iOS 9

Lars Paijmans
14 min leestijd
iOS 9

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 14-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt.

iOS 9 was de grote update van Apples mobiele besturingssysteem voor de iPhone, iPad, iPad mini en iPod touch van 2015. Het besturingssysteem werd op 8 juni 2015 tijdens WWDC aangekondigd en is op 16 september uitgebracht voor de iPhone 4S en nieuwer, iPad 2 en nieuwer en iPod touch (5e generatie).

iOS 9 borduurt voort op iOS 8 en verbetert dit besturingssysteem aanzienlijk. Zo is het besturingssysteem veiliger en stabieler en zijn er honderden bugs verholpen. Ook kreeg Siri een grote update, kunnen we aan de slag met de Proactive-zoekfunctie, zijn enkele Apple-apps vernieuwd en wordt multitasken op de iPad mogelijk.

Lees verder na de advertentie.

iOS 9: alles wat je moet weten

De nieuwe iOS-versie staat in het teken van (prestatie)verbeteringen en voert veel vernieuwingen door. Hieronder hebben we de belangrijkste nieuwe features die iOS 9 met zich meebrengt op een rijtje gezet.

 • Focus op stabiliteit en snelheid, meer veiligheid dankzij nieuwe pincode
 • Nieuw lettertype (San Francisco), ook voor OS X El Capitan
 • Siri flink verbeterd en relevante informatie dankzij Proactive
 • Ondersteuning voor Apple Pay in de VS en Groot-Brittannië
 • Multitasken op de iPad en iPad Mini
 • Veel apps vernieuwd, waaronder Kaarten, Wallet, News en iCloud
 • Batterijbesparende modus om langer met je accu te doen
 • iOS 9 release vond plaats op 16 september 2015

Conclusie iOS 9 review

Waar iOS 8 vorig jaar net na release kampte met flinke bugs, is dat met iOS 9 niet het geval. Het meeste loopt direct als een zonnetje. Wel ondervonden wij dat sommige apps een beetje vreemd deden en dat Siri in het begin niet meer terug sprak. Na herstarten van de apps werd dat echter opgelost. Al met al is iOS 9 geen update die iOS op zijn kop zet, maar dat hoeft ook niet. Het belangrijkst is dat je beter kunt zoeken (ook in de Instellingen-app, wat heel prettig is) en dat Apple meer inzet op veiligheid en prestaties. Daardoor is je toestel waarschijnlijk wat sneller en dankzij de energiebesparende modus gaat hij langer mee op een volle lading. En dat zijn welkome toevoegingen. Wij zeggen dus: ja, updaten maar!

→ Check ons uitgebreide oordeel in de iOS 9 review.

Compatibele apparaten en iOS 9 release

Een groot pluspunt van iOS 9 is dat het besturingssysteem beschikbaar is voor vrijwel alle iOS-toestellen. De iPhones en iPads hieronder kunnen bijgewerkt worden naar het nieuwe besturingssysteem:

 • iPad 2/3e generatie/4e generatie
 • iPad Air en iPad Air 2
 • iPad Mini 1/2/3
 • iPhone 4S/5/5C/5S/6/6 Plus
 • iPod touch 5e/6e generatie

Stabieler en veiliger

iOS 9 staat in het teken van verschillende vernieuwingen, maar ook de algehele kwaliteit van het mobiele besturingssysteem is belangrijk. Apple wil in iOS 9 alles verbeteren, zodat we straks niet tegen tientallen gekke bugs aanlopen, wat wel het geval was bij iOS 8. Je iPhone, iPad en iPod touch zijn met iOS 9 daarnaast sneller en veiliger.

ios 9

Dat laatste is ook te danken aan de nieuwe pincode in iOS 9, die nu uit 6 in plaats van 4 cijfers moet bestaan. Door het wachtwoord met twee cijfers te verlengen, zijn honderd keer meer combinaties mogelijk dan nu. Zo hoopt Apple dieven te ontmoedigen en is jouw iDevice beter beveiligd. Daarnaast kun je kiezen voor een code met vier cijfers of is het mogelijk met letters te werk te gaan. Heb je een toestel met Touch ID, dan kun je uiteraard ook je vingerafdruk gebruiken om je iOS-toestel te beveiligen.

Nieuw lettertype: San Francisco

iOS 9 krijgt een compleet nieuw lettertype. Het font heet San Francisco en is hetzelfde lettertype als op de Apple Watch. Ook op OS X El Capitan zal het font geïntroduceerd worden, evenals in toetsenborden en apps van derden.

Integratie van 3D Touch

Standaard integreert iOS 9 de 3D Touch-technologie, die het scherm van de iPhone 6S en 6S Plus drukgevoelig maakt. Dat werkt aan de hand van twee opties: Peek en Pop. Gebruikers kunnen diverse acties uitvoeren wanneer zij hard of zacht op het scherm drukken. Zo heb je bijvoorbeeld handige snelkoppelingen, waardoor je bepaalde functies van apps direct kunt gebruiken zonder de betreffende app te hoeven openen.

iphone 6s 3d touch3

Een voorbeeld hiervan is de camera-app. Wanneer je hard op deze applicatie drukt, verschijnen er een viertal opties in beeld. Hierdoor kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om snel een selfie te maken of een video te schieten. 3D Touch werkt ook met de telefoon-app, wat betekent dat je met één druk op het icoontje enkele contacten kunt bereiken.

Grote update voor Siri

Siri is in iOS 9 sterk verbeterd. De spraakassistent van Apple is een stuk slimmer en sneller geworden. Voortaan kunnen gebruikers natuurlijk taalgebruik gebruiken om iets aan Siri te vragen of iets gedaan te krijgen. Hierdoor begrijpt Siri je beter en worden commando’s in context geplaatst en dus relevanter. Siri spreekt vanaf nu ook Vlaams en is qua design meer in lijn met de functie op de Apple Watch.

ios 9 siri

Een toffe nieuwe feature van Siri is de manier waarop de spraakassistent omgaat met onbekende telefoonnummers. Ontvang je een telefoontje en herken je het nummer niet, dan geeft Siri suggesties van wie het zou kunnen zijn. Dat doet de spraakassistent door al je contacten na te gaan en te kijken of er ooit een nummer is gedeeld, die jou nu mogelijk belt.

Proactive

Over Proactive wisten we voorafgaand het WWDC 2015 al het een en ander. Tijdens de keynote werd de nieuwe zoekfunctie officieel onthuld. Proactive is een nieuwe manier van zoeken binnen iOS, die je opent door vanaf je homescreen naar rechts te vegen. Hier vind je onder meer je favoriete contacten en veelgebruikte apps. Proactive is ook te gebruiken voor het vinden van content van derde partijen. Zo is het mogelijk om in apps te zoeken. Een voorbeeld hiervan is de AirBnB-app, die gelijk ondersteuning biedt voor Proactive.

apple pay apple watch

Apple Pay naar Europa

Waar Apple Pay voorheen alleen beschikbaar was in de Verenigde Staten, brengt iOS 9 het betaalplatform ook naar het Verenigd Koninkrijk. Zo wordt het voor gebruikers uit dat land mogelijk om te betalen met een iPhone of iPad, wat straks ook in het openbaar vervoer gaat werken. Wanneer Apple Pay naar Nederland en België komt, blijft helaas nog onduidelijk. Volgens de laatste berichten wordt het betaalplatform eind 2015 hier geïntroduceerd.

Multitasken op de iPad

ios 9 ipad

iOS 9 is ook voor de iPad een grote vernieuwing. iPad-bezitters kunnen met het nieuwe besturingssysteem namelijk aan de slag met multitasking. Dit betekent dat je verschillende apps naast elkaar gebruikt, door ze naar een andere kant te swipen.

Met SlideOver kun je een kolom toevoegen waarin een andere app wordt weergegeven door vanaf de zijkant van het scherm te swipen. Ook is er een picture-in-picture modus die ervoor zorgt dat je twee apps tegelijkertijd kunt weergeven. Maar alleen de iPad Air 2 ondersteunt volledig multitasken met Split View, zodat je twee apps daadwerkelijk naast elkaar kunt gebruiken.

Vernieuwde apps en functies

Apple voert met iOS 9 ook enkele verbeteringen door in haar eigen apps. Zo is de Kaarten-app grondig onder handen genomen. Met de applicatie kun je voortaan reizen met het openbaar vervoer plannen, iets waar al een tijdje naar werd uitgekeken. Deze optie wordt vooralsnog alleen beschikbaar voor gebruikers uit de VS en China. Of en wanneer daar verandering in komt, is nog onduidelijk.

De Passbook-app is in ‘Wallet’ en heeft in iOS 9 enkele nieuwe functies, en ook de Notities-app heeft een lik verf gekregen. In de applicatie is het mogelijk om verschillende tekststijlen toe te voegen, zoals koppen en grotere lettertypen. De app laat je ook takenlijsten maken en tekeningen toevoegen.

ios 9 release

Verder nieuw in iOS 9 is News, de nieuws-app die de oude Kiosk-app vervangt. News lijkt qua uiterlijk en interface behoorlijk op Flipboard, en moet met deze app de concurrentie aangaan. News schotelt iedere gebruiker relevante content voor, door ze eerst naar hun interesses te vragen. Ben je bijvoorbeeld een liefhebbers van films, dan krijg je artikelen van relevante filmssites en blogs te zien. News komt vooralsnog alleen naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

In iOS 9 is een aparte app te vinden voor iCloud-opslag, genaamd iCloud Drive. Deze app biedt alles wat jij in iCloud hebt opgeslagen en ordent het in een overzichtelijk scherm, waarbij alles in mappen is ingedeeld. Vanuit deze app kun je jouw opgeslagen data sorteren, verwijderen downloaden en meer. Ook is er een handige zoekfunctie, die in de bèta slechts nog werkt met bestandsnamen.

ios 9

Als je naar de Appkiezer gaat (door te dubbelklikken op de homeknop van je iOS-device), merk je dat dit compleet vernieuwd is. De openstaande apps staan als tabbladen over elkaar. Je kan er nog steeds doorheen swipen en je zet apps uit door ze omhoog te vegen. Je recente contacten en favorieten kun je hier niet meer vinden.

Batterijbesparende modus in iOS 9

Om nog meer uit je accu te persen, introduceert Apple een besparende modus voor iOS 9, waarmee iPhone- of iPad-batterij het langer uithoudt. Daarvoor verlaagt het apparaat de prestaties en netwerkactiviteit zodat je tot wel een paar uur langer op een dag met je iOS-toestel kan doen.

Wifi Assist

Een interessante functie van iOS 9 is het zogenoemde Wifi Assist. Wifi Assist dook op in een recente bètaversie en laat je iPhone automatisch overschakelen naar je mobiele internetverbinding wanneer de kwaliteit van een wifi-verbinding te wensen overlaat. Een handige feature, aangezien je iPhone automatisch verbinding zoekt met netwerken die eigenlijk te slecht zijn om op te surfen.

wifi assist ios 9

Wifi Assist is in iOS 9 te vinden in de Instellingen-app, onder de optie ‘Mobiel netwerk’. Wanneer je de functie hebt ingeschakeld, schakelt je iPhone sneller over naar een 3G/4G-verbinding wanneer de wifi-verbinding te zwak is.

In de iOS 9 bèta zijn nog meer handige functies aanwezig. Zo wordt de interface van CarPlay iets aangepast, wat zorgt voor grotere albumhoezen een likeknop voor muziek. Ook brengt iOS 9 15 nieuwe wallpapers die je kunt gebruiken, een ’Shuffle alles’-knop voor de Muziek-app en een iets aangepaste versie van de Activiteiten-app.

Thuisdeling keert terug

Thuisdeling is niet zozeer een nieuwe feature, maar wel eentje die terugkeert in iOS 9. Met de functie, die al sinds iOS 4.3 onderdeel is van Apples mobiele besturingssysteem, kun je iTunes-nummers van een Mac of pc via wifi streamen naar mobiele apparaten. In 8.4 was de functie opeens verdwenen, wat zorgde voor veel klachten van gebruikers. De functie is immers behoorlijk populair.

De plotse verdwijning van thuisdeling had waarschijnlijk te maken met Apple Music. Apple had volgens verschillende bronnen nog niet de rechten om muziek uit Apple Music via wifi te streamen.

iOS 9 installatie wordt kleiner

iOS 9 is daarnaast erg gunstig voor de huidige iOS-toestellen. Zo wordt de batterijduur van de iPhone 6 flink verbeterd. Met de nieuwe besparende modus zou de accu volgens Apple tot drie uur langer meegaan.

ios 9 officieel verbeteringen

Zoals vooraf al werd verwacht, neemt de installatie van iOS 9 veel minder opslagruimte in beslag dan iOS 8. Waar voor dit besturingssysteem bijna 5GB aan vrije ruimte nodig was, is iOS 9 slechts 1,3GB groot. Ook toestellen met weinig ruimte kunnen dus gemakkelijk updaten.

iOS 9 installeren

Je kunt iOS 9 sinds 16 september 2015 downloaden als je over één of meer van bovenstaande apparaten beschikt. Hiervoor ga je naar ‘Instellingen > Algemeen > Software-update’. Zorg er voordat je gaat updaten wel voor dat je iOS-toestel voor minimaal 50 procent is opgeladen en is verbonden met wifi. Heb je te weinig opslagruimte, dan kun je je toestel verbinden met je pc of Mac en updaten via iTunes (download hier de laatste versie). Inmiddels zijn er alweer nieuwe versies van iOS 9 verschenen. Als je op deze manier naar een update zoekt, krijg je automatisch de meest recente versie van iOS aangeboden.

Help, ik heb te weinig opslagruimte!

Voor de iOS 9 installatie heb je minimaal 1,3GB aan vrije opslagruimte nodig. De nieuwe iOS-versie is een stuk kleiner dan iOS 8, maar het is nog steeds mogelijk dat je te weinig opslagruimte hebt om te updaten. Is dat het geval, dan krijg je hiervan een melding. Kijk vervolgens via ‘Instellingen > Algemeen > Gebruik > Beheer Opslag’ welke apps zijn geïnstalleerd en mogelijk veel ruimte in beslag nemen. Verwijder grote apps die je toch niet meer gebruikt. Voor extra ruimte kun je ook de cache (tijdelijke gegevens) van Safari wissen via ‘Instellingen > Safari > Wis geschiedenis en websitedata’.

Als het goed is gebruik je iCloud al voor het maken van back-ups van je foto’s, mail, contacten en meer. Je bent niet verplicht om een back-up te maken voordat je gaat updaten naar iOS 9, maar voor de zekerheid raden we je aan dit wel te doen (via ‘Instellingen > iCloud’). Je kunt ook even doorklikken naar ‘Opslag > Beheer opslag’ om te bekijken wat er precies wordt gesynchroniseerd. Daarnaast kun je veel extra ruimte vrijmaken door overbodige foto’s en video’s van je iOS-toestel te verwijderen. Als je een back-up via iCloud hebt ingesteld, staan deze bestanden nog wel opgeslagen in de cloud. Later kun je ze dan weer terughalen.

ios 9.3.3

iOS 9.3: Night Shift, Dichtbij en Onderwijs

iOS 9.3 is de derde en tevens laatste grote update van iOS 9. Deze editie van iOS brengt onder meer Night Shift, de handige nachtmodus waar veel gebruikers al lang op hebben gewacht. Dankzij de functie wordt de hoeveelheid blauw licht op het scherm beperkt, zodat je ook ’s avonds je iDevice prettig kunt gebruiken. De functie lijkt een beetje op f.lux, een app die al langere tijd voor de Mac beschikbaar is en de kleurtemperatuur automatisch aanpast.

Naast de nachtmodus en update voor de Apple Watch-app, brengt iOS 9.3 meer verbeteringen. Voor wie graag de ingebouwde Notities-app gebruikt, is het handig dat je nu de app en al je aantekeningen kunt beveiligen met Touch ID. Daarnaast voegt Apple nieuwe manieren toe om notities te sorteren. Ook CarPlay wordt een stukje beter, doordat verschillende apps worden uitgebreid. Zo is de interface van de Apple Music-app aangepast, waardoor je het ‘Nieuw’- en ‘Voor jou’-tabblad direct op het scherm vindt. In deze tabbladen vind je muziek die op basis van je voorkeuren is geselecteerd. De Kaarten-app heeft de zogeheten Dichtbij-functie gekregen, waarmee je in één oogopslag ziet waar je in de buurt restaurants vindt of kunt parkeren. De functie is vooral handig wanneer je op vakantie bent.

Onderwijs

Misschien minder interessant voor doorsnee gebruikers, maar wel voor het onderwijs is de functie om een iPad te delen. Hierdoor kunnen meerdere studenten op één iPad inloggen. Omdat iOS onderscheid maakt tussen verschillende gebruikers, krijgt iedereen zijn eigen lessen en informatie te zien.bOok nieuw is de Classroom-app, die is gericht op leraren. Deze applicatie helpt bij het lesgeven en kan worden gebruikt om een quiz op te stellen of AirPlay-content naar een Apple TV te streamen. Daarnaast laat Classroom leraren checken wat er bij studenten op het scherm staat en uitgewerkte opdrachten naar een beeldscherm sturen.

ios 9.3 onderwijs

Meer grip op je dataverbruik

Om Wifi Assistentie is geruime tijd een hoop te doen geweest. Met iOS 9.3 heb je meer inzicht in hoeveel meer data wordt verbruikt als deze functie ingeschakeld staat. Dit wordt aangegeven met een tellertje in de instellingen. Handig om vinger aan de pols te houden, zeker wanneer je maar een kleine databundel hebt.

Wifi Assistentie werd geïntroduceerd in iOS 9 en zorgt ervoor dat bij een slechte wifi-verbinding automatisch (en sneller) wordt overgeschakeld op 3G of 4G. Handig als je wegloopt bij een plek waar je verbonden was met wifi of als de verbinding slecht is; je hoeft dan immers niet steeds handmatig wifi uit te schakelen. Omdat er sneller en vaker een beroep op je mobiele dataverbinding wordt gedaan, heeft dit ook invloed op je verbruik. Het is dus aan te raden om het tellertje regelmatig te raadplegen of gebruik te maken van een provider-app die je dataverbruik bijhoudt.

3D Touch-functies

Gebruikers met een iPhone 6S (Plus) beschikken in iOS 9.3 over nieuwe 3D Touch-functies. Druk bijvoorbeeld hard op het Instellingen-icoon voor een menu met snelkoppelingen voor energiebesparing, wifi, bluetooth en het instellen van een nieuwe achtergrond. Op dezelfde manier kun je bij de Weer-app van locatie wisselen of een locatie toevoegen. Ook de App Store, Gezondheid, Aandelen en Kompas krijgen 3D Touch-ondersteuning.

3d touch ios 9.3 vernieuwingen

Tot slot voegt Apple nog wat kleinere verbeteringen toe, zodat je onder meer Live Foto’s in hoge resolutie kunt opslaan als stilstaande foto. Daarnaast worden de nodige bugs verholpen en beveiligingsupdates doorgevoerd. Ook ondersteunt Siri een aantal nieuwe talen; de digitale assistent spreekt nu maar liefst 37 talen.

iOS 9.3 dicht ook een beveiligingslek in iMessage, dat het voor kwaadwillenden mogelijk maakt om de encryptie te doorbreken en zo toegang te krijgen tot verstuurde foto’s en video’s. De update werd al deels opgelost in iOS 9.

iOS 9 video preview

iOS 9 video preview - iPhoned.nl (Dutch)

Het laatste iOS 9 nieuws op een rijtje

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu