Apple iPhone 16

Volgend jaar lanceert Apple de iPhone 16. Op deze pagina zetten we alles wat we tot nu toe over de iPhone 16 weten voor je onder elkaar!

Lees verder na de advertentie.

Let op: alle informatie op deze pagina is gebaseerd op geruchten. Hoewel we geprobeerd hebben om alleen betrouwbare geruchten te verzamelen, kunnen we niet 100 procent garanderen dat Apple deze vernieuwingen ook gaat doorvoeren in de iPhone 16.

iPhone 16 geruchten in het kort:

  • Vernieuwde Face ID-sensor
  • Periscoopcamera
  • Nieuwe iPhone 16 Ultra
  • Solid state-knoppen 
  • Nieuwe software-update: iOS 18
  • Grotere schermen
iphone scherm groot

Vier nieuwe iPhone-modellen

Net als dit jaar brengt Apple in 2024 vier nieuwe iPhones uit. De line-up ziet er naar verwachting wel net iets anders uit dan we gewend zijn. Apple voegt namelijk een gloednieuw model toe aan de iPhone-reeks.

Er komen in 2024 weer twee goedkopere modellen, de iPhone 16 en de iPhone 16 Plus. De twee geavanceerde modellen zijn komend jaar de iPhone 16 Pro én de iPhone 16 Ultra. Laatstgenoemde is de nieuwe high-end telefoon van Apple met nog meer functies dan de iPhone 16 Pro.

Dit zijn de verwachte modellen:

  • iPhone 16 (6,1 inch)
  • iPhone 16 Plus (6,7 inch)
  • iPhone 16 Pro (6,3 inch)
  • iPhone 16 Ultra (6,9 inch)

Dit weten we al over het design van de iPhone 16

De iPhone 16 zal in september 2024 verschijnen en heeft naar verwachting grotendeels hetzelfde design als de iPhone 15. Bij de iPhone 15 vallen voornamelijk de dunnere schermranden op. De behuizing van de iPhone is door deze smallere randen een slag kleiner dan die van de iPhone 14. De iPhone 16 neemt deze dunne randen waarschijnlijk over.

De iPhone 16 Pro en de Ultra krijgen in ieder geval wél een flinke aanpassing. De iPhones krijgen namelijk het grootste scherm ooit voor een smartphone van Apple. Aan de achterzijde zien de telefoons er ook net anders uit, de cameralenzen steken namelijk een stuk minder ver uit. Dit heeft te maken met de nieuwe camera van de iPhones.

Het design van de iPhone 16 Ultra wordt eveneens op de schop genomen. De telefoon wordt dunner en wordt ook van andere materialen gemaakt. Zo krijgt de high-end telefoon randen die van titanium gemaakt zijn, waardoor je telefoon stevig én licht tegelijk wordt. Goed nieuws dus als je jouw telefoon wel eens laat vallen, want zo zijn de hoekjes minder kwetsbaar.

iPhone 16

iPhone 16 scherm

De reguliere iPhone 16 (Plus) behoudt waarschijnlijk de standaard schermformaten. De iPhone 16 krijgt een 6,1-inch scherm en de Plus een 6,7-inch scherm. Het scherm van de iPhone 16 Pro en de Ultra krijgen daarentegen wél een flinke upgrade.

De high-end telefoons krijgen namelijk het grootste scherm ooit voor een iPhone. Naar verluidt zal de iPhone 16 Pro een scherm van 6,3 inch krijgen. De Ultra doet er nog een schepje bovenop en gaat naar een display van 6,9 inch. De schermen zijn dus behoorlijk groter dan we tot nu toe hebben gezien bij een iPhone.

De schermen van de iPhone 16 Pro en de Ultra moeten het bovendien zonder het Dynamic Island doen. De Face ID-sensor verdwijnt namelijk onder het scherm. Hierdoor wordt het Dynamic Island overbodig en bestaat de voorzijde van de telefoons volledig uit scherm. Er is wel nog een klein puntje te zien door de frontcamera.

iPhone Face ID onder scherm

iPhone 16 camera: periscooplens

Apple lanceert dit jaar de iPhone 15-reeks met als één van de belangrijkste vernieuwingen de camera. Dit worden namelijk de eerste reguliere iPhones met een 48-megapixelcamera. Apple is heel lang met de camera’s blijven steken op 12 megapixels, maar de hoofdcamera (dit is de groothoeklens) heeft dus een flinke stap vooruit gemaakt. De iPhone 16 (Plus) krijgt dezelfde camera.

De iPhone 16 Pro en de Ultra krijgen net als de iPhone 15 Pro Max een periscoopcamera. Met deze camera is het mogelijk om veel verder in te zoomen, waarschijnlijk tot 6x. De iPhone 16 Pro krijgt de geavanceerde periscoopcamera dus ook, in tegenstelling tot de iPhone 15 Pro.

iPhone periscoop

Nieuwe knoppen bij de iPhone 16

De iPhone 16 Pro en de iPhone 16 Ultra worden naar verwachting de eerste iPhones zonder fysieke knoppen. In plaats daarvan trillen de knoppen als je ze indrukt. Deze manier van indrukken kennen we al van de thuisknop op de iPhone 7iPhone 8iPhone SE 2020 en iPhone SE 2022

De iPhones krijgen één grote volumeknop, in plaats van de twee losse knoppen bij de huidige iPhones. Ook de mute-knop ondergaat een metamorfose en wordt een multifunctionele actie-knop. Je bepaalt dan zelf welke functie de knop krijgt. Dit zagen we eerder al bij de actie-knop van de Apple Watch Ultra.

De reguliere iPhone 16 (Plus) krijgt naar verwachting geen vernieuwde knoppen.

Welke processor heeft de iPhone 16?

De iPhone 16 Pro en de iPhone 16 Ultra worden zeer waarschijnlijk aangedreven door Apple’s nieuwe 5G-modem. Dit zijn de eerste iPhones met Apple’s nieuwe eigen chip, zodat er een einde komt aan Apple’s afhankelijkheid van Qualcomm.

Het ontwikkelen van een eigen 5G-chip biedt veel voordelen voor Apple. Zo gaat de accuduur van de iPhone 16 er met zo’n modem waarschijnlijk drastisch op vooruit, waardoor je weer wat langer met je telefoon doet straks. Daarnaast is het – zeker in een tijd van chiptekorten – altijd fijn om onafhankelijk te zijn op het gebied van modems en chips.

De iPhone 16 (Plus) wordt voorzien van de A17-chip, die we al kennen van de iPhone 15 Pro. Door de nieuwe chip is de iPhone 16 weer sneller dan zijn voorganger. Ook wordt hij bijgestaan door minstens 128GB aan opslagruimte en 6GB werkgeheugen. Volgens verschillende geruchten wordt dit werkgeheugen bij de iPhone 16 Ultra zelfs uitgebreid naar 8GB.

Wanneer komt de iPhone 16 uit?

De lancering van de iPhone 16 laat voorlopig nog op zich wachten. Apple presenteert in september dit jaar de iPhone 15, dus de iPhone 16 verschijnt pas in 2024. Doorgaans vindt de presentatie van de reeks nieuwe iPhones plaats in de tweede week van september. Dat gebeurt dan op een maandag of dinsdag. Als we (heel) ver vooruitkijken zou dat dus maandag 9 en dinsdag 10 september 2024 zijn.

Dit duurt natuurlijk nog heel lang, waardoor het goed mogelijk is dat de release iets eerder of iets later plaatsvindt. De iPhone 16-reeks wordt in ieder geval in september 2024 verwacht.

Prijzen van de nieuwe iPhones

Er is nog weinig bekend over de prijzen van de nieuwe reeks iPhones. Het wordt interessant welke prijzen de iPhone 15 dit jaar krijgt, want dat zegt natuurlijk veel over welke prijzen Apple door zal voeren bij de iPhone 16. Volgens geruchten zal Apple de prijs van de iPhone 15 Pro-modellen dit jaar in ieder geval verder verhogen, om de kloof met de iPhone 15 Plus te vergroten.

Het is daarom de verwachting dat de iPhone 16 Pro en vooral de iPhone 16 Ultra een behoorlijk prijskaartje gaan krijgen. De iPhone 16 (Plus) zal vermoedelijk in dezelfde prijsklasse zitten als de iPhone 14 (Plus). Apple bracht de telefoon toen voor 1019 euro op de markt.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste iPhone 16 geruchten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Lees verder na de advertentie.

Gebruikers reviews Apple iPhone 16

Maak kans op een Bol.com waardebon t.w.v. 25 euro met jouw eigen Apple-gebruikersreview. De voorwaarden van de gebruikersreviews-winactie zijn hier te vinden.

0

nog geen reviews

Beoordeling

5 sterren
0 reviews
4 sterren
0 reviews
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu