus. Hiermee blijf je zelf scherp en wordt de achtergrond vervaagd. Dit geeft een rustiger beeld tijdens videogesprekken. Om de functie aan te zetten in FaceTime voer je de volgende stappen uit.

Portretmodus aanzetten in FaceTime:

  1. Start een FaceTime-gesprek;

  2. Tik op je eigen beeld, rechtsonder;

  3. Je eigen video wordt groter, tik op het icoontje linksboven;

  4. De achtergrond wordt vervaagd, tik rechtsboven op de knop om weer terug te keren naar het gesprek.

2. Meer privacy

Dé iPhone-update van 2021 zit boordevol allerlei privacy-verbeteringen. De standaard Mail-app verbergt bijvoorbeeld je IP-adres, dat vergelijkbaar is met het huisadres van je internetverbinding.

Om deze Mail-instelling aan te passen tik je op de ‘Instellingen’. Vervolgens scrol je naar beneden en kies je voor ‘Mail’. Scrol verder naar beneden en tik op ‘Privacybescherming’. Daar zet je de functie aan met een tik op ‘Bescherm activiteiten in Mail’.

iOS 15 functies: mail privacy

3. Minder afleiding met Focus

Dit is misschien wel één van de meest handige nieuwe functies in iOS 15: Focus. Het komt erop neer dat Apple de bestaande Niet Storen-modus flink gaat uitbreiden. Je kunt straks allerlei profielen maken met eigen instellingen.

Maak bijvoorbeeld een Focus-profiel voor wanneer je op werk bent. Hierbij worden bepaalde meldingen gedempt, gaat de Niet Storen-modus aan en krijg je andere apps en widgets op je iPhone-thuisscherm te zien. Precies andersom werkt het ook. Je kunt dus een Focus-profiel activeren voor wanneer je thuis bent en juist niets met werk te maken wil hebben.

iOS 15 Focus

4. Slimmere meldingen

Notificaties zien er in iOS 15 iets anders uit. Meldingen worden gebundeld, zodat je bijvoorbeeld in de ochtend (of avond) in één overzicht direct op de hoogte bent van wat er allemaal gebeurt is.

Meldingen worden voortaan op basis van prioriteit weergeven, met de belangrijkste nieuwtjes uiteraard bovenaan. De iPhone leert hierbij van jouw gebruik, maar je kunt het slimme algoritme wel een handje helpen.

iOS 15 meldingenoverzicht

5. Achtergrondgeluiden afspelen

Je iPhone krijgt een speciale manier om ongewenst omgevingsruis te maskeren. Met de functie achtergrondgeluiden worden afleidingen beperkt en ze helpen je te concentreren of te rusten. Je hebt de keuze uit verschillende opties, waaronder ‘Regen’, ‘Donkere ruis’ of ‘Stromend water’.

Nieuwe functie in iOS 15: achtergrondgeluid

6. Updates voor Apple-apps

Uiteraard maakt Apple met iOS 15 van de mogelijkheid gebruik om een hoop van haar eigen apps in een fris jasje te steken. Een goed voorbeeld is de Weer-app. Die werd in een fris jasje gestoken. Deze app ziet er niet alleen mooier uit, maar weet bijvoorbeeld ook hoe het met de luchtkwaliteit in steden zit. iOS 15 vernieuwt daarnaast de Apple Kaarten-app met een nieuw design en allerlei manieren om makkelijker en sneller de weg te vinden.

iOS 15 Kaarten

Nog meer over iOS 15

Wil je weten wat iOS 15 nog meer voor je in petto heeft? Lees dan ons uitgebreid dossier over iOS 15.

Heb je de update nog niet binnengehaald? Waar wacht je nog op? Lees ons artikel over iOS 15, iPadOS 15 en watchOS 8 voorbereiden en pak ons iOS 15 downloaden artikel er ook even bij.

En heb je iOS 15 al wel geïnstalleerd, maar kan je niet wennen aan de nieuwe look van Safari? Check dan onze tip hoe je Safari weer terugzet!

Deze kleine iOS 15 functies kende je nog niet
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu