iOS 14

Lars Paijmans
10 min leestijd
iOS 14

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone van 2020, die ook in 2021 nog grote tussentijdse updates krijgt. Op deze pagina lees je alles over de nieuwe functies, welke iPhones kunnen updaten en wat wij van de update vinden.

Lees verder na de advertentie.

Alles over iOS 14.7: kleine tussentijdse iPhone-update

iOS 14 verscheen in september 2020, maar daar blijft het niet bij. Tot iOS 15 in het najaar van 2021 verschijnt, zal Apple tussentijdse updates uit blijven brengen. Soms zijn dit kleine versies die bugs oplossen, maar een paar keer per jaar komen er ook grotere vernieuwingen uit. De nieuwste update is iOS 14.7, dat op 19 juli 2021 uitkwam.

iOS 14.7 is een kleine, maar fijne update. De nieuwe software verbetert bijvoorbeeld de Weer- en Kaarten-app van je iPhone. Deze laten voortaan de luchtkwaliteit in Nederlandse (binnen)steden zien. Zo kun je makkelijk checken hoe (on)gezond de lucht is. Voorheen werkte dit alleen in het buitenland.

Ook voegt iOS 14.7 de mogelijkheid toe om meerdere timers op je HomePod (mini) aan te zetten. Dat is bijvoorbeeld handig tijdens het koken, wanneer je de baktijd van meerdere ingrediënten in de gaten moet houden. Verder verhelpt iOS 14.7 enkele problemen, zoals dat sommige mensen geen lossless audio in Apple Music konden afspeken.

Wil je meer weten over wat iOS 14.7 te bieden heeft? Check dan ons overzicht met alle iOS 14.7 functies op een rij.

iOS 14 FAQ

In het onderstaande lijstje geven we antwoord op de meestgestelde vragen over iOS 14. Zo ben je in een minuutje op de hoogte van de belangrijkste zaken rondom deze update.

  • Wanneer verscheen iOS 14? – iOS 14 verscheen op 16 september 2020 voor alle ondersteunende iPhones.
  • Welke apparaten ondersteunen iOS 14? – De iPhone 6s en nieuwer ondersteunen iOS 14. Oudere apparaten vallen helaas af.
  • Kan ik iOS 14 gratis downloaden? Ja. Apple brengt al zijn updates gratis uit voor ondersteunende apparaten. Daar hoef je niks voor te betalen.

Deze iPhones kunnen updaten naar iOS 14

Apple brengt nooit zomaar een nieuwe iOS-versie uit. Eerst krijgen ontwikkelaars een proefversie zodat zij hun apps kunnen voorbereiden op de nieuwe functies. Daarna verschijnt altijd de publieke bèta, die iedereen kan downloaden. Vervolgens verscheen op 16 september 2020 dé definitieve versie van iOS 14. Deze rolt naar alle iPhones die met iOS 13, zijn voorganger, overweg konden.

De volgende iPhones hebben iOS 14-ondersteuning:

 Lees ook: Overzicht: deze iPhones en iPads krijgen iOS 14 en iPadOS 14

iOS 14 review: de 7 grootste voor- en nadelen na maanden testen!

iOS 14 review: een grote sprong in de goede richting

Conclusie:

Widgets is net zo’n zichtbare upgrade als de Donkere modus vorig jaar was, maar het zijn vooral de subtielere aanpassingen waar we blij mee zijn dit jaar. Apple lijkt de iPhone eindelijk wat meer open te stellen voor andere ontwikkelaars en apps en we hopen dan ook dat dit slechts het begin is.

Daarnaast zijn de manieren waarop verbeterde privacy toegankelijk wordt gemaakt stuk voor stuk waardevol. Ook in 2020 kunnen we iedereen dus weer aanraden om deze grote update zo snel mogelijk te installeren.

 Lees verder in de volledige iOS 14 review

De belangrijkste iOS 14 functies op een rij

Net als voorgaande jaren voegt iOS 14 weer een waslijst aan grotere en kleinere verbeteringen toe. Om het overzichtelijk te houden hebben we hier de belangrijkste voor je op een rijtje gezet, zodat je precies weet waar je naar uit kunt kijken.

iOS 14: Dit zijn de 7 belangrijkste functies

1. Een nieuw homescreen met widgets

We hebben er lang op moeten wachten, maar vanaf iOS 14 is het zover: de iPhone krijgt grote aanpassingen aan het homescreen. Voortaan kun je (net als in Android) widgets plaatsen van apps, zodat je specifieke info kunt inzien of functies kunt activeren zonder de app zelf te openen.

Denk hierbij aan een podcast-widget waarin je direct je favoriete show kunt afspelen, of een Weer-widget waarin je in een oogopslag ziet wat de weersverwachting voor je huidige locatie is. Uiteraard kunnen ook apps van derden widgets gaan bouwen, dus reken er maar op dat ontwikkelaars hier creatief mee om zullen gaan.

2. Sneller opgeruimd met Appbibliotheek

Fanatieke app-liefhebbers opgelet: voorkom een rommelige verzamelingen aan app-schermen met Appbibliotheek. Deze lijst met al je apps is op een slimme manier samengesteld, zodat bijvoorbeeld al je games gebundeld zijn en nieuwe apps ook bij elkaar staan.

De Appbibliotheek bevindt zich altijd aan de meest rechtse kant van je homescreen-schermen. Je kunt er dus ook voor kiezen om een selectie van apps op je echte homescreen te plaatsen en de rest in je bibliotheek te bewaren. Een groot verschil met hoe iOS tot nu toe opgebouwd was.

iOS 14 downloaden

3. 117 nieuwe emoji en eindelijk een emoji-zoekfunctie

Apple zou maar liefst 117 nieuwe emoji toevoegen aan de iPhone en iPad met de komst van iOS 14. Deze zijn inmiddels al goedgekeurd en online opgedoken, zodat we precies weten welke figuurtjes en icoontjes er worden toegevoegd.

Van een ninja tot een zeehond en een gezicht met een fopsnor: in het onderstaande artikel zetten we al deze nieuwe emoji voor je op een rijtje. Nog een geluk: er komt eindelijk een zoekfunctie voor emoji, waarmee je razendsnel het figuurtje kunt vinden waar je naar op zoek bent.

 Lees ook: Deze 117 nieuwe emoji komen dit jaar naar de iPhone, iPad en Mac

4. Kies je eigen standaard-apps

De geruchten bleken gelukkig te kloppen: na jaren kunnen iOS-gebruikers eindelijk hun eigen standaard-apps kiezen. Dat betekent dat je in de instellingen kunt aangeven welke browser geopend wordt als je een link aanklikt, of welke muziekdienst Siri standaard gebruikt als je vraagt om muziek af te spelen.

Deze nieuwe functie is dan ook vooral een uitkomst voor de mensen die niet de apps van Apple gebruiken, maar bijvoorbeeld Google Chrome, Firefox, Gmail, Spotify of Deezer. Dat maakt iOS een stuk veelzijdiger en is een functie waar we al jaren op hebben gewacht.

5. Beeld-in-beeld-modus

Veel mensen kijken graag films en series op hun iPhone, maar zodra een andere app je aandacht vraagt ben je genoodzaakt deze te pauzeren. Dat is vanaf iOS 14 niet meer het geval dankzij dezelfde Beeld-in-beeld-functie die we al kennen van macOS en iPadOS.

Zodra je een andere app opent terwijl je een video kijkt, verschijnt er automatisch een klein venster in beeld waarin de video doorspeelt. Zo kun je terwijl je kijkt even reageren op een WhatsApp-bericht, je mail checken of social media bekijken als die serie toch niet zo spannend is als gedacht.

6. Apple Vertalen

Een andere functie die vlak voor de update opdook en bleek te kloppen: een eigen vertaal-app van Apple. Met Apple Vertalen kun je (zelfs offline) gesproken en geschreven tekst vertalen. De app maakt bovendien gebruik van Siri om je vertaalde tekst hard op uit te spreken. Handig als je op vakantie bent, of om een andere reden regelmatig in een land bent of met mensen spreekt die een andere taal spreken.

7. Siri krijgt een nieuw gezicht

Apple is spraakassistent Siri uiteraard niet vergeten. Net als veel andere verbeteringen in iOS 14 heeft Apple goed gekeken naar de manier waarop Siri gebruikt wordt. De assistent neemt voortaan veel minder ruimte in als je hem of haar oproept en kan daarnaast ook audioberichten opnemen en versturen.

Zo moet Siri weer net wat makkelijker in gebruik worden. Op dit fijne nieuwe uiterlijk na waren er verrassend weinig andere grote aankondigingen voor Siri, al bevat iOS 14 zoals je ziet meer dan genoeg andere aanpassingen.

8. App Clips maken apps razendsnel

Soms heb je geen hele app nodig maar wil je enkel een specifieke functie gebruiken. Precies voor dat soort momenten zijn App Clips bedacht. Dit zijn mini-versies van apps die je bijvoorbeeld via Safari of Apple Maps met een druk op de knop kunt openen zonder ze eerst te installeren.

Zo kun je bijvoorbeeld eten bestellen in een bezorg-app zonder eerst de volledige app op je iPhone te zetten. Na het gebruik verdwijnt de Clip weer van je iPhone zodat hij ook geen onnodige ruimte in beslag neemt. Het gaat hier specifiek om kleine apps met een maximum grootte van 10mb.

Lees verder: Overzicht: 13 fijne iOS 14-functies die de moeite waard zijn

9. Berichten-app ook voor groepen nu handig

iMessage, of de Berichten-app, krijgt wat fijne verbeteringen die vooral voor groepsgesprekken goed uitkomen. Je kunt gesprekken nu vastprikken aan de bovenkant van het overzicht, zodat je favoriete gesprekken in beeld blijven.

Groepsgesprekken kun je een uitgelichte foto geven, net zoals dat bijvoorbeeld in WhatsApp ook kan. Daarnaast kun je mensen een notificatie sturen door hun naam te noemen in een chat. Handig als je zeker wilt weten of iemand je bericht gelezen heeft of ergens akkoord mee gaat.

Tot slot zijn er opties toegevoegd waarmee je op een specifiek bericht kunt reageren in groepsgesprekken. Zo is het altijd duidelijk wie waar een reactie op geeft.

10. Nieuwe Memoji en Memoji-stickers

Een nieuwe iOS-update is uiteraard niet compleet zonder een flinke dosis aan nieuwe Memoji. Apple voegt met iOS 14 tal van opties toe om je eigen Memoji nog meer op jou te laten lijken. Van hoofddeksels tot nieuwe kapsels, brillen en gezichtsmaskers en nieuwe uitdrukkingen. Daarnaast worden er drie nieuwe Memoji-stickers toegevoegd die je ook in andere populaire chat-apps als WhatsApp kunt versturen.

11. Face ID mét mondkapje gebruiken

Op 26 april 2021 bracht Apple iOS 14.5 uit, een tussentijdse update voor iOS 14. De meest praktische vernieuwing in deze update is zonder twijfel dat Face ID voortaan ook werkt wanneer je een mondkapje draagt. Er is wel één maar: je hebt hiervoor een Apple Watch nodig. Lees onderstaand artikel om dit in te stellen:

 Ook interessant: Tip: Face ID gebruiken met een mondkapje

Zo gebruik je Face ID met een mondkapje (iOS 14.5)

12. App tracking uitschakelen

Ook nieuw in iOS 14.5: de mogelijkheid om spionerende apps en websites op de vingers te tikken. Sommige reclamemakers gebruiken de zogeheten IDFA-code om iPhone-gebruikers over het internet te volgen.

Op die manier kunnen ze jou hele persoonlijke advertenties voorschotelen en dat brengt meer geld in het laatje dan algemene reclames. Vanaf iOS 14.5 is het gelukkig mogelijk om deze zogeheten app tracking te blokkeren. In dit artikel lees je hoe dit moet:

 Lees ook: iOS 14.5: Zo blokkeer je spionerende apps op je iPhone en iPad

Alle iOS 14-versies op een rij

Sinds de release van iOS 14 op 16 september 2020 zijn er meerdere tussentijdse updates verschenen. In het onderstaande overzicht hebben we per update toegelicht welke functies Apple heeft toegevoegd.

VersieDatumUpdate
iOS 1416-9-2020– Hierboven lees je alles over iOS 14
iOS 14.0124-9-2020– Bugfixes
iOS 14.120-10-2020– Bugfixes
– Nieuwe emoji
iOS 14.26-11-2020– Nieuwe emoji en wallpapers
– iPhone 12 Pro: afstand meten met LiDAR
– Nieuw AirPlay-uiterlijk en bediening
– Geoptimaliseerd laden voor AirPods
– Koptelefoongeluid-notificaties
– Intercom voor HomePod en HomePod mini
iOS 14.314-12-2020– Apple ProRAW op iPhone 12 Pro en Pro Max
– Zoek Mijn-app gaat bluetooth-trackers ondersteunen
– Ondersteuning voor PlayStation 5-controller
– Zwangerschap in de Gezondheid-app
– Cardio Fitness op de Apple Watch
– AirPods Max en AirTags-ondersteuning
– Een nieuwe standaard zoekmachine
– App Clips codes scannen
– Geanimeerde albumhoezen in Apple Music
iOS 14.427-1-2021– Drie kritieke beveiligingslekken gedicht
– Hand-off met de HomePod en HomePod mini
– Ondersteuning voor nieuwe Apple Watch wijzerplaat
– Camera-app ondersteunt kleinere qr-codes
– Foutmelding na reparatie met nep-camera-onderdelen
– Bluetooth-apparaten als koptelefoons labelen
iOS 14.526-4-2021– Face ID ontgrendelen met een mondkapje op
– Volgcodes blokkeren – trackers van je gedrag op je iPhone
– 5G op beide iPhone 12-simkaarten gebruiken
– 217 nieuwe emoji
– Oplossing voor groene waas van iPhone 12
– Ondersteuning voor gamecontrollers
– Siri kan overweg met 112
– AirPlay 2 voor Fitness Plus
– Meerdere apps in fris jasje gestoken
iOS 14.624-5-2021– Lossless Audio in Apple Music: genieten van hogere geluidskwaliteit
– Meer privacy voor de AirTag
– Apple Podcasts-abonnementen
iOS 14.719-7-2021– Luchtkwaliteit bekijken in Nederland
– Meerdere HomePod-timers aanzetten
– MagSafe Battery Pack-ondersteuning voor iPhone 12
– Wifiproblemen opgelost
Heeft dit artikel je geholpen?

iOS 14 archief

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu