De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

iOS 5

Lars Paijmans
2 min leestijd
iOS 5

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 14-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt.

iOS 5 was een relatief kleine update voor het mobiele besturingssysteem van Apple, maar wel een belangrijke. De bestaande funderingen werden opgepoetst en versterkt, zodat deze versie als erg stabiel werd ervaren (op een aantal bugs in het begin na). Ook konden we met iOS 5 voor het eerst aan de slag met iCloud. iOS 5 verscheen op 12 oktober 2011.

Hoewel iOS 5 dus weinig revolutionaire functies doorvoerde, zou het de update tekort doen om hem daarmee af te schrijven. Zo is de komst van iCloud ook vandaag de dag nog belangrijk en zette Apple de eerste stap naar een vernieuwd vergrendelscherm door snelle toegang tot je camera te geven. Hieronder staan de belangrijkste vernieuwingen in een lijstje, die we daaronder kort toe hebben gelicht.

Lees verder na de advertentie.

iOS 5: De belangrijkste vernieuwingen:

  • iCloud
  • Nieuwe homescreen apps
  • Notificatiecentrum
  • Draadloos synchroniseren met iTunes
  • Camera-toegang vanaf het vergrendelscherm
  • Nieuwe notificaties
iOS 5

iCloud

De clouddienst van Apple, iCloud, kwam met iOS 5 voor het eerst beschikbaar. Hiermee kunnen gebruikers gemakkelijk hun muziek, foto’s, video’s en andere bestanden synchroniseren tussen andere apparaten waar je iCloud op kunt draaien. Het is mogelijk om met een betaald abonnement je iCloud-opslag te vergroten, maar iedere eigenaar van een Apple ID krijgt standaard 5GB gratis.

Nieuwe homescreen-apps

Apple bracht berichtendienst iMessage ook naar de iPad en iPod touch met iOS 5. Hierdoor kon je gemakkelijk een bericht terugsturen als je op je iPad bezig bent, zonder je iPhone erbij te pakken. De Herinneringen-app maakt het makkelijk om een takenlijst samen te stellen. Hoewel deze app nog steeds bestaat, is de functionaliteit ervan grotendeels overgenomen door de Notities-app die Apple jaren later flink zou uitbreiden.

Notificatiecentrum

Notification Center lijkt veel op hoe notificaties worden weergegeven op Android. Zo kun je in iOS 5 ook een overzicht van de notificaties krijgen als je deze naar beneden swipet en krijg je berichten binnen zoals het bij de grote concurrent gebeurt.

iOS 5

Draadloos synchroniseren met iTunes

Voor de komst van iOS 5 was je verplicht om je iPhone met een pc te verbinden om bestanden via iTunes te synchroniseren. Daar kwam verandering in met iOS 5, die draadloze synchronisatie mogelijk maakte. Dit kwam vooral goed van pas op het gebied van software-updates, waar je voortaan geen computer meer voor nodig had om te installeren.

Camera-toegang vanaf vergrendelscherm

Apple begon met iOS 5 ook voor het eerst met het uitbreiden van het vergrendelscherm. Door naar boven te vegen kreeg je direct toegang tot je camera. Heel handig, want hierdoor kun je snel een foto maken zonder eerst de camera-app op te zoeken. Omdat je hierdoor de iPhone niet hoeft te ontgrendelen kreeg je op deze manier geen toegang tot je foto’s en video’s, daarvoor moest je wel je wachtwoord invoeren.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu