De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

De 5 grootste klachten over Apple van 2016

Rutger Otto
31 december 2016, 13:37
3 min leestijd
De 5 grootste klachten over Apple van 2016

Het was niet alleen maar feest voor Apple dit jaar. Waar ging het in 2016 allemaal mis en wat leverde de meeste klachten van gebruikers op?

Lees verder na de advertentie.

Grootste Apple-klachten in 2016

Het was dit jaar misschien geen heel spannend jaar voor nieuwe producten van Apple, maar dat betekent niet dat het allemaal vlekkeloos verliep. In dit artikel bespreken we de veranderingen die tot de meeste weerstand leidden bij gebruikers.

1. Dag koptelefoonaansluiting

De wind is inmiddels iets gaan liggen, maar het ontbreken van een koptelefoonaansluiting in de iPhone 7 (Plus) was voor veel mensen reden om te klagen. Apple zelf vond dat de tijd rijp is. Het bedrijf noemt de 3,5mm mini-jack verouderde technologie. iPhone 7-bezitters kunnen gebruikmaken van een bluetooth koptelefoon of kiezen voor de Lightning-aansluiting.

Dat levert voor sommige mensen problemen op. Ten eerste kunnen ze dan niet tegelijk muziek luisteren en hun telefoon opladen. Ten tweede heeft niet iedereen een koptelefoon met Lightning-snoer, waardoor ze een meegeleverd verloopkabeltje moeten gebruiken. En die zou zo klein zijn dat je ze binnen no-time kwijt bent.

Lees ook onze opinie: Waarom een iPhone 7 zonder koptelefoonaansluiting niet erg is

iPhone 7 review

2. Accuproblemen van de iPhone 6S

Eind november was Apple genoodzaakt een reparatieprogramma te starten voor iPhone 6S-toestellen met accuproblemen. De getroffen telefoons (gemaakt tussen september en oktober 2015) liepen snel leeg of vielen uit terwijl de accu nog niet leeg was. Volgens Apple kwam dit door een productiefout en van gedupeerden werd de accu gratis vervangen. Online regende het klachten van mensen die accuproblemen hadden – overigens ook van mensen met een iPhone 6S buiten de door Apple vastgestelde periode of mensen met andere iPhones.

3. iOS 10 problemen

Ook software-updates van Apple kampten met problemen in 2016. Direct na de komst van iOS 10, het mobiele besturingssysteem voor iPhones en iPads, meldden gebruikers fouten tijdens de installatie. Zo kregen sommige mensen een zwart scherm dat alleen kon worden opgelost door iTunes via de computer te openen. Daarnaast waren er meerdere gebruikers die zeiden dat Touch ID niet meer werkte na de release. Inloggen met vingerafdruk werd op die manier onmogelijk.

Later druppelden er met de release van iOS 10.1.1 alweer klachten binnen: de accu van sommige toestellen zou sneller leeglopen. Deze versie van iOS 10 werd juist uitgebracht om fouten in de Gezondheid-app in een eerdere release te verhelpen. Maar waar het ene brandje werd geblust, ontstond elders weer een nieuwe. Kortom: op het gebied van software kan en moet het volgend jaar echt beter.

iOS 10 problemen

4. Accuproblemen nieuwe MacBook Pro

Toen mensen de nieuwe MacBook Pro dit jaar kochten, duurde het niet lang voordat de eerste klachten over de accu naar buiten kwamen. Waar Apple zelf adverteert met een accuduur van zo’n 10 uur bij normaal gebruik, schommelen de resultaten enorm onder gebruikers. De één haalt vier uur, de ander zestien. Omdat de accu’s zo wisselend presteren, gaf de Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Report het advies aan mensen om de laptop vooral niet te kopen.

Naast de accuproblemen waren mensen ook niet te spreken over de aansluitingen in het apparaat. Of het gebrek eraan, want de MacBook Pro moet het met usb-c-poorten doen en een ‘ouderwetse’ koptelefoonaansluiting waar je iPhone 7-oortjes dus niet in passen. Dat wordt hubs en verloopwerk.

Lees ook: onze MacBook Pro met Touch Bar review

AirPods voorraad

5. AirPods

De AirPods waren een gemakkelijk mikpunt voor spot. Apple vindt dat het tijd is voor draadloos luisteren, maar vinden gebruikers dat ook? Na de aankondiging werden de oordoppen bespot online. Niet alleen door het uiterlijk (al is het in principe de bekende EarPod zonder kabel), ook omdat de geluidskwaliteit niet in verhouding zou staan met de prijs. En er werd flink wat bezorgdheid uitgesproken over of AirPods niet zomaar uit je oren kunnen vallen. Dat lijkt in de praktijk allemaal wel mee te vallen.

Op de valreep van het jaar schijnt nog wel een klein aantal mensen last te hebben van een oplaadcase die sneller leegloopt dan de bedoeling is.

Lees ook: onze review van de AirPods

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen