Mac

Mac

Met een Apple-laptop of -computer zit je altijd goed. De apparaten onderscheiden zich ten opzichte van Windows-pc’s door het mooie design, degelijke updatebeleid en betrouwbare prestaties. Apple-computers richten zich op beeldkwaliteit en zijn ideaal voor het bewerken van foto’s en video’s of het maken van websites. Een Apple-laptop is juist ideaal voor onderweg. Wil je een Apple-laptop of Apple-computer kopen? Bedenk dan vooraf goed waar je het apparaat voor nodig hebt. Op deze pagina leggen we uit waar je allemaal op moet letten wanneer je een Apple-computer of -laptop gaat kopen. Lees verder

Laatste reviews

Laatste nieuws

Haal alles uit je Mac

De beste tips van de iPhoned-redactie. Bekijk alle Mac tips.

Instagram werkt eindelijk op desktop: zo post je vanaf je Mac(Book)
Michel van 't Klaphek

Instagram werkt eindelijk op desktop: zo post je vanaf je Mac(Book)

Michel van 't Klaphek — Gisteren 13:03
Tip: Zo doe je mee aan de bèta van WhatsApp Desktop
Michel van 't Klaphek

Tip: Zo doe je mee aan de bèta van WhatsApp Desktop

Michel van 't Klaphek — 23 augustus 2021
Apps doorsturen tussen iPhone, iPad en Mac: zo werkt Apple Handoff
Michel van 't Klaphek

Apps doorsturen tussen iPhone, iPad en Mac: zo werkt Apple Handoff

Michel van 't Klaphek — 29 juli 2021

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox? Schrijf je in voor de iPhoned-nieuwsbrief.

Aanmelden
macOS

macOS

Apple-computers en -laptops draaien op macOS. Dit besturingssysteem oogt prachtig, zit heel intuïtief in elkaar en is bovendien heel goed beveiligd. Zelfs wanneer je weinig ervaring hebt met computers, of nog nooit een Apple Mac hebt gebruikt kun je er waarschijnlijk binnen de kortste keren mee uit de voeten. macOS wordt jaarlijks bijgewerkt met nieuwe functies waardoor je Apple-laptop of -computer weer helemaal fris aanvoelt. Ook kan het besturingssysteem overweg met het iOS of iPadOS, zodat je bijvoorbeeld iPhone- en iPad-apps op je Apple-computer of -laptop kunt draaien. De meest recente versie is macOS 11 (Big Sur)

Alle Mac modellen met prijzen

Apple computer of laptop kopen? Hier moet je op letten

Apple-computers en -laptops draaien op macOS. Dit besturingssysteem oogt prachtig, zit heel intuïtief in elkaar en is bovendien heel goed beveiligd. Zelfs wanneer je weinig ervaring hebt met computers, of nog nooit een Apple Mac hebt gebruikt kun je er waarschijnlijk binnen de kortste keren mee uit de voeten. macOS wordt jaarlijks bijgewerkt met nieuwe functies waardoor je Apple-laptop of -computer weer helemaal fris aanvoelt. Ook kan het besturingssysteem overweg met het iOS of iPadOS, zodat je bijvoorbeeld iPhone- en iPad-apps op je Apple-computer of -laptop kunt draaien. 

Welke Apple-laptop past bij jou?

Wie een Apple-laptop wil kopen ziet al snel door de bomen het bos niet meer. M1-chip, 13 inch, Intel-processor en Retina-display: wat betekenen al deze termen? Hieronder leggen we in begrijpelijke taal uit waar je op moet letten bij het uitkiezen van een Apple-laptop.

Verschillende Apple-laptops vergelijken

Op moment van schrijven verkoopt Apple twee laptops: de MacBook Air en MacBook Pro. Eerstgenoemde is licht en dun en daarmee ideaal voor bijvoorbeeld studenten en mensen die veel onderweg werken. De Pro-laptop is daarentegen krachtiger en daarmee meer geschikt voor veeleisende gebruikers, zoals videomakers, designers en webdevelopers. 

Welke Apple-laptop jij nodig hebt, hangt af van waar je ‘m voor gaat gebruiken. Voor de meeste mensen is de MacBook Air krachtig genoeg. Deze Apple-laptop heeft een lange batterijduur, kan zonder problemen alledaagse programma’s en apps draaien en ook intensievere taken (als games spelen) is geen probleem. 

Wanneer je echt het maximale uit een laptop wil halen, moet je voor de Pro gaan. Deze Apple-laptop kan zonder problemen meerdere video’s in hoge kwaliteit exporteren, foto’s bewerken en muziek produceren. De Pro is daardoor wel duurder dan de Air. Ook is de laptop minder handig om mee te nemen vanwege het gewicht. De een vindt dit een nadeel, de ander ziet het als voordeel.

Schermformaat: groter is niet altijd beter

Apple-laptops zijn in meerdere formaten verkrijgbaar: 13 en 16 inch. Kleine schermen zijn ideaal voor mensen die veel onderweg zijn een draagbare computer zoeken die niet te zwaar is en makkelijk in een tas pakt. 

Een groter scherm is daarentegen handig wanneer je meer schermruimte nodig hebt. Ook vinden veel mensen een groter scherm fijner tijdens het kijken van films. Houd er wel rekening mee dat een grotere laptop ook zwaarder is. 

Bij de Apple-computers, de iMac, kun je uit twee schermformaten kiezen: 24 en 27 inch. Laatstgenoemde is een flink slag groter dan de kleinere variant waardoor je meer schermruimte tot je beschikking hebt. 

Buitenbeentjes: Mac Pro en Mac mini

Naast de ‘standaard’ Apple-computers kun je ook de Mac Pro of Mac mini kopen. Beide systemen komen zonder scherm, dus de monitor moet je er nog zelf bij kopen. De Mac Pro is dé beste (maar ook duurste) Apple-computer die je kunt kopen. 

Je kunt het systeem zo krachtig maken als je zelf wil, er zijn veel aansluitingen aanwezig en zelfs de meest uitdagende processen zijn geen probleem. Deze Apple-computer wordt dan ook bijvoorbeeld gebruikt voor het hosten van servers en door wetenschappers. 

De Mac mini is een stuk kleiner en betaalbaarder, maar daardoor wel interessant voor een bredere doelgroep. Hij is namelijk relatief goedkoop, maar toch net zo krachtig als de 24- en 27-inch Apple-computers. Je hebt dus nog wel een scherm, toetsenbord en muis nodig om het aansluitsysteem te gebruiken. 

Welke Apple-computer is het best voor jou?

Om de juiste Apple-computer te kopen, moet je bedenken waar je ‘m voor gaat gebruiken. Apple-computers kun je namelijk naar eigen voorkeur uitbreiden met extra processorkracht, opslag en geheugencapaciteit. 

Zoek je vooral een computer voor alledaagse taakjes als e-mail, internetten en het maken van presentaties? Dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een instapmodel.

Werk je veel met grote spreadsheets, fotobewerkingprogramma’s of ben je bijvoorbeeld webdesigner? Dan kun je beter een processor met meer rekenkracht uitkiezen. 

Over de M1-chip

De processor geeft aan hoe krachtig en snel een Apple-laptop is. Apple-laptops en -computers zijn sinds 2020 uitgerust met de M1-chip. Omdat het bedrijf deze chips zelf maakt, is hij nauw verbonden met de software (macOS), krachtiger en energiezuiniger dan de vorige chips. 

Daarover gesproken, Apple-laptops en -computers van voor 2020 maken gebruiken van een Intel-processor. Hierbij is de vuistregel hoe hoger het getal na de chip, hoe krachtiger de laptop. Een Apple-laptop met Intel i7-chip is dus krachtiger dan eentje met Intel i5. Hetzelfde geldt voor een Apple-computer met i9 tegenover i7. 

Opslagcapaciteit kiezen

De Apple-laptops en -computers beginnen bij 256GB aan opslag. Voor de meeste mensen is dit genoeg opslagcapaciteit. Je hebt namelijk genoeg ruimte voor het opslaan van documenten, persoonlijke bestanden en wat offline muziek en Netflix-films.

Ben je veel in de weer met fotografie, video’s of andere grote bestanden? Dan is het verstandig om tijdens het kopen van je Apple-computer of -laptop de opslag uit te breiden naar bijvoorbeeld 512GB, of meer. Achteraf is het niet mogelijk om opslag bij te kopen, dus bedenk vooraf goed hoeveel je nodig heeft. 

Werkgeheugen

Hoe meer werkgeheugen, hoe meer je Apple-desktop of -laptop kan ‘onthouden’. De hoeveelheid RAM is met name belangrijk voor mensen die aan de slag gaan met intensieve taken, zoals fotobewerking en het editen van video’s. Kies daarom minstens 16GB wanneer je van plan bent om de Apple-laptop of -desktop flink aan het werk te zetten. 

macOS

macOS is de software die op alle Apple-desktops en -laptops draait. Het systeem heeft een iconisch ontwerp, diepgaande integratie met andere Apple-apparaten zoals de iPhone en iPad en is ook nog eens heel veilig.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen