Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

iOS 11: alles over de update voor je iPhone, iPad en iPod touch

Lars Paijmans
9 min leestijd
iOS 11

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze https://www.iphoned.nl/thema/ios-14/. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt.

iOS 11 is de grote update voor het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod touch van 2017. Alles wat je moet weten over de iOS 11 release, de functies en review lees je op deze pagina.

iOS 11: dit moet je weten

iOS 11 werd op 5 juni 2017 aangekondigd tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC en verscheen op 19 september. iOS 11 werd gelijktijdig met macOS High Sierra onthuld. Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen:

  • Een compleet vernieuwd Bedieningspaneel
  • Siri 2.0: nieuwe stem, uiterlijk en functies
  • Unieke features voor de iPad met onder meer Drag & Drop
  • App Store krijgt een volledig nieuw ontwerp
  • Augmented reality van Apple met ARKit
  • Een fijne automodus voor CarPlay
  • Verbeterde communicatietechniek AirPlay 2.0
  • iMessage is te synchroniseren via iCloud
  • Verbeterde productiviteit door de nieuwe Files-app
iOS 11

Conclusie iOS 11 review

Apple slaagt er met iOS 11 in om de software van de iPhone en iPad klaar te maken voor een toekomst waarin alles draadloos gaat en de homeknop tot het verleden behoort. Hierdoor ontstaat meer dan ooit een systeem dat onlosmakelijk verbonden is met het succes van Apples producten. Zonder iOS geen iPhone en iPad, en met iOS 11 verzekert Apple zich dat de software zich weer een jaar lang met de beste kan meten en daar op veel vlakken zelfs bovenuit stijgt. Hoe iOS 11 op de iPhone X werkt hebben we nog niet getest, maar voor alle huidige Apple-apparaten en in het bijzonder de iPad, is het een welkome en flinke stap voorwaarts.

→ Lees meer in de uitgebreide iOS 11 review

iOS 11 release en ondersteunende toestellen

De iOS 11 release vond plaats op 19 september om 19:00 uur ‘s avonds. De update is op de meeste recente apparaten te installeren. Hieronder vind je een lijst met alle toestellen die iOS 11 ondersteunen.

De iPhone 4SiPhone 5iPhone 5C, eerste iPad mini en iPad 4 vallen dit jaar buiten de boot.

iOS 11.4 nu beschikbaar

Apple heeft iOS 11.4 inmiddels uitgebracht. Deze grote tussentijdse update zorgt ervoor dat AirPlay 2 eindelijk beschikbaar komt en iMessage-berichten via iCloud gesynchroniseerd worden tussen apparaten. iOS 11.4 volgt een serie van andere grote tussentijdse updates die iOS 11 gedurende het jaar steeds groter en uitgebreider hebben gemaakt. Zo introduceerde iOS 11.3 eerder nog een accubeheerfunctie om de gezondheid van je iPhone-accu te testen en werden er nieuwe animoji toegevoegd.

Lees ook: iOS 11.4: de 4 nieuwe functies en 3 grote bugfixes op een rij

Lees het laatste nieuws over iOS 11

iOS 11

De belangrijkste nieuwe iOS 11 functies

Met de WWDC-keynote en meerdere iOS bèta’s konden mensen al voor de release op 19 september aan de slag met de update. Nu de update voor iedereen beschikbaar komt, kan iedereen met een ondersteunend toestel aan de slag met alle vernieuwingen en verbeteringen die iOS 11 te bieden heeft. De belangrijkste nemen we hieronder met je door.

1. Een vernieuwd Bedieningspaneel

Een van de grootste veranderingen is het Bedieningspaneel, dat voortaan het volledige scherm inneemt met verschillende blokken. Daardoor hebben gebruikers meer mogelijkheden om hem naar eigen smaak aan te passen. Om muziek te regelen, hoef je niet langer meer naar links te vegen, omdat dit nu bij alle andere instellingen staat. Hier heeft Apple ook wat andere nieuwe functies verstopt, zoals een opnameknop waarmee je snel een opname van je scherm kunt maken en delen.

2. Siri klinkt en luistert beter

Vorig jaar werden er op papier grote stappen gezet met Siri. Ontwikkelaars konden de spraakassistent gebruiken in hun apps, maar een jaar later merken we hier nog maar weinig echte voordelen van. Gelukkig heeft Apple ook in 2017 grootse plannen voor de spraakassistent. Zo wordt betere machine learning gebruikt zodat Siri de context van een zin beter kan verwerken en je beter verstaat.

Siri gaat ook natuurlijker klinken. In het Engels krijgt Siri een mannenstem en de Nederlandse Siri heeft er een vrouwenstem bijgekregen. Een andere handige vernieuwing is dat je nu kunt typen met Siri. Hierdoor hoef je niet per se je stem te gebruiken om de assistent op te roepen of een vraag te stellen. Handig als je in de trein of bus zit en liever niet hardop tegen Siri praat. In onderstaande tip lees je hoe dit werkt.

Lees ook: Vragen aan Siri typen in plaats van uitspreken, zo werkt het

ARKit iOS 11

3. Augmented reality met ARKit

We wisten al een tijdje dat Apple bezig is met augmented reality, en met iOS 11 neemt het bedrijf uit Cupertino de eerste concrete stap. iOS wordt namelijk uitgebreid met een volledig augmented reality-platform, waar AR-diensten van ontwikkelaars mee aan de slag kunnen. Voor de modus wordt gebruikgemaakt van machine learning, in samenwerking met de sensoren die in je iPhone en de iPhone-camera zitten.

Met ARKit hoopt Apple van iOS het grootste AR-platform te maken. Op de dag dat iOS 11 lanceerde, verschenen er dan ook al tal van apps die het platform ondersteunden. Door de lens van je camera worden digitale objecten geloofwaardig in de echte wereld geplaatst. Dit komt van pas bij het spelen van games, maar ook voor het opmeten van meubels en het bekijken van de weersverwachting.

iOS 11 iPad Pro

4. iPad-functies

Voor iPad-gebruikers is iOS 11 goed nieuws. Voor het eerst in jaren heeft Apple met de update niet de focus op de iPhone, maar op de iPad gelegd. De tablet krijgt bijvoorbeeld een Mac-achtig dock waarin je apps kunt zetten. Dat maakt het handiger om meerdere apps tegelijk te gebruiken. De app-iconen die onderin beeld staan, kunnen naar boven gesleept worden, om ze te openen in split-view te gebruiken.

Een ander groot voordeel is de ondersteuning van ‘drag and drop’. Hiermee kun je tekst of afbeeldingen van de ene app in de andere slepen, zonder deze eerst te kopiëren en plakken. Zo kun je bijvoorbeeld een afbeelding uit Safari naar de Mail-app slepen, waarna het plaatje direct in je mail komt te staan. Ook app-ontwikkelaars kunnen deze mogelijkheden gaan benutten om apps onderling beter samen te laten werken.

5. Screenshots en schermopnames

iOS 11 gaat op de iPhone en iPad ook slimmer om met screenshots. Wanneer je een schermafbeelding maakt, kun je die direct bijsnijden en voorzien van notities, in plaats van dat je de Filmrol moet openen. Ook nieuw is de optie om het scherm van je iOS-apparaat op te nemen, zodat je bijvoorbeeld beelden van een game kunt maken om iemand anders uit te leggen hoe een level in elkaar zit.

6. 32-bit apps werken niet meer

Apple stopt met iOS 11 de ondersteuning van 32-bit iOS-apps. Door volledig over te stappen op 64-bit apps wordt je iPhone of iPad een stuk sneller. Hierdoor hoeft je toestel namelijk geen rekening meer te houden met 32-bit apps, waardoor de bibliotheek en drivers niet meer geladen hoeven te worden.

Apps starten hierdoor sneller op en dit scheelt geheugen. Om de overstap overzichtelijk te maken (en ontwikkelaars op te jagen) heeft iOS 10.3 een overzicht met al je verouderde 32-bit apps die op je iPhone staan. Zo weet je precies welke stoppen met werken zodra je iOS 11 installeert.

→ Opinie: Apple laat 32-bit apps vallen, en dat is maar goed ook

iOS 10.3 appcompatibiliteit

7. Meer functies voor Camera-app

Apple vernieuwt met iOS 11 de standaard Camera-app. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld beelden in de portretmodus opnemen met optische beeldstabilisatie, waarmee bewegingsonscherpte wordt weggepoetst. Verder zijn er meer effecten voor Live Foto’s en  gebruikt Apple een nieuwe techniek (HEIF) om te zorgen dat foto’s minder opslag innemen op je iPhone.

8. Verbeterde productiviteit door Bestanden-app (Files)

De Files-app is iets waar gebruikers al een tijdje op zaten te wachten. Met de applicatie kun je op een overzichtelijke manier je bestanden beheren en openen, en krijg je dus meer controle over de data die precies op je iOS-apparaat staat. Ook handig is dat Apple het mogelijk maakt om .zip-bestanden te openen zonder dat je een externe app nodig hebt.

Lees ook: De iOS 11 Bestanden-app: nieuwe filemanager blinkt vooral uit op iPad

Apple Store krijgt volledig nieuw design

De App Store krijgt met iOS 11 een volledig nieuw design. De app-winkel is vanaf de grond opnieuw opgebouwd en heeft een kaarten-ontwerp, dat vlotter en intuïtiever oogt dan het oude ontwerp. Nieuw is het Today-tabblad, dat dagelijks wordt bijgewerkt met nieuwe apps en informatie. Elke dag is er een ‘App van de Dag’ en een ‘Game van de Dag’. Daarnaast zijn dagelijkse lijsten in verschillende thema’s. Denk aan meditatie-apps die in een opsomming worden gebundeld. In de nieuwe App Store komen ook tips en video’s te staan.

App Store-update

Door het nieuwe ontwerp zijn ook in-app aankopen te bekijken voordat je een app downloadt. Bij games wordt de informatie verrijkt met meer informatie, zoals ‘Let’s Plays’ van gebruikers die laten zien hoe het spel werkt. Daarnaast toont Apple onder de app-titel meteen meer informatie, zoals de score, de plek op de ranglijst en gewonnen prijzen.

Ontwikkelaars kunnen in de nieuwe App Store gericht op recensies reageren. Daarnaast wordt het mogelijk om apps gefaseerd uit te rollen, om te zorgen dat de gebruikers het systeem niet meteen enorm belasten.

iOS 11 functies speciaal voor de iPhone X

Mensen die de iPhone X gaan aanschaffen kopen een telefoon die standaard draait op iOS 11. Dit geldt ook voor de iPhone 8 en 8 Plus. Echter heeft Apple een speciale versie van iOS 11 voor de iPhone X ontwikkeld. Deze versie zal een aantal functies hebben die exclusief op de X beschikbaar zijn.

Apple iOS 11 tips

Omdat de homeknop verdwijnt, betekent dit dat Apple een nieuwe manier moest bedenken om de iPhone te bedienen. Het bedrijf legt meer dan ooit de nadruk op veegbewegingen, waarmee je terugkeert naar je homescreen, het Bedieningspaneel opent of de Spotlight zoekfunctie activeert.

Een andere feature die exclusief voor de iPhone X is, is Animoji. Deze functie is alleen op de X beschikbaar omdat Face ID verreist is om dit te laten werken. Door je gezicht in te scannen verschijnen er 3D-versies van emoji in beeld. Je kunt de emotie hiervan veranderen door de je eigen gezicht te gebruiken.

iOS 11 releasedatum

iOS 11 kwam na de onthulling op 5 juni direct beschikbaar voor ontwikkelaars als bèta. De eerste publieke bèta verscheen op 26 juni. De officiële iOS 11 releases voor algemene gebruikers vond plaats op 19 september 2017.

Heeft dit artikel je geholpen?

iOS 11 archief

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu