Zien: geanimeerde app-icoontjes zijn nu al mogelijk in iOS 17

Yannick Chalkiopoulos
28 mei 2024, 12:56
3 min leestijd
Zien: geanimeerde app-icoontjes zijn nu al mogelijk in iOS 17

Er is een fout ontdekt in iOS 17, waarmee een toffe functie mogelijk wordt op de iPhone. In iOS 17 werken geanimeerde icoontjes bij apps namelijk al!

Lees verder na de advertentie.

Geanimeerde app-icoontjes in iOS 17

Volgens geruchten krijgen gebruikers in iOS 18 meer vrijheid bij het indelen van het beginscherm van de iPhone. Eén van de nieuwe functies is het aanpassen van de symbolen van apps. Nu heb je daar nog beperkte mogelijkheden in, maar je kunt de icoontjes van apps wel al aanpassen via een omweg. Daarvoor heb je apps van derden nodig, want iOS 17 biedt geen optie voor het veranderen van de app-icoontjes.

Lees ook: iOS 18 krijgt compleet vernieuwd beginscherm (met deze functies)

In iOS 18 komt die functie er naar verluidt wel, waardoor je dus geen andere apps meer nodig hebt. Nu blijkt dat iOS 17 meer opties heeft bij het instellen van app-icoontjes dan eerder werd gedacht. Bryce Bostwick, een ontwikkelaar, vond een fout in de software van iOS 17. Door deze exploit is het mogelijk om geanimeerde plaatjes toe te voegen aan apps op het beginscherm van je iPhone. Zo werkt dat.

iOS 17 app-icoontjes animatie

Bewegende plaatjes bij apps

Als ontwikkelaars een app uitbrengen in de App Store kunnen ze verschillende icoontjes opsturen naar Apple. De ontwikkelaar kiest dan één standaard symbool, maar kan ook alternatieve plaatjes toevoegen om gebruikers een keuze te geven. Apple moet deze symbolen wel eerst goedkeuren. Vervolgens kunnen gebruikers – ook in iOS 17 – een alternatief app-icoontje kiezen, zodat de app er anders uitziet op het beginscherm.

Dit wordt geregeld als (betaalde) extra optie aangeboden in applicaties. De app-icoontjes kunnen in iOS 17 alleen worden aangepast door gebruikers zelf, maar daar heeft Bostwick nu een fout in gevonden. Hij vond een manier om meerdere plaatjes aan de app toe te voegen, waardoor er een animatie in het app-icoontje ontstaat. Deze afbeeldingen worden snel achter elkaar afgespeeld, met een bewegend plaatje als gevolg.

Normaal gezien is dit niet mogelijk, want de app-icoontjes kunnen in iOS 17 alleen worden aangepast door gebruikers zelf. De kans is daarom ook klein dat Apple dit soort animaties zou goedkeuren bij het indienen van een app. Alternatieve app-symbolen komen alleen door de controle als ze enkel handmatig door gebruikers kunnen worden geselecteerd. Bij de omweg die Bostwick heeft gevonden selecteert juist de ontwikkelaar meerdere afbeeldingen, zodat een animatie bij de app ontstaat.

Tricking iOS into Animating Icons

Meer mogelijkheden in iOS 18

Bostwick heeft dus een toffe functie gevonden om app-icoontjes te laten bewegen in iOS 17. Het gaat nu om een exploit in de software, maar volgens Bostwick biedt het zeker mogelijkheden. Zo zou een app in iOS 18 kort kunnen bewegen als er bijvoorbeeld een melding binnenkomt. Als gebruiker kun je dan zelf kiezen bij welke apps je een animatie ziet, zodat je beginscherm niet te druk wordt door alle bewegende apps.

Lees ook: iOS 18 krijgt nieuwe functie tegen wagenziekte: zo werkt dat

Het is nog onduidelijk of Apple in iOS 18 inderdaad geanimeerde app-icoontjes toestaat. In iOS 17 zijn de icoontjes van de Klok- en de Agenda-app wel al geanimeerd, maar dat worden er in iOS 18 mogelijk meer. Welke functies er precies naar het beginscherm van de iPhone komen horen we in juni, als Apple de WWDC organiseert. Wil je nu al meer weten over iOS 18? Lees dan hier alles over de grootste iPhone-update in jaren!

Wil je altijd op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Bron afbeelding: Bryce Bostwick
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu