De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

iOS 7

Wouter Nijsen
6 min leestijd
iOS 7

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 14-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt.

iOS 7 was een revolutionaire update, omdat versie zeven het uiterlijk van het besturingssysteem volledig aanpaste. Voor het eerst in de geschiedenis van de iPhone kreeg de software een nieuw gezicht, dat strakker was en waar meer plaats was voor nieuwe functies. iOS 7 verscheen op 18 september 2013. Hier lees je er alles over.

In het onderstaande overzicht zie je in een oogopslag welke functies Apple introduceerde toen iOS 7 op de markt kwam. Deze punten staan verder op deze pagina verder uitgewerkt.

Lees verder na de advertentie.

iOS 7: De belangrijkste vernieuwingen:

  • Nieuw design (lettertype, icoontjes en meer)
  • Bedieningspaneel
  • AirDrop
  • Berichtencentrum uitgebreid
  • Automatische app-updates
  • Camera, foto’s verbeterd
  • Safari vernieuwd
  • FaceTime Audio
iOS 7

Nieuw design

Apple ontwerper Jonathan Ive heeft samen met zijn team het uiterlijk en de uitstraling van iOS compleet op de schop gegooid met iOS 7. Dit merk je al bij het vergrendelscherm van je iPhone, iPod of iPad, dat een stuk frisser oogt. Een nieuw lettertype – dat sterk doet denken aan Helvetica Light – en een ruimere weergave van al je meldingen typeren dit vergrendelscherm. Met een veeg naar beneden kom je direct in het zogeheten Bedieningspaneel; met een veeg naar links ga je naar het vernieuwde menu om je telefoon te ontgrendelen.

Daarna word je verwelkomd door nieuwe matte icoontjes, die een klein beetje meedraaien met de ligging van je telefoon. Dit zogenoemde Parallax-effect is goed te zien dankzij je achtergrond, want die verandert ook iets van hoek als je je telefoon beweegt. De realistische elementen – zoals het pokervilt in Game Center en de papierstructuur bij notities – zijn grotendeels weg. Iedere app oogt nu vooral ruim en heeft vaak één typerende kleur, zoals lichtblauw in het geval van Contacten.

Het nieuwe Bedieningspaneel van iOS 7

Het Bedieningspaneel is een van de verbeteringen waar veel iPhone gebruikers al heel lang op hebben gewacht. Je hoeft niet langer in je instellingen te duiken om de helderheid van het scherm hoger of lager te zetten of om je wifi aan of uit te schakelen.

Dit soort schakelaars vind je voortaan allemaal in het Bedieningspanaal, dat vanuit je Vergrendelscherm én homescherm is te benaderen. Het biedt bovendien handige shortcuts naar zaken als een zaklamp, het nieuwe AirDrop en apps als de rekenmachine en iPhone camera. Ook kun je vanuit het snelmenu wifi, bluetooth en de vliegtuigmodus inschakelen.

Apple iOS 7 Promo video

AirDrop

iOS 7 was ook de eerste iOS-versie die AirDrop ondersteunde. In het menu van AirDrop kun je de Apple apparaten met AirDrop van al je contacten zien, of zelfs alle Apple gebruikers in de buurt. Hierna deel je snel bestanden en andere gegevens met hen, zonder dat je daar een externe dienst als WeTransfer of mail voor nodig hebt. Destijds baalden veel eigenaren van een iPhone 4S en iPad 3, omdat AirDrop op deze apparaten niet werd ondersteund. Je had minstens een iPhone 5, iPad mini of iPod touch 5e generatie nodig.

Berichtencentrum uitgebreid

Het Berichtencentrum was niet nieuw in iOS 7, maar werd wel flink uitgebreid. Notificaties zijn met dit nieuwe centrum voor al je berichten vanuit je Vergrendelscherm al te zien. Zo kun je in het nieuwe Vandaag-overzicht snel zien wat voor afspraken je nog hebt staan, hoe het weer er de komende uren uit gaat zien en welke herinneringen of telefoonoproepen je hebt gemist. Je krijgt dus veel meer informatie dan voorheen, maar die wordt gelukkig opgesplitst in verschillende tabs.

Automatische app updates en verbeterde multitasking

iOS 7 biedt de mogelijkheid om je apps automatisch te updaten, zodat je niet meer voor iedere app de App Store in hoeft te duiken. Met ‘intelligent scheduling’ kan de iPhone zelf bepalen welke updates het eerst moeten worden binnengehaald en bij welke app de push-notificaties het belangrijkst zijn voor jou.

Veelgebruikte apps krijgen dus voorrang. Als je graag op de hoogte blijft van al je app updates kun je die automatische updates natuurlijk uitschakelen. Dit soort achtergrondprocessen voert je iPhone alleen uit als hij niet actief wordt gebruikt, zodat je er zelf geen hinder van ondervindt. Het multitaskingmenu is daarnaast verbeterd, waardoor je met een simpele veeg naar boven een app nu volledig afsluit.

Voor de komst van iOS 7 werden al je kiekjes in een grote filmrol geplaatst, en moest je zelf op zoek gaan om een specifieke foto te vinden. Dat werd met deze update iets makkelijker door de introductie van ‘Momenten’ en ‘Collecties’. Hierdoor kun je foto’s van dat ene feestje of die vakantie van afgelopen februari makkelijker terugvinden dan voorheen.

De camera-app heeft daarnaast de mogelijkheid gekregen om vierkante foto’s te maken, en verschillende filters op alle foto’s toe te passen. Hiermee speelt Apple in op de enorme populariteit van apps als Instagram.

iOS 7

Safari compleet vernieuwd

Net als vele andere Apple apps in iOS 7 maakt Safari veel gebruik van wit. Het gebruik van de kleur lichtblauw daarbij zorgt ervoor dat de browser fris oogt, en goed opvalt op het kleine scherm van de iPhone. Bovenin vind je voortaan alleen een adresbalk – die tevens als zoekbalk dient – en een knop om te verversen. Onderin staan de knoppen voor de vorige en volgende pagina, content delen en de bladwijzers.

Tijdens het scrollen worden die balken bovendien kleiner of zijn ze even volledig weg. Met een veeg naar rechts of links kun je ook naar vorige pagina’s gaan of weggeveegde pagina’s weer terughalen. Het tabbladen menu is daarnaast verbeterd. Deze doet nu sterk aan een kaartenbak denken, waar je makkelijk doorheen kunt scrollen. Er is in dat menu zelfs een privé knop toegevoegd, waardoor je kunt browsen zonder dat je geschiedenis wordt opgeslagen.

Bladwijzers zijn met het vernieuwde Safari bovendien sociaal geworden. Als mensen links delen via bijvoorbeeld Twitter, kun je die nu in een venster tussen je bladwijzers zien, zodat je snel een overzicht hebt van wat mensen allemaal hebben gedeeld. Met de iCloud sleutelhanger is het tot slot mogelijk geworden om je wachtwoorden versleuteld achter te laten op je iPhone.

Internetbellen met Facetime Audio

Met Facetime Audio kun je andere Apple-gebruikers bellen via het internet, wat de nieuwe mogelijkheid vergelijkbaar maakt met diensten als Skype. Apple vraagt geen vergoeding voor de VoIP service, maar de kosten van je abonnement kunnen wel oplopen als je bijvoorbeeld buitenshuis (via 3G of 4G) gebruikmaakt van Facetime Audio. Deze functie is vooral handig als je toegang hebt tot een wifi-netwerk.

iOS 7 beschikbaarheid en ondersteuning

iOS 7 werkt met de iPhone 4, iPhone 4S en de iPhone 5, iPad 2 en nieuwer, iPad Mini en de vijfde generatie iPod Touch.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu