Apple iPhone 16 Plus

Yannick Chalkiopoulos
Yannick Chalkiopoulos Gepubliceerd: 27 februari 2024,
bijgewerkt: 26 april 2024

Apple presenteert dit jaar de iPhone 16 en de iPhone 16 Plus is de grotere uitvoering van de smartphone. Wil je meer weten over de volgende iPhone? Wij zetten alle geruchten voor je onder elkaar!

Let op: alle informatie op deze pagina is gebaseerd op geruchten. Hoewel we geprobeerd hebben om alleen betrouwbare geruchten te verzamelen, kunnen we niet 100 procent garanderen dat Apple deze vernieuwingen ook gaat doorvoeren in de iPhone 16 Plus.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 16 Plus in het kort:

 • Dynamic Island
 • Actieknop
 • 6,7-inch scherm
 • 48-megapixelcamera
 • Nieuwe software-update: iOS 18
 • Vernieuwd camera-eiland
 • Release in september 2024
capture knop iPhone 16

Dit zijn de nieuwe iPhones van 2024

Het is de verwachting dat Apple dit jaar opnieuw vier iPhones uitbrengt. Er komen in 2024 weer twee reguliere modellen, de iPhone 16 en de iPhone 16 Plus. De twee geavanceerde modellen zijn de iPhone 16 Pro en de iPhone 16 Pro Max. Vooral bij de Pro-modellen voert Apple grote veranderingen door, want de schermen worden groter dan bij eerdere iPhones. Dit zijn de verwachte modellen:

iPhone 16

Nieuwe iPhone met bekend design

Er worden weinig veranderingen verwacht bij het design van de telefoon. Het toestel krijgt opnieuw een aluminium behuizing met dunnere schermranden, net als de iPhone 15 Plus. Ook het formaat van de telefoon is hetzelfde met een 6,7-inch scherm. Apple bracht het Dynamic Island vorig jaar naar de reguliere iPhones en we zien de feature opnieuw terug bij de Plus.

Wel past Apple het camera-eiland aan bij de telefoon. De lenzen worden recht onder elkaar geplaatst, terwijl dat bij de iPhone 15 nog diagonaal is. Hierdoor wordt het camera-eiland een stuk dunner. Door de nieuwe positionering van de lenzen is het mogelijk om met de iPhone 16 Plus ruimtelijke video’s op te nemen voor de Vision Pro. Dat is voor Apple ook de belangrijkste reden voor het nieuwe design van het camera-eiland.

iphone 16 camera-eiland

Weer geen ProMotion

De iPhone 16 Plus valt vooral op door het grote scherm. Dat is letterlijk het grote verschil met de iPhone 16, want de telefoon heeft een display van 6,7 inch. Volgens geruchten zien we helaas weer geen ProMotion terug bij de iPhone 16 Plus. Deze technologie zorgt ervoor dat je scherm met 120 keer per seconde kan verversen. Dit kan verlaagd worden tot 1Hz, waardoor een always on-scherm mogelijk is.

De iPhone 16 Plus ondersteunt always on-display dus helaas niet, deze functie blijft exclusief voor de Pro-modellen. Ook de nieuwe Face ID-sensor komt enkel naar de iPhone 16 Pro (Max). Bij die telefoons verdwijnt het Dynamic Island, omdat de Face ID-sensor weggewerkt wordt onder het scherm. Dat is bij de reguliere iPhones niet het geval, waardoor we ook het Dynamic Island gewoon weer terug zien.

Actieknop komt naar alle iPhones

Een feature van de Pro-modellen die dit jaar wél naar de ‘normale’ iPhone komt is de actieknop. Apple introduceerde de actieknop bij de iPhone 15 Pro (Max) en voorziet dit jaar alle nieuwe toestellen van de button. Je kunt bij de actieknop zelf kiezen welke functie je koppelt aan de knop. Zo kun je de zaklamp aanzetten of de camera direct openen met de button. Uit deze functies kun je kiezen bij de actieknop:

 • Geluid uit
 • Focus
 • Camera
 • Zaklamp
 • Dictafoon
 • Vertaal
 • Vergrootglas
 • Opdrachten
 • Toegankelijkheid

Apple geeft standaard negen functies om te koppelen aan de actieknop, maar door de Opdrachten-app heb je veel meer mogelijkheden. Zo kun je in de app zelf een taak toevoegen en die aan de actieknop koppelen. Het is goed mogelijk dat Apple de actieknop in iOS 18 meer nieuwe functies geeft, zodat er een nieuwe actie wordt uitgevoerd als je bijvoorbeeld twee keer op de knop drukt.

Volgens nieuwe geruchten overweegt Apple fysieke knoppen te vervangen voor buttons die werken met Haptic Touch. Je kunt deze knoppen dan niet echt indrukken, in plaats daarvan trillen ze als je ze aanraakt. Met de nieuwe knoppen zou de iPhone beter beschermd zijn tegen stof en water. Het is vooralsnog onduidelijk of de nieuwe knoppen alleen naar de iPhone 16 Pro (Max) komen, of ook naar de reguliere iPhones komen.

actieknop iPhone 15

Camera krijgt kleine verbeteringen

De telefoon krijgt dus een aangepast design door de nieuwe inrichting van het camera-eiland. Daardoor krijg je er in ieder geval een nieuwe camerafunctie bij, want je kunt straks ruimtelijke video’s opnemen. Deze opnames kun je met de Vision Pro bekijken, waarbij het lijkt alsof je echt in de video zit. Door de camera’s recht onder elkaar te plaatsen komt de feature ook naar de reguliere iPhones dit jaar.

Daarnaast worden er geen veranderingen verwacht bij de camera. Het toestel heeft opnieuw een hoofdcamera met een 48-megapixelsensor, dat is de groothoeklens. De ultragroothoeklens heeft een 12-megapixelsensor, net als bij de iPhone 15 Plus. Wel krijgt de telefoon een nieuwe sensor, waarmee meer licht opgevangen wordt. Daardoor maakt de iPhone betere foto’s bij weinig licht.

iphone 16 lenzen

Snellere processor

Apple voorziet de iPhone 16 Plus van een compleet nieuwe processor. Het is nog niet duidelijk op welke chip de nieuwe iPhone draait, omdat Apple vorig jaar de A17 Pro-chip introduceerde bij de iPhone 15 Pro (Max). De iPhone 16 Pro (Max) krijgt waarschijnlijk de A18 Pro-chip. Het is daarom afwachten of de ‘normale’ iPhone draait op de A18-chip, of toch een A17-chip krijgt.

Het lijkt in ieder geval zo goed als zeker dat de processor veel krachtiger wordt, zodat alle nieuwe AI-functies in iOS 18 voldoende ondersteuning hebben. Zo moet de nieuwe chip veel meer taken op hetzelfde moment uit kunnen voeren, omdat vrijwel alle (Apple-)apps integratie met AI krijgen. De nieuwe processor krijgt daarom vermoedelijk een flink vermogen.

iPhone 16 AI

Releasedatum van de iPhone 16 Plus

De nieuwe iPhones verschijnen doorgaans in september en dat is dit jaar niet anders. Apple onthult de telefoon hoogstwaarschijnlijk tijdens een speciale presentatie in de tweede of derde week van september. Meestal kiest Apple voor de tweede week, het evenement is dan op een maandag of dinsdag. Kijken we ver vooruit, dan komen we uit op maandag 9 of dinsdag 10 september 2024.

Voor die tijd presenteert Apple al iOS 18, het besturingssysteem waar de iPhone 16 Plus bij de release op draait. Op de WWDC in juni onthult Apple iOS 18, dat volgens geruchten zelfs de grootste update voor de iPhone ooit wordt. Dan weten we welke nieuwe functies er naar de iPhone komen en hebben we ook een beter idee van de features van de volgende iPhone. Lees hier alvast meer over iOS 18.

iPhone 16 Pro groter

Prijzen van de volgende iPhone

Apple presenteert de iPhone 16-reeks dus vermoedelijk begin september. Pas dan weten we zeker hoe duur de volgende iPhone gaat zijn. Toch kunnen we nu al een inschatting maken door te kijken naar de prijzen van de iPhone 15. Vaak voert Apple ongeveer dezelfde prijzen door, waardoor de iPhone 16 Plus waarschijnlijk dezelfde startprijs heeft als de iPhone 15 Plus.

Vorig jaar kwam de iPhone 15 Plus voor 1119 euro op de markt. De iPhone 16 Plus neemt deze prijs waarschijnlijk over, al is het wel belangrijk om te noemen dat Apple de startprijzen van de iPhones vorig jaar heeft verlaagd. Het is daarom goed mogelijk dat prijzen dit jaar weer iets stijgen, dat blijft nog even afwachten. Vooralsnog zijn dit de verwachte aanschafprijzen:

 • iPhone 16: 969 euro
 • iPhone 16 Plus: 1119 euro
 • iPhone 16 Pro: 1229 euro
 • iPhone 16 Pro Max: 1479 euro

Wil je meer weten over de iPhone 16 Pro? En altijd op de hoogte blijven van het laatste Apple-nieuws? Houd dan de website in de gaten en download onze gratis iPhoned-app. Ook kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Lees verder na de advertentie.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu