Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt.
De iPhone, iPad, iPad, iPad Mini en iPod Touch stonden in 2014 in het teken van iOS 8. iOS 8 kwam op 17 september 2014 beschikbaar en volgde iOS 7 op. In plaats van indrukwekkende nieuwe functies bouwde iOS 8 vooral voort op de basis die iOS 7 legde.
iOS 7 was een van de grootste en meest ingrijpende veranderingen voor het besturingssysteem in lange tijd. iOS 8 wijkt op visueel vlak weinig af, maar introduceerde wel diverse belangrijke nieuwe features als interactieve notificaties, een verbeterde integratie met OS X en nieuwe functies voor iMessage.
Lees verder na de advertentie.
iOS 8: alles wat je moet weten
Hieronder hebben we de belangrijkste nieuwe features die iOS 8 met zich meebrengt op een rijtje gezet. De nieuwe iOS-versie is meer een evolutie dan een revolutie, maar de verbeteringen zijn stuk voor stuk bijzonder wenselijk.
- Nieuwe notificaties en widgets
- Een betere manier om teksten in te voeren
- Opfrisbeurt voor iMessage
- Slimmer berichten wegwerken in Mail
- Bellen en sms’en met OS X
- Je bestanden in de cloud
- Fotobewerking in iOS 8
- Sneller vinden wat je zoekt
- Health en domotica
- Siri en Touch ID verbeterd
- Slimmer over het web surfen
- Mooiere games in iOS 8
- Vernieuwde Kaarten-app met City Tours
- Releasedatum (in Nederland) op 17 september 2014
Nieuwe notificaties en widgets
Een belangrijk onderdeel binnen iOS 8 zijn de interactieve notificaties. Als er een sms binnenkomt via een notificatie, kun je deze naar beneden vegen en meteen reageren middels een tekstvak dat onder het berichtje verschijnt. Ook kun je op deze manier snel uitnodigingen accepteren voor meetings, dankzij een accepteer- of negeer-knopje bij de notificatie.
Een andere fijne verbetering in iOS 8 is de ondersteuning voor widgets in het berichtencentrum. Als gebruiker kun je apps vastpinnen aan het Vandaag-scherm om op de hoogte te blijven van updates. Widgets worden automatisch ververst en gebruikers hebben de keuze om hun eigen widgets te activeren of juist te deactiveren. De widgets worden overigens geleverd met apps. Wanneer je een app installeert, heb je de mogelijkheid om – als de app dit ondersteunt – een officiële widget van de app te activeren.
QuickType en nieuwe toetsenborden
Een fijne vernieuwing in iOS 8 is het keyboardsysteem van Apple genaamd QuickType. Dit stelt je iOS-apparaat in staat om woordsuggesties te tonen terwijl je typt. Daardoor moeten kromme zinnen en gekke tikfouten tot het verleden behoren. De woordsuggesties moeten relevant zijn voor de context en ontvanger van het bericht. De meer informele gesprekken tonen dus meer informele woordsuggesties en in serieuze gesprekken worden er meer serieuze woordsuggesties aangeboden. Op het moment van schrijven kunnen we concluderen dat QuickType in het Engels goed werkt. Of het vernieuwde keyboardsysteem ook Nederlands ondersteunt, is nog niet bekend.
Qua keyboards houdt het daar echter niet op. Vanaf de nieuwe iOS-versie stelt Apple namelijk verschillende toetsenborden beschikbaar. Schrijf je liever door over het toetsenbord te vegen in plaats van door te typen (ook wel Swypen genoemd), dan kun je in iOS 8 een andere invoermethode kiezen. In de App Store komen op korte termijn diverse toetsenbord-apps van derden beschikbaar, zodat je zelf kunt bepalen hoe je je WhatsApps, sms’jes en mails opstelt. Handig!
Vernieuwingen in iMessage
De chat-app iMessage is een veelgebruikte feature in iOS en maakt het gemakkelijk om crossplatform in contact te blijven met vrienden, familie en kennissen. Het is dan ook fijn dat de app vanaf iOS 8 diverse nieuwe features ontvangt. Zo is het mogelijk om groepsgesprekken beter te beheren en kun je gesprekken tijdelijk te dempen met behulp van de ‘niet-storen’-modus. Verder is het voortaan heel eenvoudig om video- en spraakberichten te versturen. Tik hiervoor op het microfoontje rechtsonder naast het tekstvak en je kunt middels een swipe-beweging het bericht versturen of verwijderen.
Verder is het eenvoudig om video’s te maken en te delen via de camera linksonder. Met een timer stel je in hoe lang een videobericht te zien is. Wil je een audiobericht meteen beluisteren, dan hoef je alleen de iPhone naar je oor te brengen. Het fragment wordt vervolgens afgespeeld.
Een andere fijne vernieuwing in iMessage is de optie om je locatie te delen. Zo kun je bijvoorbeeld je locatie versturen of voor een bepaalde tijdsinterval je locatie te delen. Dit houdt degene waarmee jij een gesprek voert op de hoogte van de plek waar jij je op dat moment bevindt. Tot slot spelen de interactieve notificaties bij iMessage ook weer een rol. Ze laten je snel chatberichten bekijken en opvolgen.
Mail-app laat je slimmer berichten wegwerken
Als je de mail-app in iOS 8 opstart, zal ook opvallen dat Apple een aantal wijzigingen heeft doorgevoerd. E-mail is voortaan sneller te verwerken dankzij swipe-bewegingen, die je misschien al hebt gezien in de populaire mail-app Mailbox. Zo kun je berichten als gelezen markeren door ze van links naar rechts te vegen. Berichten verwijderen of archiveren kan door te vegen van rechts naar links. Dit maakt het wegwerken van mailtjes een stuk intuïtiever.
Daarnaast gaat de standaard mail-app slimmer om met uitnodigingen voor evenementen, die Mail automatisch aanmaakt. Ben je bezig met een bericht, maar wil je het als concept opslaan om even iets anders te doen, dan kun je een mailtje omlaag swipen. Vervolgens heb je de optie om iets uit een andere mail te kopiëren, door op het concept aan de onderzijde van de Mail-app drukken en de gekopieerde content weer plakken.
Tot slot kun je vanuit Mail ook foto’s te bewerken door tekst toe te voegen, in te zoomen op specifieke onderdelen of tekstballonnen en pijlen op de foto te plaatsen. Een pijl en tekstballon die je tekent worden automatisch omgezet in een ‘mooie’ versie van Apple.
Bellen en sms’en met OS X
Interessant voor iPhone-gebruikers is dat de iPhone en Mac vanaf OS X Yosemite beter met elkaar samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan het delen van documenten via AirDrop, het sturen van (sms)berichten en het voeren van telefoongesprekken. Door de nieuwe OS X-versie en iOS 8 wordt je iPhone automatisch gekoppeld aan je Mac, waarna het mogelijk is om de telefoon- en sms-functie van je iPhone te gebruiken vanaf je Mac. Zo kun je bellen terwijl je iPhone nog in je zak zit, of zonder je telefoon in je handen te hebben even een sms’je versturen via iMessage. Alle Apple-apparatuur werkt straks nóg beter samen.
Een andere handige feature van OS X Yosemite in combinatie met iOS 8 is de mogelijkheid om een Mac direct van het mobiele netwerk van de iPhone gebruik te laten maken. Hierdoor wordt de tether-functie van de iPhone ingeschakeld en verbindt de Mac direct met het internet. Handig als je wifi-netwerk er even uit ligt dus.
iCloud Drive en familiemodus
Apple introduceert met iOS 8 iCloud Drive, een clouddienst die ook werkt met iOS, OS X en Windows. Het is een centrale locatie om al je iCloud-documenten te openen en te bewaren, die qua functionaliteit vergelijkbaar is met Dropbox. Handig aan iCloud Drive is dat de feature het mogelijk maakt om productiever te zijn met je iOS-apparaat. Je kunt bestanden openen en direct bewerken op je iPhone en iPad. Ben je klaar, dan worden de wijzigingen opgeslagen en kun je eventueel op een pc of Mac verder werken. Handig!
De prijzen? De eerste 5GB is gratis, 20GB kost 0,99 dollar per maand en voor 200GB opslagruimte betaal je 3,99 dollar per maand. De europrijzen worden binnenkort bekendgemaakt.
Familiemodus
iOS 8 maakt het voor gezinnen gemakkelijker om onderling bestanden te delen. Je kunt familieleden toevoegen en in de gaten houden waar het Apple-toestel van je kinderen is. Daarnaast worden muziekbestanden, films en tv-series die via iTunes zijn gekocht, met alle gezinsleden gesynchroniseerd. Gemakkelijk en naadloos dus. Alle aankopen van afzonderlijke familieleden in de App Store zijn beschikbaar voor iedereen in het gezin, tot zes personen. Voorwaarde is wel dat iedereen op dezelfde creditcard ingeschreven moet zijn bij Apple. Ouders kunnen instellen dat ze een notificatie krijgen wanneer hun kind iets probeert te kopen. Zo voorkom je plotselinge – en enorm dure – Hay Day-aankopen van je kroost.
Fotobewerking in iOS 8
Dankzij iCloud Drive maakt iOS een back-up van al je foto’s en daarbij maakt het niet uit op welk apparaat ze zijn opgeslagen. Je kunt eveneens foto’s van andere apparaten bekijken via de cloud, zonder dat de foto’s daadwerkelijk worden gedownload. Voer aanpassingen door (op bijvoorbeeld een Mac) en de foto wordt met alle apparaten (zoals je iPhone en iPad) gesynchroniseerd.
Ook de edit-functie is vernieuwd. Je kunt foto’s gemakkelijker aanpassen op het gebied van licht en kleur. De licht- en kleurwaardes worden middels een balk getoond waar je doorheen kunt swipen. Het voorbeeld wordt vervolgens direct bijgewerkt. Verder is het mogelijk je foto automatisch waterpas te krijgen als hij scheef is genomen. Het doorzoeken van foto’s wordt gemakkelijker dankzij de verbeterde Spotlight-functie. Je kunt in iOS 8 sneller naar foto’s zoeken op locatie, datum of albums.
Vernieuwde zoekfunctie
Spotlight, de ingebouwde zoekfunctie in iOS, is voorzien van een grote update Je kunt er niet alleen apps mee vinden, maar ook meteen mee zoeken op internet waarbij het besturingssysteem automatisch zoekopdrachten aanvult. Als je bijvoorbeeld een locatie zoekt, krijg je meteen een routebeschrijving.
Zoek je naar een app in de App Store, dan kun je dat ook vanuit Spotlight doen. En ben je op zoek naar een film, dan meldt Spotlight meteen in welke bioscoop hij draait bij jou in de buurt.
Gezondheid en HomeKit
Gezondheid (of Health in het Engels) is een gezondheids-app met kaarten die onder andere je hartslag, slaapritme en je activiteiten tonen. De tweede app, Healthkit, is bedoeld voor ontwikkelaars om gegevens te meten. Interessant is dat Gezondheid en Healthkit ook werken met (sport)apps van derde partijen zoals Nike en Fitbit. HealthKit biedt verder de mogelijkheid voor gezondheidsinstellingen om data te lezen en te bewaren, waarbij je privacy volgens Apple-manager Craig Federighi zorgvuldig wordt gewaarborgd. Hoe de functies precies gaan werken, moeten we echter nog uitgebreider testen.
HomeKit is een feature waarmee je alle slimme apparaten (domotica) in je huis kunt besturen. Hierbij kun je denken aan je lampen, sloten, camera’s, (garage)deuren, pluggen en switches. Het koppelen van slimme apparaten gaat veilig en simpel, en het is mogelijk om individuele apparaten via de Homekit-app te bedienen. HomeKit groepeert apparaten in zogenoemde ‘scenes’ en kent Siri-integratie. Als voorbeeld wordt het stemcommando ‘Ik ga slapen’ gegeven, waarna gekoppelde slimme apparaten worden in- of uitgeschakeld. Denk aan deuren die worden afgesloten en lichten die worden gedimd, waardoor alles gereed wordt gemaakt om naar bed te gaan. Zo gaat de iPhone met enkele slimme apparaten je leven nog gemakkelijker maken.
Siri en Touch ID
Met iOS 8 hoef je de iPhone niet meer aan te raken om Siri te openen. Ze luistert nu altijd en opent na de woorden ‘Hey Siri’. Ook zijn er 22 nieuwe talen beschikbaar (of Nederlands daar tussen zit, is op het moment van schrijven nog niet bekend). Daarnaast herkent Siri liedjes automatisch dankzij de integratie met Shazam. Vervolgens kun je het nummer meteen downloaden via iTunes.
Een andere belangrijke verbetering heeft betrekking op Touch ID, de technologie achter Apples vingerafdrukscanner die voor het eerst met de iPhone 5S werd geïntroduceerd. Apple gooit de api van Touch ID voor het eerst open, waardoor ontwikkelaars voortaan gebruik kunnen maken van de vingerafdrukscanner. Dit betekent in de praktijk dat apps van banken of bijvoorbeeld PayPal om een vingerafdruk kunnen vragen voor het voltooien van een betaling. Maar we kunnen ons voorstellen dat er ook ontwikkelaars komen met originelere toepassingsvormen. De iPhone 6 heeft als eerste Apple-telefoon een nfc-chip aan boord, die nauw samenwerkt met Touch ID.
Safari en App Store
Vanaf iOS 8 maken we kennis met de vernieuwde Safari-browser. De tabbladen in de browser worden nu in een mooi overzicht gepresenteerd. Ben je op een buitenlandse website, dan kun je de tekst meteen naar het Engels vertalen via de vertaler van Bing. Ook worden zoekwoorden indien nodig voorzien van extra informatie van bijvoorbeeld Wikipedia. Dit maakt het zoeken van informatie sneller en gemakkelijker.
In de App Store kun je met iOS 8 previews bekijken van apps. Ontwikkelaars kunnen naast screenshots van de app ook video toevoegen: een functie die voornamelijk voor game-ontwikkelaars enorm interessant is. Verder zijn bundels van apps te koop, waarmee je goedkoper uit bent dan dat je ze één voor één los zou kopen. Dat is handig voor game-ontwikkelaars. Als laatste kunnen gebruikers met iOS 8 nieuwe apps bètatesten via de App Store met een nieuw programma genaamd TestFlight.
Metal: maakt je games mooier
Dankzij de nieuwe grafische engine Metal in iOS 8 moeten games veel vloeiender werken, doordat de processor van je iDevice beter wordt benut. Kort gezegd zorgt Metal ervoor dat je iOS-games kunt spelen met hoogwaardige graphics die de kwaliteit van consolegames benaderen.
Er kan veel meer beweging op het scherm plaatsvinden, zonder dat de beelden gaan haperen. Goed nieuws dus voor de gamers onder ons, want Metal zorgt ervoor dat game-ontwikkelaars opnieuw prachtige games kunnen gaan maken.
Vernieuwde Kaarten-app met City Tours
Tot slot biedt de Kaarten-app vanaf iOS 8 een toffe nieuwe feature genaamd City Tours Flyover. Hiermee krijg je een fraaie 3D-rondleiding langs de mooiste bezienswaardigheden in steden als New York, Parijs en Barcelona.
Je start de functie als volgt: tik in de Kaarten-app op de ronde knop met ‘i’ rechtsonder en kies ‘Hybride’. Ga daarna naar een stad met een geel label en tik op de naam van de stad. Druk je daarna op ‘Tour’, dan start de rondleiding. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Check de video hieronder:
iOS 8 release in Nederland en België
De iOS 8 release vond plaats op 17 september en de update kwam beschikbaar voor de iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPod touch 5e generatie, iPad 2/3/Air en iPad Mini (Retina). De iPhone 4 en de oudere iPad vallen helaas af voor de update; deze apparaten zijn niet snel genoeg om de nieuwe iOS-versie vloeiend te draaien.