iOS 15

11 min leestijd
iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone-update van 2021. De nieuwe software is nu te downloaden en brengt allerlei nieuwe functies naar je iPhone. Maar wat is er allemaal nieuw? Je leest het op deze iOS 15-overzichtspagina.

Laatste nieuws over iOS 15

iOS 15 FAQ: Antwoorden op al je vragen

Wanneer kan ik iOS 15 downloaden?

Nu! Als het goed is staat de update al voor je klaar op je iPhone. Maar je hoeft niet te updaten. Deze kan je voor het eerst ook bij iOS 14 blijven. Je krijgt dan wel de beveiligingsupdates, maar niet alle iOS 15-functies.

ios 15 functies overzicht

Welke iPhones krijgen iOS 15?

Heel veel. iOS 15 is te downloaden op alle iPhones die iOS 14 aankunnen.

Heel concreet betekent dit het volgende. Heb je een iPhone 6s (uit 2015) of een nieuwer model? Dan kun je iOS 15 zonder problemen downloaden.

Kan ik iOS 15 gratis downloaden en installeren?

Jazeker! Apple-updates zijn altijd gratis. Het kost je dus niets om de nieuwe iPhone-software te downloaden en installeren.

Wat zijn de vernieuwingen?

Het zijn er eigenlijk teveel om zo op te noemen. iOS 15 verbetert bijvoorbeeld de Berichten-app van je iPhone en ook FaceTime, de Apple-videobelapp, wordt in een nieuw jasje gestoken. Apple opent hiermee indirect de aanval op andere manieren om te videobellen, zoals Google Meet en Zoom. FaceTime is straks bijvoorbeeld ook op Android te gebruiken.

Ook focust iOS 15 zich op privacy. De Mail-app van je iPhone gaat bijvoorbeeld je IP-adres verbergen. Een IP-adres kun je het best vergelijken met het huisadres van jouw iPhone. Ook nieuw: binnenkomende notificaties worden voortaan gebundeld. Dat is fijn, want hierdoor loop je minder risico dat je Meldingenscherm overloopt met allerlei afleidende berichtjes.

iOS 15: deze 7 nieuwe functies komen dit najaar naar je iPhone

Alles over iOS 15.5: kleine tussentijdse iPhone-update

iOS 15.5 verscheen in mei 2022 als laatste update vóór iOS 16. Dit is er allemaal nieuw in iOS 15.5.

iOS 15.4 introduceerde veel nieuwe functies. Daardoor lijkt iOS 15.5 relatief een kleine tussentijds update. Apple voert een aantal kleine veranderingen door. Dit zien we in de Wallet-app en bij Apple Cash. Daarnaast kun je in Apple Podcasts nu instellen dat er slechts een beperkt aantal afleveringen wordt opgeslagen en dat oudere worden verwijderd.

Ook is Universele Bediening in iPadOS 15.5 niet meer in bèta, maar voor het echt gelanceerd. Deze functie verscheen al in eerder op iPadOS 15.4 en macOS Monterey 12.3. Hiermee kun je met één muis, trackpad en toetsenbord zowel je Mac als je iPad bedienen. Ook het delen van bestanden wordt nog makkelijker.

iOS 15.5 is nu voor iedereen te downloaden. Apple bracht de nieuwe iPhone-update gelijktijdig uit met hun nieuwste toestellen (zoals de iPhone 13). We wachten nu al op iOS 16.

Verder lezen: Wanneer kan ik iOS 15 downloaden? Dit is wanneer je aan de beurt bent

iPhone 12 schermprobleem

Welke iPhones kunnen iOS 15 downloaden?

Apple staat bekend om de langdurige software-ondersteuning van zijn apparaten. Doorgaans krijgen iPhones zo’n vijf jaar lang updates. Met iOS 15 rekt Apple deze ‘belofte’ verder op, want je kunt de nieuwe update zelfs op de iPhone 6S (Plus) uit 2015 installeren.

De ondersteuning van iOS 15 is daarmee uitstekend. De update is beschikbaar voor alle toestellen die iOS 14 aankunnen. Het komt er daarom op neer dat onderstaande iPhones iOS 15 kunnen downloaden:

Lees ook: Overzicht: deze iPhones en iPads krijgen iOS 15 en iPadOS 15

iOS 15 review: waardevolle verbeteringen

Conclusie:

Twijfel je of je iOS 15 moet installeren of niet, dan kunnen we met zekerheid zeggen dat het de moeite meer dan waard is. De veranderingen zijn niet revolutionair, maar stuk voor stuk zijn het waardevolle verbeteringen die het dagelijks gebruik van je iPhone veel prettiger maken.

 Lees verder in de volledige iOS 15 review

iOS 15 functies: alle vernieuwingen op een rij

Dé iPhone-update van 2021 bouwt voort op het fundament van zijn voorganger. De opvolger van iOS 14 is dan ook geen revolutie, maar een evolutie.

Apple voegt met iOS 15 tal van kleine functies toe, en daarom bespreken we in dit overzicht vooral de belangrijkste vernieuwingen.

1. FaceTime wordt veel beter…

2020 was het jaar waarin ‘Zoomen’ een werkwoord werd. De wereld werd door de gevolgen van het coronavirus gedwongen om veel te videobellen en de populariteit van diensten als Google Meet en Zoom is ook Apple niet ontgaan.

Met iOS 15 zet men daarom volop in op FaceTime, de gratis videobel-app die op alle Apple-apparaten te vinden is.

iOS 15 FaceTime

Onder meer de kwaliteit van videogesprekken wordt opgekrikt. Een slimme techniek, die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie, drukt bijvoorbeeld achtergrondgeluid weg. Zo kun jij je gesprekspartner(s) beter verstaan.

Ook fijn: FaceTime heeft nu een portretmodus. Deze stelt tijdens het videobellen scherp op jouw gezicht, zodat je er vlotter uitziet. Ook kun je voortaan van Spatial Audio genieten. Zit iemand tijdens het videobellen aan de linkerkant van jouw scherm, dan lijkt het geluid daar ook vandaan te komen.

Ook interessant: iOS 15: deze 7 functies zijn zeker de moeite waard

2. …En komt naar Android

FaceTime slaat bovendien haar vleugels uit. De videobel-app werkt vanaf iOS 15 namelijk ook op Android-apparaten en via de browser.

Dit is bijvoorbeeld fijn voor vriendengroepen waarbij zowel Apple- als Android-telefoons gebruikt worden. Je kunt nu namelijk ‘gewoon’ met elkaar videobellen. Vroeger was FaceTime exclusief voorbehouden aan Apple.

Nog een nieuwe FaceTime-functie is SharePlay. Hiermee kun je tijdens het videobellen allerlei media delen met anderen. Denk aan muziek of een film, maar je kunt bijvoorbeeld ook het iPhone-scherm delen.

Extra tof is dat SharePlay datgene wat je afspeelt synchroniseert. Kijken jullie samen een film, dan loopt dus niemand voor of achter: iedereen ziet precies hetzelfde.

Ook interessant: Opinie: FaceTime komt eindelijk naar Android, maar voor wie?

3. Berichten-app wordt volwassen

Ook de Berichten-app krijgt met iOS 15 de nodige aandacht. De standaard sms-app wordt vooral een stuk slimmer. Hij weet voortaan bijvoorbeeld interessante ‘content’ te herkennen, en deze muziek, films, of animaties aan de daarvoor relevante apps toe te voegen.

Krijg je bijvoorbeeld een foto doorgestuurd van een vriend(in)? Dan kan de Berichten-app dit kiekje voortaan automatisch in de Foto’s-app van je iPhone plaatsen. Hetzelfde geldt voor leuke video’s of muziek.

Deze kleine iOS 15 functies kende je nog niet

4. iPhone helpt met focussen

Raak je weleens helemaal dol van alle meldingen die op je iPhone binnenkomen? Je bent niet de enige. Apple heeft hier namelijk iets op bedacht: Focus. Deze functie gaat meldingen namelijk bundelen op basis van het tijdstip waarop ze binnenkomen, en het onderwerp.

Reclame-emails worden bijvoorbeeld bij elkaar gezet, evenals nieuwsberichten over een bepaald onderwerp. Berichten van vrienden en dierbaren worden dan weer niet gebundeld, want waarschijnlijk wil je wél direct weten wat zij je te vertellen hebben.

iOS 15 niet storen modus focus

iOS 15 legt dus meer nadruk op wat echt belangrijk is. Daarover gesproken, de nieuwe iPhone-update breidt de Niet Storen-modus uit. Deze optie houdt voortaan bijvoorbeeld rekening met je werkrooster.

Je kunt bijvoorbeeld een speciaal schema maken voor wanneer je op werk bent. Collega’s kunnen je dan bijvoorbeeld wél bereiken, maar andere nummers niet. Het werkt ook de andere kant op. Je kunt dus een speciaal iPhone-schema maken voor wanneer je thuis bent. In dit scenario kan je partner je dus wel moeiteloos bereiken, maar je collega’s niet.

Lees verder: Focus: 6 manieren waarop je iPhone afleiding gaat voorkomen

5. iPhone-camera kan tekst lezen

Slim, slimmer, slimst. iOS 15 maakt de Camera-app van je iPhone een stuk intelligenter. Apple heeft hierbij waarschijnlijk goed afgekeken bij Google Lens, want een hoop functies van deze rivaliserende app komen naar de iPhone.

Je kunt straks bijvoorbeeld automatisch geschreven tekst kopiëren door simpelweg je iPhone op de aantekeningen, schoolbord of spreadsheet te richten. En zie je een schattige hond voorbij lopen, maar weet je het ras niet? Met iOS 15 kun je simpelweg je iPhone-camera op de harige viervoeter richten, waarna Siri je direct vertelt wat voor ras het is.

iOS 15 Camera-app

6. AirPods worden inclusiever

AirPods staat bekend als een inclusief bedrijf en rolt daarom regelmatig functies uit die het leven van mensen makkelijker maakt. iOS 15 voegt bijvoorbeeld handige functies toe voor AirPods-dragers.

Apples draadloze krijgen onder meer een speciale audiostand voor mensen met lichte gehoorproblemen. Deze modus filtert achtergrondruis automatisch weg, en legt nadruk op wat de ander tegen je zegt.

En ben je de AirPods jammer genoeg kwijt? Geen probleem! iOS 15 maakt de Zoek Mijn-app op je iPhone veel preciezer. Verloren AirPods kun je hierdoor tot op een paar meter terugvinden.

AirPods Pro Light gerucht

6. iOS 15 verbetert privacy

Apple heeft privacy onderdeel gemaakt van haar verdienmodel. Sinds iOS 14.5 worden trackers bijvoorbeeld automatisch geblokkeerd. De reclame-industrie is hier niet blij mee – want er wordt minder geld verdiend – maar Apple spint er juist garen bij.

Het is dus niet meer dan logisch dat iOS 15 deze privacybewuste koers voortzet. Vooral iCloud Plus is hier een goed voorbeeld van.

Dit nieuwe abonnement vervangt de ‘gewone’ iCloud en verbergt bijvoorbeeld je IP-adres wanneer je via Safari surft. Websites (en adverteerders) kunnen daardoor niet jouw echte IP-adres zien – wat vergelijkbaar is met het thuisadres van je internetverbinding – maar krijgen een ‘neppe’ voorgeschoteld.

Ook interessant: 10 manieren waarop iOS 15 je privacy beschermt

Een VPN van Apple

Ook nieuw in iCloud Plus: Private Relay. Apple zelf noemt deze dienst geen VPN, maar het is er wel een. De Private Relay leidt je internetverkeer om en beveiligt je gegevens met encryptie. Hierdoor kan zelfs Apple niet controleren welke websites je bezoekt. Je privacy staat dus voorop.

iOS 15 privacy rapport

Verder is het tof dat Safari vanaf iOS 15 standaard pixels blokkeert. Adverteerders stoppen deze codes in apps, websites en apps (bijvoorbeeld in een afbeelding) om jou zo over het internet te volgen. Door jouw digitale voetstappen in de gaten te houden, kunnen zij je hele persoonlijke (en dus lucratieve) reclames voorschotelen. iCloud Plus steekt hier een stokje voor.

Lees verder over iCloud Plus

Verder voegt iOS 15 de mogelijkheid toe om privacyrapporten te bekijken. Deze optie vind je in het instellingenmenu en vertelt hoe (niet) nauw apps en websites met jouw persoonlijke gegevens omgaan. Je vindt in dit menu bijvoorbeeld naar welke servers jouw data wordt doorgestuurd.

7. Safari krijgt Extensies

Apple gebruikt iOS-updates regelmatig om haar eigen apps van een opfrisser te voorzien. Dit keer zijn niet alleen Berichten en FaceTime aan de beurt, maar ook Safari. Apples eigen browser krijgt namelijk ondersteuning voor Extensies.

Deze Extensies gebruik je misschien al op de Mac-versie van Safari. De uitbreidingen brengen belangrijke functies van aparte apps naar je browser.

De extensie van Grammarly checkt bijvoorbeeld je spelling en met de extensie van een wachtwoordbeheerder kun je automatisch inloggegevens bij apps en websites invullen. Vanaf iOS 15 kun je Extensies ook gebruiken op de iPhone-versie van Safari.

iOS 15 safari

8. Siri wordt slimmer

Apples eigen slimme hulpje mag natuurlijk niet ontbreken. Siri wordt daarom slimmer in iOS 15. Heel verrassend is dit niet, want dit is bij iedere iPhone-update het geval.

Veel verrassender is dat Siri straks ook werkt op apparaten die niet door Apple gemaakt zijn. Hierdoor kun je straks bijvoorbeeld afspraken in je iPhone-agenda zetten door te praten met een speaker die niet van Apple is.

Tussen de lijntjes door betekent dit dat Apple de aanval op Google inzet. Dat bedrijf bracht haar eigen spraakassistent, de Google Assistent, afgelopen jaren naar legio smart home-apparaten.

Lees ook: Dit zijn de officiële wallpapers van iOS 15 (+ downloadlinks)

9. CarPlay in iOS 15

Ook tof: de nieuwe iPhone-update voegt allerlei functies toe aan CarPlay, Apples platform voor onderweg. Siri kan bijvoorbeeld berichten voorlezen. De ‘digitale butler’ vertelt eerst wie je een berichtje heeft gestuurd, en leest vervolgens de inhoud hardop voor.

Verder ziet de Kaarten-app er voortaan een stuk beter uit. De navigatie-app is helemaal tof wanneer je op vakantie gaat, bijvoorbeeld in Amerika. In een paar steden heeft Apple namelijk 3D-animaties aan de Kaarten-app toegevoegd. Zo krijg je bijvoorbeeld een keurige animatie van de Golden Gate-brug in San Francisco te zien.

Lees verder over alle CarPlay-verbeteringen in iOS 15

10. iPhone vervangt je rijbewijs, maar niet in Nederland

We sluiten dit overzicht met iOS 15-functies af met een toffe, maar voor ons weinig bruikbare toevoeging. Met de nieuwste iPhone-update kunnen Amerikaanse automobilisten namelijk hun rijbewijs toevoegen aan de Wallet-app.

Dat is heel tof, want op deze manier staat je rijbewijs gewoon op je telefoon. In theorie kun je het fysieke rijbewijs dus achterwege laten. De techniek werkt hetzelfde als hoe je een betaalkaart via Apple Pay toevoegt aan de Wallet-app van je iPhone.

iOS 15 als rijbewijs gebruiken

Een schrale troost is dat Nederlandse iOS 15-gebruikers wél bijvoorbeeld meer tickets aan de Wallet-app kunnen toevoegen. Bedrijven als Disney hebben al bekendgemaakt toegangsbewijzen voor hun parken te accepteren.

Ook grote hotelketens als Hyatt gaan samenwerken met Apple om de Wallet-app te ondersteunen. Zo kun je dus inchecken op je hotelkamer via je iPhone, en komt er geen fysieke sleutel (of kaartje) aan te pas.

Ook interessant: Opinie: de tofste functie van iOS 15 gaat aan onze neus voorbij

iOS 15: deze 7 nieuwe functies komen dit najaar naar je iPhone

Het laatste nieuws over iOS 15:

Heeft dit artikel je geholpen?

iOS 15 archief

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu