iOS 12

Rens Blom
17 min leestijd
iOS 12

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 14-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt.

iOS 12 is de meest recente software-update voor de iPhone en iPad die op maandag 17 september 2018 is verschenen. Deze pagina bevat alles wat je moet weten over iOS 12, van nieuwe functies, ondersteunende apparaten tot alles over iOS 12 downloaden en meer.

Lees verder na de advertentie.

Alles over iOS 12

Net zoals bij andere iOS-versies is dit de verzamelplaats voor alles wat met iOS 12 te maken heeft. We werken deze pagina regelmatig bij met nieuwe informatie, zo lees je nu alles over nieuwe functies en onze uitgebreide (video) review van de update.

iOS 12 in vogelvlucht: de belangrijkste vernieuwingen

iOS 12 Review: de 5 grootste verbeteringen van de beste iPhone-update in jaren

Conclusie iOS 12 review

iOS 12 is geen update die je direct het gevoel geeft dat je iPhone of iPad weer een grote stap voorwaarts maakt. De flitsende functies ontbreken (zoals ARKit vorig jaar), maar daarvoor in de plaats krijg je een handvol vernieuwingen die de manier waarop je jouw iOS-device gebruikt permanent verbetert.
De prestatieverbeteringen op oudere apparaten zijn indrukwekkend, notificaties zijn eindelijk geen zooitje meer en met Schermtijd kun je jezelf uitdagen om je iPhone wat minder te gebruiken. Installeer iOS 12 dus zodra de update beschikbaar komt, want het is de belangrijkste versie die Apple in jaren heeft uitgebracht.

→ Lees verder in onze uitgebreide iOS 12 review

iOS 12.1 downloaden

Apple heeft iOS 12.1 op 30 oktober 2018 uitgerold. Door deze tussentijdse update is eindelijk de FaceTime-groepsgesprekken functie beschikbaar. Hierdoor kan je met wel 32 mensen tegelijk video- of audiobellen.

Daarnaast zorgt iOS 12.1 ervoor dat je op de iPhone XS (Max) en iPhone XR het scherptediepte-effect van de Portretcamera al kan instellen voordat en terwijl je een foto maakt. Daarnaast is de bug gefixt waardoor selfies op deze toestellen een soort beautyfilter leken te hebben. Tot slot zijn er weer 70 nieuwe emoji toegevoegd.

De update staat klaar in de Instellingen-app. Downloaden is heel gemakkelijk, maar maak van tevoren wel altijd even een reservekopie. Op die manier ben je geen gegevens kwijt als er tijdens het installeren van de update iets fout gaat.

Lees ook: iOS 12.1 nu te downloaden: FaceTime-groepsgesprekken en meer

Ondersteunende toestellen

iOS 12 focust zich voornamelijk op de stabiliteit en prestaties van het besturingssysteem. De versie is niet alleen stukken sneller dan iOS 11, maar draait ook soepeler en sneller. Maar belangrijker: iOS 12 komt naar alle apparaten die nu op iOS 11 draaien. Hieronder zetten we op een rijtje welke iOS-apparaten worden bijgewerkt.

iOS 12 ondersteuning

Deze toestellen ondersteunen iOS 12:

iOS 12

De belangrijkste iOS 12-functies op een rijtje

Hoewel iOS 12 vooral op de achtergrond verbeteringen doorvoert, is er meer dan genoeg nieuws om te ontdekken. Van het handige Schermtijd tot de sterk verbeterde notificaties en nog veel meer. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen en nieuwe iOS 12 functies op een rijtje.

1. Verbeterde prestaties en stabiliteit

Hoewel iOS 12 minder flitsende functies heeft dan zijn voorgangers, focust de nieuwe versie zich vooral op de stabiliteit van de software. iOS 12 is hierdoor een stuk sneller dan zijn voorganger. De update zou ervoor zorgen dat apps 40 procent sneller laden, het toetsenbord 50 procent sneller werkt en de camera-app veel vlotter (zo’n 70 procent) start op oudere iOS-apparaten. Dat ga je merken op je nieuwe iPhone, maar vooral op oudere iPhones zoals de iPhone SE en iPhone 6S.

2. Compleet vernieuwde notificaties

iOS 12 introduceert iets waar veel gebruikers al jaren om vragen: betere notificaties. In plaats van dat meldingen chronologisch onder elkaar worden getoond, worden ze nu gegroepeerd. Hierdoor is het makkelijker om notificaties te verwerken en terug te vinden. De stapeltjes met meldingen kun je uitvouwen door erop te tikken of allemaal in een beweging van je vergrendelscherm wissen. Dat maakt het makkelijker om snel weer op te hoogte te zijn als je je iPhone een tijdje niet gebruikt hebt.

ios 12 memoji

3. Nieuwe Animoji, maar ook Memoji

De zingende Animoji die jou nadoen dankzij Face ID op de iPhone X waren eind vorig jaar een hit op social media, dus doet Apple er met iOS 12 nog een schepje bovenop. Het aanbod van Animoji wordt verder uitgebreid met kleurrijke figuurtjes van een geest, koala, tijger en dino.

Helemaal nieuw zijn de Memoji: een zelfgemaakte Animoji die op jou lijkt. Gebruikers krijgen daarvoor veel verschillende opties, zodat ze zichzelf kunnen namaken in emojivorm. Kies bijvoorbeeld de ogen, het kapsel maar ook een zonnebril, hoedje of oorbellen. Ook komt er tongherkenning zodat iedereen dit najaar zijn tong gaat uitsteken naar zijn of haar iPhone.

4. Een sterk verbeterde Foto’s-app

Apple heeft de Foto’s-app van een welkome update voorzien. De zoekfunctie van de app is verbeterd met zoeksuggesties, zodat je vaak niet eens een zoekterm hoeft in te vullen. Daarnaast kun je voortaan naar specifieke dingen zoeken zoals ‘katten’ of ‘sport’, de app zoekt vervolgens door persoon- en objectherkenning de bijpassende foto’s.

iOS 12 Foto's

iOS 12 introduceert in Foto’s het ‘Voor jou’-tabblad, waarin bepaalde kiekjes worden uitgelicht die bijvoorbeeld met een speciale dag te maken hebben. Deze kun je met een druk op de knop delen. Besluit je een foto met een vriend of familielid te delen, dan krijgt hij/zij hiervan een berichtje, met een suggestie om foto’s ‘terug te delen’ van hetzelfde evenement. Handig als je na een weekendje weg met vrienden snel alle foto’s wilt uitwisselen.

5. Siri Shortcuts

Siri gaat erop vooruit met de komst van iOS 12, maar daar moet je wel zelf iets voor doen. Apple introduceert Siri Shortcuts, een nieuwe app waarmee je de spraakassistent kunt uitbreiden met zelfgemaakte vragen. Op een toegankelijke manier sleep je de verschillende functies van Siri’s op je scherm, zodat er een serie van opdrachten ontstaan die je activeert met een enkele spraakopdracht.

Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat ‘Hé Siri ik ga naar huis’ ervoor zorgt dat Apple Maps de snelste route naar huis zoekt, je partner een berichtje krijgt dat je onderweg bent, de lampen alvast aangaan en je favoriete muzieklijst wordt klaargezet. Deze Siri Shortcuts kun je zelf maken, maar worden ook alvast voor je klaargezet om ze met een druk op de knop toe te voegen.

iOS 12 privacy

6. Nieuwe privacy-maatregelen

Privacy blijft een belangrijk onderdeel van de iPhone en iPad en met iOS 12 gaat Apple weer een stapje verder. Zo worden de Like-knoppen van sociale netwerken als Facebook geblokkeerd, omdat deze stiekem jouw surfgedrag in de gaten kunnen houden. Ook maakt iOS je internetgedrag achter de schermen anoniemer, zodat je ook op die manier lastiger te volgen bent door adverteerders. Ook zet Apple met de update stappen om veilig inloggen met sterke wachtwoorden simpeler te maken. In het onderstaande artikel lees je hier alles over.

Lees ook: 4 manieren waarop iOS 12 je privacy beter dan ooit beschermt

7. FaceTime krijgt een facelift

Apples videobel-platform FaceTime is al jaren toe aan een upgrade. Al jaren gaan er dan ook geruchten dat het bedrijf uit Cupertino werkt aan verbeteringen, die we met iOS 12 eindelijk zien. De belangrijkste verbetering is ‘Group FaceTime’, waarmee het – zoals de naam al doet vermoeden – mogelijk wordt om groepsvideogesprekken te starten.

In iOS 12 kun je met maximaal 32 mensen tegelijk videobellen. Het opzetten van een groepsvideogesprek gaat op ongeveer dezelfde manier als het opzetten van een groepsgesprek met tekst. Deelnemers kunnen zelf bepalen of ze deelnemen, en het gesprek weer verlaten. Om groepsvideogesprekken overzichtelijk te houden, wordt degene die praat automatisch naar voren gehaald in beeld. Wil je zelf iemand beter bekijken, dan tik je simpelweg twee keer op hem of haar. De nieuwe features van FaceTime werken op de iPhone, iPad, Mac en je kunt ook deelnemen op de Apple Watch via audio.

ios 12

8. Screen Time en Niet Storen 2.0 bestrijden iPhone-verslaving

Nu grote investeerders ook bezorgd zijn over de verslavende factor van iPhones bij kinderen, gaat Apple aan het werk. iOS 12 geeft gebruikers inzicht in hoe ze hun iOS-apparaat gebruiken. Zo kun je zien hoeveel tijd je in bepaalde apps spendeert, of bekijken hoeveel tijd je al op een website hebt doorgebracht. Maar ook kun je checken hoeveel notificaties je hebt ontvangen en hoe vaak je je iPhone of iPad hebt opgepakt op een dag.

De Screen Time-functie geeft je de mogelijkheid om een iOS-apparaat te blokkeren voor kinderen, zodat ze het op bepaalde tijden niet kunnen gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld rond bedtijd. Ook kun je instellen dat bepaalde apps altijd te gebruiken zijn, zelfs als een iOS-apparaat voor een bepaalde tijd niet gebruikt mag worden.

Ook verbeterd: de Niet Storen-modus. De optie kan nu op specifiekere momenten worden ingeschakeld, zoals tijdens een les op school op diner in een restaurant. Niet storen is in iOS 12 ook slimmer als je slaapt. iOS 12 ‘verbergt’ ‘s nachts ontvangen notificaties en laat ze pas op het vergrendelscherm zien als je in de ochtend weer wakker wordt. Hierdoor ben je ‘s nachts minder snel geneigd om je meldingen te bekijken, als je wakker wordt en toevallig je iPhone checkt.

ARKit

9. Samen gamen in augmented reality

ARKit krijgt een grote upgrade naar versie 2.0. Het augmented reality-platform van Apple heeft als grootste vernieuwing dat je meerdere apparaten aan elkaar kunt koppelen, zodat meerdere iPhones en iPads naar hetzelfde virtuele object kunnen kijken.

Dit maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker voor een schoolklas, die tijdens een presentatie naar hetzelfde voorwerp in AR kunnen kijken met hun iPads. Ook liet Apple een LEGO-game zien, waarin tot vier gebruikers met elkaar in augmented reality kunnen spelen met een fysiek LEGO-bouwwerk dat dankzij ARKit tot leven komt op het scherm van je iPad of iPhone. Daarnaast staat voortaan standaard een meetlint-app op je iPhone, waarmee je dankzij ARKit een object tot op de centimeter nauwkeurig kunt opmeten.

Lees het laatste nieuws over iOS 12

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 14-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt.

iOS 12 is de meest recente software-update voor de iPhone en iPad die op maandag 17 september 2018 is verschenen. Deze pagina bevat alles wat je moet weten over iOS 12, van nieuwe functies, ondersteunende apparaten tot alles over iOS 12 downloaden en meer.

Lees verder na de advertentie.

Alles over iOS 12

Net zoals bij andere iOS-versies is dit de verzamelplaats voor alles wat met iOS 12 te maken heeft. We werken deze pagina regelmatig bij met nieuwe informatie, zo lees je nu alles over nieuwe functies en onze uitgebreide (video) review van de update.

iOS 12 in vogelvlucht: de belangrijkste vernieuwingen

iOS 12 Review: de 5 grootste verbeteringen van de beste iPhone-update in jaren

Conclusie iOS 12 review

iOS 12 is geen update die je direct het gevoel geeft dat je iPhone of iPad weer een grote stap voorwaarts maakt. De flitsende functies ontbreken (zoals ARKit vorig jaar), maar daarvoor in de plaats krijg je een handvol vernieuwingen die de manier waarop je jouw iOS-device gebruikt permanent verbetert.
De prestatieverbeteringen op oudere apparaten zijn indrukwekkend, notificaties zijn eindelijk geen zooitje meer en met Schermtijd kun je jezelf uitdagen om je iPhone wat minder te gebruiken. Installeer iOS 12 dus zodra de update beschikbaar komt, want het is de belangrijkste versie die Apple in jaren heeft uitgebracht.

→ Lees verder in onze uitgebreide iOS 12 review

iOS 12.1 downloaden

Apple heeft iOS 12.1 op 30 oktober 2018 uitgerold. Door deze tussentijdse update is eindelijk de FaceTime-groepsgesprekken functie beschikbaar. Hierdoor kan je met wel 32 mensen tegelijk video- of audiobellen.

Daarnaast zorgt iOS 12.1 ervoor dat je op de iPhone XS (Max) en iPhone XR het scherptediepte-effect van de Portretcamera al kan instellen voordat en terwijl je een foto maakt. Daarnaast is de bug gefixt waardoor selfies op deze toestellen een soort beautyfilter leken te hebben. Tot slot zijn er weer 70 nieuwe emoji toegevoegd.

De update staat klaar in de Instellingen-app. Downloaden is heel gemakkelijk, maar maak van tevoren wel altijd even een reservekopie. Op die manier ben je geen gegevens kwijt als er tijdens het installeren van de update iets fout gaat.

Lees ook: iOS 12.1 nu te downloaden: FaceTime-groepsgesprekken en meer

Ondersteunende toestellen

iOS 12 focust zich voornamelijk op de stabiliteit en prestaties van het besturingssysteem. De versie is niet alleen stukken sneller dan iOS 11, maar draait ook soepeler en sneller. Maar belangrijker: iOS 12 komt naar alle apparaten die nu op iOS 11 draaien. Hieronder zetten we op een rijtje welke iOS-apparaten worden bijgewerkt.

iOS 12 ondersteuning

Deze toestellen ondersteunen iOS 12:

iOS 12

De belangrijkste iOS 12-functies op een rijtje

Hoewel iOS 12 vooral op de achtergrond verbeteringen doorvoert, is er meer dan genoeg nieuws om te ontdekken. Van het handige Schermtijd tot de sterk verbeterde notificaties en nog veel meer. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen en nieuwe iOS 12 functies op een rijtje.

1. Verbeterde prestaties en stabiliteit

Hoewel iOS 12 minder flitsende functies heeft dan zijn voorgangers, focust de nieuwe versie zich vooral op de stabiliteit van de software. iOS 12 is hierdoor een stuk sneller dan zijn voorganger. De update zou ervoor zorgen dat apps 40 procent sneller laden, het toetsenbord 50 procent sneller werkt en de camera-app veel vlotter (zo’n 70 procent) start op oudere iOS-apparaten. Dat ga je merken op je nieuwe iPhone, maar vooral op oudere iPhones zoals de iPhone SE en iPhone 6S.

2. Compleet vernieuwde notificaties

iOS 12 introduceert iets waar veel gebruikers al jaren om vragen: betere notificaties. In plaats van dat meldingen chronologisch onder elkaar worden getoond, worden ze nu gegroepeerd. Hierdoor is het makkelijker om notificaties te verwerken en terug te vinden. De stapeltjes met meldingen kun je uitvouwen door erop te tikken of allemaal in een beweging van je vergrendelscherm wissen. Dat maakt het makkelijker om snel weer op te hoogte te zijn als je je iPhone een tijdje niet gebruikt hebt.

ios 12 memoji

3. Nieuwe Animoji, maar ook Memoji

De zingende Animoji die jou nadoen dankzij Face ID op de iPhone X waren eind vorig jaar een hit op social media, dus doet Apple er met iOS 12 nog een schepje bovenop. Het aanbod van Animoji wordt verder uitgebreid met kleurrijke figuurtjes van een geest, koala, tijger en dino.

Helemaal nieuw zijn de Memoji: een zelfgemaakte Animoji die op jou lijkt. Gebruikers krijgen daarvoor veel verschillende opties, zodat ze zichzelf kunnen namaken in emojivorm. Kies bijvoorbeeld de ogen, het kapsel maar ook een zonnebril, hoedje of oorbellen. Ook komt er tongherkenning zodat iedereen dit najaar zijn tong gaat uitsteken naar zijn of haar iPhone.

4. Een sterk verbeterde Foto’s-app

Apple heeft de Foto’s-app van een welkome update voorzien. De zoekfunctie van de app is verbeterd met zoeksuggesties, zodat je vaak niet eens een zoekterm hoeft in te vullen. Daarnaast kun je voortaan naar specifieke dingen zoeken zoals ‘katten’ of ‘sport’, de app zoekt vervolgens door persoon- en objectherkenning de bijpassende foto’s.

iOS 12 Foto's

iOS 12 introduceert in Foto’s het ‘Voor jou’-tabblad, waarin bepaalde kiekjes worden uitgelicht die bijvoorbeeld met een speciale dag te maken hebben. Deze kun je met een druk op de knop delen. Besluit je een foto met een vriend of familielid te delen, dan krijgt hij/zij hiervan een berichtje, met een suggestie om foto’s ‘terug te delen’ van hetzelfde evenement. Handig als je na een weekendje weg met vrienden snel alle foto’s wilt uitwisselen.

5. Siri Shortcuts

Siri gaat erop vooruit met de komst van iOS 12, maar daar moet je wel zelf iets voor doen. Apple introduceert Siri Shortcuts, een nieuwe app waarmee je de spraakassistent kunt uitbreiden met zelfgemaakte vragen. Op een toegankelijke manier sleep je de verschillende functies van Siri’s op je scherm, zodat er een serie van opdrachten ontstaan die je activeert met een enkele spraakopdracht.

Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat ‘Hé Siri ik ga naar huis’ ervoor zorgt dat Apple Maps de snelste route naar huis zoekt, je partner een berichtje krijgt dat je onderweg bent, de lampen alvast aangaan en je favoriete muzieklijst wordt klaargezet. Deze Siri Shortcuts kun je zelf maken, maar worden ook alvast voor je klaargezet om ze met een druk op de knop toe te voegen.

iOS 12 privacy

6. Nieuwe privacy-maatregelen

Privacy blijft een belangrijk onderdeel van de iPhone en iPad en met iOS 12 gaat Apple weer een stapje verder. Zo worden de Like-knoppen van sociale netwerken als Facebook geblokkeerd, omdat deze stiekem jouw surfgedrag in de gaten kunnen houden. Ook maakt iOS je internetgedrag achter de schermen anoniemer, zodat je ook op die manier lastiger te volgen bent door adverteerders. Ook zet Apple met de update stappen om veilig inloggen met sterke wachtwoorden simpeler te maken. In het onderstaande artikel lees je hier alles over.

Lees ook: 4 manieren waarop iOS 12 je privacy beter dan ooit beschermt

7. FaceTime krijgt een facelift

Apples videobel-platform FaceTime is al jaren toe aan een upgrade. Al jaren gaan er dan ook geruchten dat het bedrijf uit Cupertino werkt aan verbeteringen, die we met iOS 12 eindelijk zien. De belangrijkste verbetering is ‘Group FaceTime’, waarmee het – zoals de naam al doet vermoeden – mogelijk wordt om groepsvideogesprekken te starten.

In iOS 12 kun je met maximaal 32 mensen tegelijk videobellen. Het opzetten van een groepsvideogesprek gaat op ongeveer dezelfde manier als het opzetten van een groepsgesprek met tekst. Deelnemers kunnen zelf bepalen of ze deelnemen, en het gesprek weer verlaten. Om groepsvideogesprekken overzichtelijk te houden, wordt degene die praat automatisch naar voren gehaald in beeld. Wil je zelf iemand beter bekijken, dan tik je simpelweg twee keer op hem of haar. De nieuwe features van FaceTime werken op de iPhone, iPad, Mac en je kunt ook deelnemen op de Apple Watch via audio.

ios 12

8. Screen Time en Niet Storen 2.0 bestrijden iPhone-verslaving

Nu grote investeerders ook bezorgd zijn over de verslavende factor van iPhones bij kinderen, gaat Apple aan het werk. iOS 12 geeft gebruikers inzicht in hoe ze hun iOS-apparaat gebruiken. Zo kun je zien hoeveel tijd je in bepaalde apps spendeert, of bekijken hoeveel tijd je al op een website hebt doorgebracht. Maar ook kun je checken hoeveel notificaties je hebt ontvangen en hoe vaak je je iPhone of iPad hebt opgepakt op een dag.

De Screen Time-functie geeft je de mogelijkheid om een iOS-apparaat te blokkeren voor kinderen, zodat ze het op bepaalde tijden niet kunnen gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld rond bedtijd. Ook kun je instellen dat bepaalde apps altijd te gebruiken zijn, zelfs als een iOS-apparaat voor een bepaalde tijd niet gebruikt mag worden.

Ook verbeterd: de Niet Storen-modus. De optie kan nu op specifiekere momenten worden ingeschakeld, zoals tijdens een les op school op diner in een restaurant. Niet storen is in iOS 12 ook slimmer als je slaapt. iOS 12 ‘verbergt’ ‘s nachts ontvangen notificaties en laat ze pas op het vergrendelscherm zien als je in de ochtend weer wakker wordt. Hierdoor ben je ‘s nachts minder snel geneigd om je meldingen te bekijken, als je wakker wordt en toevallig je iPhone checkt.

ARKit

9. Samen gamen in augmented reality

ARKit krijgt een grote upgrade naar versie 2.0. Het augmented reality-platform van Apple heeft als grootste vernieuwing dat je meerdere apparaten aan elkaar kunt koppelen, zodat meerdere iPhones en iPads naar hetzelfde virtuele object kunnen kijken.

Dit maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker voor een schoolklas, die tijdens een presentatie naar hetzelfde voorwerp in AR kunnen kijken met hun iPads. Ook liet Apple een LEGO-game zien, waarin tot vier gebruikers met elkaar in augmented reality kunnen spelen met een fysiek LEGO-bouwwerk dat dankzij ARKit tot leven komt op het scherm van je iPad of iPhone. Daarnaast staat voortaan standaard een meetlint-app op je iPhone, waarmee je dankzij ARKit een object tot op de centimeter nauwkeurig kunt opmeten.

Lees het laatste nieuws over iOS 12

Heeft dit artikel je geholpen?

iOS 12 archief

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu