De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

iOS 16

iOS 16

iOS 16 is dé iPhone-update van 2022. De nieuwe software is op 12 september uitgekomen en staat klaar als update in ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’! Op deze pagina lees je alles over de software.

De nieuwe functies van iOS 16

iOS 16 is een grote update, die allerlei nieuwe functies naar je iPhone brengt. De meest opvallende functies zijn het nieuwe vergrendelscherm, verbeterde Focus Modus, nieuwe berichten-features en meer. Hieronder zullen we de belangrijkste vernieuwingen bespreken. Maar check eerst onderstaande artikelen als je iOS 16 nog moet installeren.

iCreate-iPhoned-mac Mac voor beginners

Ontdek de geheimen van iOS 16!

Stiekem zit iOS 16 vol verborgen functies die je vast eerder had willen kennen. Benieuwd welke dat zijn? In iCreate 146 staan ze stuk voor stuk uitgelegd, zodat jij alles uit je iPhone kan halen.


1. Fris toegangsscherm

iOS 16 heeft een nieuw toegangsscherm, dat volledig aanpasbaar is. Zo kun je de kleuren van de klok aanpassen en heeft het geheel een stuk meer diepte. Je kunt de cijfers van de klok zelfs achter elementen op de foto zetten. Ook de lettertypes zijn aanpasbaar. Ook leuk: je kunt in iOS 16 ook widgets toevoegen, denk bijvoorbeeld aan een kalender of een accupercentage.

Met de nieuwe Wallpaper Gallery heb je beter overzicht over je achtergronden. Dat is belangrijk, want er zijn allerlei nieuwe achtergronden beschikbaar in iOS 16. Hieronder vallen nieuwe bewegende wallpapers, die vloeiend overgaan in je thuisscherm. Denk aan bliksemschichten en een roterende aardbol. Ook notificaties zien er voortaan anders uit. Deze bevinden zich nu aan de onderkant van het scherm.

iOS 16

2. Focus Modus heeft meer functies

Apple heeft zijn handige Focus Modus uitgebreid in iOS 16, mede op het vergrendelscherm en binnen Safari. Zo kun je er straks voor kiezen welke tabbladen je wil zien in verschillende Focus Modi – en welke juist niet. Ook andere apps kunnen voortaan gebruik maken van Focus Modus. Je kunt in iOS 16 meerdere vergrendelschermen opslaan, die bijvoorbeeld bij de werk- of slaap-modus horen.

3. Berichten

In de Berichten-app kun je verzonden berichten verwijderen en achteraf aanpassen. Ook komt SharePlay naar de Berichten-app. Je hoeft dus niet langer een FaceTime-gesprek te starten om de functie te gebruiken. Betere stemherkenning zorgt ervoor dat je in iOS 16 makkelijker spraakgestuurd kunt typen. Zo beschikt de verbeterde stemherkenning over emoji-dictatie en automatische punctuatie.

iOS 16

In Nederland is de Berichten-app van Apple niet dominant. De meeste mensen gebruiken hier WhatsApp. Toch zijn de nieuwe features handig. Hopelijk zien we soortgelijke functies binnenkort ook in andere berichten-apps.

4. Batterijpercentage is terug van weggeweest

De iPhone SE 2022 is een van de weinige iPhones waarmee je het batterijpercentage altijd kunt zien. Bij iPhones met Face ID komt het percentage alleen tevoorschijn wanneer je het bedieningspaneel naar beneden schuift.

Daarom komt met iOS 16 verandering in, want je krijgt dan het batterijpercentage in het batterij-icoontje te zien. Je moet de functie wel eerst even aanzetten. Hoe je dat doet lees je in het volgende artikel.

Lees meer: batterijpercentage weergeven op je iPhone (het kan weer in iOS 16)

Opvallend is wel dat de functie nog ontbreekt op de iPhone 12 miniiPhone 13 miniiPhone 11 en iPhone XR. Maar in iOS 16.1 wordt het batterijpercentage ook op deze apparaten toegevoegd.

batterijpercentage ios 16

5. Screenshots maken en delen (zonder opslaan)

Maak jij regelmatig een screenshot om een van je vrienden of familieleden te helpen met de iPhone? Vaak wil je de afbeelding dan alleen doorsturen en hoef je het plaatje eigenlijk niet te bewaren. Het is juist vervelend dat je iPhone ze wel opslaat, omdat je ze dan toch achteraf weer moet verwijderen.

Daar komt in iOS 16 verandering in. Wanneer je dan een screenshot maakt, die bewerkt en op ‘Gereed’ tikt, verschijnt er een nieuwe optie in het menu. Deze optie heet ‘Kopieer en verwijder’. Hiermee wordt het screenshot niet opgeslagen, maar kun je hem wel in bijvoorbeeld een WhatsApp-bericht plakken.

6. Kleine, nieuwe functies voor iOS 16

Er is veel veranderd in iOS 16 en eigenlijk is het teveel om op te noemen. Er zijn namelijk ook nog veel kleine functies erbij gekomen. Zo kun je bijvoorbeeld het wifi-wachtwoord nu bekijken én eenvoudig delen. Het is mogelijk om verborgen foto’s te vergrendelen en je kunt bewerkingen naar andere foto’s plakken. Ook heeft je iPhone een speciale ‘isolatiemodus‘ om cyberaanvallen tegen te gaan.

Daarnaast kun je met iCloud je foto’s automatisch delen met je vrienden, als je bijvoorbeeld bij elkaar in de buurt bent. Ook leuk: je iPhone kan straks automatisch dubbele foto’s in je foto-bibliotheek opzoeken!

Verder heeft Apple de geluiden bij ‘Zoek mijn’ iets aangepast en krijg je nu een kleine visualisatie te zien in de mini-muziekspeler op je lockscreen (uiteraard alleen als je muziek afspeelt).

apple muziek minispeler ios 16

In de Muziek-app zijn de Dolby Atmos- en Lossless-icoontjes verplaatst en zijn ze verhuist naar het muziekgenre. Overigens krijgt Apple Music er met iOS 16 ook heel wat nieuwe functies bij.

Ook is het ‘Perspectiefeffect’ verdwenen bij het instellen van een achtergrond voor het ontgrendelscherm. Verder heeft de optie ‘SOS-noodmelding’ een andere naam en heet nu ‘SOS Noodoproep’. Met de ‘Wallet’-app kun je straks je bestellingen in de gaten houden en krijg je in iOS 16 een nieuwe knop voor de zoekfunctie Spotlight.

Meer weten over alle kleine veranderingen die iOS 16 met zich meebrengt? Dat lees je in het artikel hieronder.

Lees meer: 19 geheime iOS 16 functies die je moet kennen

Foto's delen iCloud

Welke iPhones kunnen iOS 16 downloaden?

Apple staat bekend om zijn jarenlange software-updates. Maar aan alles komt een einde. Daarom vallen ieder jaar enkele iPhones af als het op software-ondersteuning aankomt. Helaas houdt het voor de iPhone 7 en ouder op dit jaar. Deze toestellen krijgen geen iOS 16-update.

Gelukkig krijgen de smartphones daarna nog wel beveiligingsupdates. Deze voegen, in tegenstelling tot een nieuwe versie van iOS geen functies toe, maar zorgen er wel voor dat beveiliging op orde blijft. Dit zijn alle iPhones die iOS 16 krijgen op een rijtje:

iOS 16

Wanneer is de iOS 16-release?

iOS 16 is sinds 12 september 2022 te installeren. Dit kan dus met een iPhone 8 of nieuwer. Het installeren doe je door op de iPhone de Instellingen-app te openen en naar ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’ te gaan.

iCreate-iPhoned-mac Mac voor beginners

Ontdek de geheimen van iOS 16!

Stiekem zit iOS 16 vol verborgen functies die je vast eerder had willen kennen. Benieuwd welke dat zijn? In iCreate 146 staan ze stuk voor stuk uitgelegd, zodat jij alles uit je iPhone kan halen.


Mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over iOS 16? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van iPhoned, of download onze gratis app. Onze redactie zit bovenop al het nieuws en praat jou maar wat graag bij.

IP

BigSpark B.V.

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?

iOS 16 archief

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu