Australische toezichthouder sleept Apple voor de rechter om ‘Error 53’

6 april 2017, 9:05
2 min leestijd
Australische toezichthouder sleept Apple voor de rechter om ‘Error 53’

De ACCC heeft Apple voor de rechter gesleept. De zaak is gericht op de Error 53-foutmelding die zorgde dat iPhones onbruikbaar werden.

Lees verder na de advertentie.

Error 53-foutmelding zorgt voor rechtszaak

De Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) haalt specifiek ‘Error 53‘ aan. Deze bug maakte begin vorig jaar duizenden iPhone 6-toestellen onbruikbaar. Veel gebruikers kregen de Error 53-foutmelding te zien na het updaten naar de nieuwste versie van iOS 9. De melding dook op bij toestellen waarvan de vingerafdrukscanner was gerepareerd door een derde, onofficiële partij. Ook mensen met een beschadigde iPhone 6 zonder reparatie zagen de melding, waarmee het toestel onbruikbaar werd.

De Australische toezichthouder zegt dat klanten recht hebben op bepaalde ‘consumentengaranties’ wanneer ze een product kopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om zaken als kwaliteit en bruikbaarheid. Dit soort garanties bestaan naast de standaardgarantie voor producten en stellen dat bedrijven gratis oplossingen moeten bieden als een product niet doet wat het belooft.

error 53-foutmelding

Keuze van de consument

Volgens de ACCC mag Apple geen reparatie weigeren als een toestel eerder door een derde partij is gemaakt. “Een klant weigeren omdat ze gekozen hebben voor een andere reparateur gaat niet alleen deze consumenten aan”, zegt de toezichthouder. “Het kan andere mensen ervan weerhouden om geïnformeerde keuzes over hun reparatie-opties te maken, terwijl ze goedkoper uit kunnen zijn dan bij de maker.”

Excuses en update niet genoeg

Apple bood vorig jaar zijn excuses aan voor de fout en bracht een update uit voor iOS die het probleem oploste. Ruim een jaar later vindt de ACCC het toch nodig om een zaak aan te spannen, omdat het rechten van consumenten zou hebben geschonden. Apple heeft nog niet gereageerd. Overigens werd Apple vorig jaar in de VS ook al aangeklaagd om de Error 53-foutmelding. Die Error 53-rechtszaak werd later ingetrokken.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: ACCC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6
Apple iPhone 6

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu