Viaplay aanbieding: bekijk de Formule 1 met 20% korting

iOS 10

Wouter Nijsen
10 min leestijd
iOS 10

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 14-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt.

iOS 10 is de naam van de tiende grote update voor Apples mobiele besturingssysteem. De software werkt met de iPhone, iPad, iPad Pro, iPad mini en iPod touch. Het besturingssysteem werd tijdens WWDC 2016 aangekondigd en verscheen op 13 september 2016. Voorafgaand aan de publieke release zijn er de nodige iOS 10-bèta’s verschenen. Op 24 oktober verscheen iOS 10.1, gevolgd door iOS 10.2 en iOS 10.3.

Lees verder na de advertentie.

iOS 10: dit moet je weten

Voorafgaand aan de officiële onthulling van iOS 10 verschenen een boel geruchten op het internet. Verschillende hiervan zijn door Apple bevestigd, maar het bedrijf uit Cupertino heeft ook een boel nieuws uit de doeken gedaan. Hieronder zetten we de belangrijkste iOS 10-functies op een rijtje.

  • Siri ondersteunt voortaan apps van derden
  • Raise to Wake maakt notificaties lezen makkelijker
  • Er is een HomeKit-app, genaamd ‘Home’
  • iMessage is grondig vernieuwd
  • Het design van Apple Music ging op de schop
  • Een grote update voor Apple Maps, de Kaarten-app
  • Foto’s-app grondig verbeterd met meer opties
  • Apple verbetert de iCloud-beveiliging
  • Standaard-apps verwijderen en het bedieningspaneel uitbreiden

Conclusie iOS 10 review

Naast alle kleine verbeteringen is iOS 10 vooral een mooie stap die ontwikkelaars meer mogelijkheden geeft om hun apps te verbeteren. De toevoeging van Siri-ondersteuning gaat er ongetwijfeld voor zorgen dat we de spraakassistent vaker gebruiken, en de manier waarop iMessage en de Foto’s-app zichzelf hebben uitgebreid laten ze weer concurreren met de beste apps van het moment. iOS 10 is een flinke stap voorwaarts die het mobiele besturingssysteem op alle fronten verbetert, en hopelijk het begin van een toekomst waarin Apple de deuren van iOS verder openzet. Uiteindelijk kunnen we hier als gebruiker namelijk alleen maar ons voordeel mee doen.

→ Check ons uitgebreide oordeel in onze iOS 10 review.

iOS 10 release en ondersteunende toestellen

De iOS 10 release vond plaats op 13 september 2016. De update is op de meeste recente iOS-apparaten te installeren. Alleen de iPhone 4S wordt niet bijgewerkt; die is volgens Apple niet krachtig genoeg. Hieronder vind je een lijstje met alle toestellen die iOS 10 ondersteunen.

iOS 10 review

Lees het laatste iOS 10 nieuws

iOS 10 video

De redactie van iPhoned is direct aan de slag gegaan met de eerste ontwikkelaarsbèta van iOS 10. In onderstaande videopreview kun je onze eerste bevindingen zien, en stellen we meteen de belangrijkste nieuwe functies aan je voor.

iOS 10 review: dit is er nieuw!

Benieuwd naar iOS 11?

Ben je al nieuwsgierig naar de volgende grote software-update voor je iPhone of iPad? Dan kun je terecht op onze iOS 11 overzicht. Hier lees je alles over de eerstvolgende grote iOS-update.

iOS 10.3: Find My AirPods en meer

Op 24 januari 2017 bracht Apple de eerste bèta uit voor iOS 10.3. Deze tussentijdse update voegt weer wat handige verbeteringen toe, waarvan Find My AirPods (of Zoek Mijn AirPods) de belangrijkste is. Net zoals Zoek Mijn iPhone kun je deze functie gebruiken om kwijtgeraakte AirPods snel terug te vinden. Daarnaast wordt Apple Maps uitgebreid met 3D Touch-functies en kunnen app-iconen voortaan interactief gemaakt worden. Denk hierbij aan een kalender-app, die de juiste datum in het app-icoon aangeeft.

Lees ook: iOS 10.3 onthuld: Find My AirPods en meer nieuwe functies

iOS 10.2: dit is er nieuw

Na iOS 10.1 heeft Apple al snel de bèta van iOS 10.2 uitgebracht. Deze tussentijdse update voert een aantal kleine verbeteringen door, al zullen veel mensen vooral blij zijn met de nieuwe emoji. Alle Unicode 9 emoji zijn onderdeel van 10.2, zodat je in totaal meer dan honderd nieuwe figuurtjes hebt om uit te kiezen. Daarnaast voegt de update drie nieuwe wallpapers toe van Apple en zijn er wat andere kleinere functies doorgevoerd. Zo heeft de video-app een widget gekregen, is er een nieuw iMessage-effect toegevoegd en zijn de camera-instellingen bijgewerkt. Je leest meer over de verbeteringen in het onderstaande artikel:

Lees ook: De 7 beste nieuwe functies van iOS 10.2: nieuwe emoji, wallpapers en meer

iOS 10.1 nu beschikbaar

Op 24 oktober verscheen de eerste grote iOS-update na iOS 10. iOS 10.1 is een tussentijdse update die echter heel wat belangrijke nieuwe functies en prestatieverbeteringen doorvoert. Zo wordt er een belangrijk beveiligingslek gedicht, maar springt vooral de Portretfunctie voor de camera-app in het oog. Deze maakt het namelijk met de dubbele camera van de iPhone 7 Plus mogelijk om een indrukwekkend scherpte-diepte effect te maken. Door de achtergrond van een foto los te trekken van de voorgrond kan deze extra wazig worden gemaakt, zodat het object wat je fotografeert extra scherp in beeld komt. Ook kun je vanaf iOS 10.1 de grafische iMessage-effecten opnieuw afspelen.

Siri open voor ontwikkelaars en iCloud Voicemail

Siri ging in iOS 9 al een grotere rol spelen dan voorheen, doordat het nu ook helpt bij zoeken naar bestanden en (binnen) apps. Om te blijven concurreren met diensten als Google Now heeft Apple Siri opengesteld voor ontwikkelaars. Groot nieuws, want dit betekent dat je in de toekomst ook apps als Spotify, Twitter en Instagram kan bedienen met je stem.

iOS 10 review

App-ontwikkelaars moeten Siri hiervoor wel eerst inbouwen. Omdat Siri ook naar de Mac komt, is dit het uitgelezen moment voor Apple om deze belangrijke stap te zetten. Voor iOS 10 helpt Siri ook met het aannemen van telefoontjes. Siri neemt een boodschap op en zet deze om in tekst. Je krijgt dan een uitgeschreven berichtje van Siri.

Raise to Wake laat je notificaties lezen

Raise to Wake maakt het makkelijker om je iPhone te bekijken, zonder het scherm aan te raken. Til simpelweg je iPhone op en je ziet meteen je notificaties en ontvangen berichten. Ook is het vergrendelde scherm van je iOS-apparaat veranderd in iOS 10, zodat je notificaties je wallpaper niet meer donker maken en een stuk interactiever worden met 3D Touch.

iMessage wordt uitgebreid

Als eerste worden er de zogeheten rich links aan de apps toegevoegd, waardoor gedeelde linkjes meer informatie tonen en er fraaier uit zien. Daarnaast kunnen emoji er groter uitzien, zodat je gesprekken extra opgevrolijkt worden. Je hoeft overigens niet meer elke keer naar de juiste emoji te zoeken, want iMessage gaat raden welke emoji je wil gebruiken en geeft dus suggesties. Woorden in een tekst die veranderd kunnen worden naar een emoji, zullen ook aangegeven worden.

https://www.youtube.com/watch?v=PERPpFWHnDM

Ook kun je ‘bubble effects’ sturen, zodat berichten er op allerlei verschillende manieren kunnen uitzien in hun bubbel. Denk hierbij aan onder andere geinige effecten of geschreven tekst die je met je vinger schrijft. Als je privéberichtjes naar iemand stuurt, zal er vanaf nu niemand meer mee kijken, als de telefoon van diegene naar wie je een berichtje stuurt in het openbaar ligt. De privéberichtjes kunnen alleen gelezen worden als de ontvanger ze open swipet.

De grootste toevoeging van iMessage is dat ontwikkelaars toegang krijgen tot de ‘iMessage Apps’. In de berichten-app kunnen gebruikers een app-drawer openen met apps die nieuwe mogelijkheden toevoegen, zoals stickers, apps om gezamenlijk te betalen en andere dingen. Dit geef weer een hele serie nieuwe opties aan de app, zodat Apple beter kan concurreren met onder andere WhatsApp en Telegram.

Apple Music gaat op de schop

Om Apple Music als muziekdienst nog beter op de kaart te zetten, heeft Apple de nodige veranderingen doorgevoerd. Dit moet ervoor zorgen dat het gemakkelijker is om door de app te navigeren, en voegt ook de nodige nieuwe functies toe. Zo zijn songteksten aan Apple Music toegevoegd, zodat je tijdens het luisteren mee kunt lezen.

Een nieuw zwart-wit thema maakt het uiterlijk van de Muziek-app rustiger, terwijl albumhoezen hierdoor juist beter opvallen. Tot slot is ook het ‘Voor Jou’-onderdeel van Apple Music compleet herzien, zodat de suggesties beter worden en dit een van de belangrijke onderdelen wordt. In onze Apple Music review lees je meer over de vernieuwde muziekdienst. Hieronder vind je de conclusie.

Het staat buiten kijf dat Apple Music sinds vorig jaar flink is verbeterd. Niet iedereen zal direct fan zijn van het nieuwe ontwerp, maar het brengt in elk geval een stuk meer overzicht en rust.

Er missen nog steeds wel functies. Zo ontbraken bij ons in de test de lyrics nog. Ook zouden we nog steeds graag een socialer aspect in de app zien, zodat je direct naar afspeellijsten van andere gebruikers kunt navigeren en je daarop kunt abonneren. Dat is nog steeds een heel logische functie die Spotify wel biedt. Apple begreep met de iPod dat mensen muziek wilde delen, maar die charme blijft in Apple Music achterwege.

Toch is de update van Apple Music weer een stap in de goede richting. De grootste problemen zijn inmiddels opgelost, nu kan Apple zijn muziekplatform gaan uitbreiden.

Een grote update voor Apple Maps

Apple Maps krijgt in iOS 10 een volledig nieuw design. Met het frisse nieuwe uiterlijk is het makkelijker om de Kaarten-app te besturen en om informatie te krijgen over locaties. Maps gaat ook meer suggesties geven over locaties waar je heen kunt gaan. Ben je zelf op zoek naar een locatie, dan krijg je meer mogelijkheden om de locaties te filteren. Deze toevoegingen worden ook doorgevoerd naar de navigatiefunctie, net als informatie over verkeer.

iMessage wordt uitgebreid

Als er veel verkeer op de weg is, kan de Kaarten-app je een andere route aanraden en daarbij zeggen hoeveel tijd je bespaart als je die route neemt. Als je gaat rijden, zal de navigatie van Apple Maps automatisch inzoomen zodat je de wegen goed kunt zien. Zodra je op lange rechte wegen gas geeft, dan zoomt de app automatisch in. Met snelkoppelingen kun je ook details krijgen over waar de dichtstbijzijnde tankstations staan, of waar iets te eten of drinken te vinden is.

Apple Maps wordt met iOS 10 ook opengesteld wordt aan ontwikkelaars. Met ‘Map Extensions’ zijn allerlei nieuwe mogelijkheden aan Maps toe te voegen. Zo zou je met de juiste extensies een restaurant kunnen opzoeken, een reservering plaatsen, een auto boeken en betalen via Maps.

iOS 10 review

Foto’s-app grondig verbeterd

Advanced Computer Vision is een mooie manier om te zeggen dat de Foto’s-app gezichten, omgevingen en objecten gaat herkennen, beter dan ooit tevoren. Een foto van een paard, een berg en meer kunnen op die manier gemakkelijk bij elkaar gecombineerd worden. Apple benadrukt dat alles lokaal wordt gedaan, zodat de privacy van de gebruiker gewaarborgd blijft.

In een lange demonstratie toonde Apple hoe de Foto’s-app ook op andere fronten vernieuwd wordt. De app kan zelfstandig een combinatie van video’s en foto’s maken, en zet er vervolgens een bijpassend muziekje onder. Zo wordt het bijvoorbeeld gemakkelijk om je vakantiefoto’s op een leuke manier te laten zien, zonder dat je zelfstandig een diavoorstelling maakt.

HomeKit-app: Home

HomeKit is Apples platform voor het ‘Internet of Things’. Daarmee moet je slimme apparaten onder het HomeKit-stempel op het internet kunnen aansluiten. Het gaat daarbij onder meer over lampen, deursloten, beveiligingscamera’s en andere apparaten voor in en rondom het huis. HomeKit bestaat al een aantal jaar er zijn al apparaten voor te koop. Met iOS 10 komt er eindelijk een bijhorende app: Home. In deze app zie je in een oogopslag al je gekoppelde apparaten en kan Apple ook laten zien welke nieuwe apparaten HomeKit ondersteunen.

Home iOS 10

Standaard-apps verwijderen

De standaard apps van Apple, bijvoorbeeld Aandelen en Podcasts, zijn te verwijderen in iOS 10. Hierdoor nemen ze geen ruimte in beslag en kun je je homescreen schoner houden. Bijna alle apps van Apple zijn op deze manier te wissen, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Zo blijven de App Store-, Instellingen-, Telefoon- en Berichten-app verplicht op je toestel staan.

iOS 10 wallpaper downloaden

Om ervoor te zorgen dat je een verwijderde standaard-app weer opnieuw kunt installeren, zijn alle apps die je handmatig kunt wissen voortaan in de App Store als afzonderlijke download te vinden.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu