De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

iPhone OS 1, 2, 3

Lars Paijmans
2 min leestijd
iPhone OS 1, 2, 3

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 14-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt.

Het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod touch neomen we al jaren iOS, maar zo is het oorspronkelijk niet begonnen. Helemaal in het begin kreeg Apples mobiele besturingssysteem de naam iPhone OS. Hier lees je er alles over.

Lees verder na de advertentie.

iPhone OS gebaseerd op OS X

Toen de eerste plannen voor de iPhone en iOS gesmeed werden, liet Steve Jobs twee teams van ontwikkelaars het tegen elkaar opnemen. Enerzijds had je team iPod, die de iPod wilde uitvergroten en uitbreiden met telefoonfuncties, terwijl team Mac de uitgebreide functies van de Mac probeerde in te krimpen naar een klein apparaat dat in je broekzak paste.

iPhone OS


Bron: forum MacRumors

Uiteindelijk ging het Mac-team er met de overwinning vandoor, onder lijden van Scott Forstall. Hij en zijn team maakten iPhone OS, wat uiteindelijk ook het besturingssysteem zou zijn waar de allereerste iPhone op zou draaien. iPhone OS vertoonde destijds de nodige overeenkomsten met Mac OS X.

Een slimme beslissing, omdat dit ervoor zorgde dat Mac-ontwikkelaars relatief gemakkelijk een iPhone-app konden maken. Om dit verder zo soepel mogelijk te laten verlopen ontwikkelde Forstall een software ontwikkelaarskit en de App Store in iTunes.

iPhone OS 2 en 3

Toen de iPhone in januari 2007 werd onthuld stond de term ‘iPhone OS’ er niet duidelijk bij vermeld. Bovendien konden er nog geen apps van derden op de eerste iPhone geïnstalleerd worden (omdat er nog geen App Store was). Pas op 6 maart 2008 verscheen de eerste iPhone OS bèta voor externe ontwikkelaars. De iPhone 3G draaide destijds op iPhone OS 2.0.

iphone 3gs

Dit was de eerste grote update die de App Store introduceerde. iPhone OS 3.0 verscheen tegelijk met de iPhone 3GS in juni 2009. De derde versie introduceerde onder meer de mogelijkheid om tekst te kopiëren, knippen en plakken en introduceerde de Spotlight-zoekfunctie om snel je iPhone te doorzoeken. Speciaal voor de iPad werd iPhone OS 3.2 gemaakt.

In juni 2010 doopte Apple iPhone OS pas om tot het inmiddels bekende iOS. Een logische keuze, omdat zowel de iPod touch en iPad inmiddels op iPhone OS draaiden. Een eenduidige term als iOS zorgde ervoor dat het voor iedereen duidelijk was dat het meerdere apparaten omvatte.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu