iOS 13

Wouter Nijsen
8 min leestijd
iOS 13

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 14-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt.

iOS 13 is de grote software-update die sinds 19 september beschikbaar is. Op deze pagina lees je alles over ondersteunende apparaten en alle nieuwe functies.

Lees verder na de advertentie.

Alles over iOS 13

Het hele jaar door brengt Apple tussentijdse updates uit voor iOS, maar één keer per jaar is het tijd voor grootse veranderingen. iOS 13 is de meest recente grote update voor de iPhone, die weer een aantal flinke stappen vooruit zet. Er zijn een heleboel ingrijpende nieuwe functies, verbeteringen en zelfs een hele nieuwe look in de vorm van een Dark Mode.

iOS 13 werd uitgebracht op 19 september

Al jaren houdt Apple een strak schema aan als het om software gaat, dus we wisten dat iOS 13 tijdens WWDC 2019 zou worden onthuld. Tijdens een keynote presenteerde Apple de belangrijkste iOS 13-vernieuwingen, waarna de eerste ontwikkelaarsbèta kort daarna verscheen. Na verschillende testversies kwam iOS 13 uit op 19 september.

  • iOS 13 onthulling: op 3 juni tijdens de WWDC 2019 keynote
  • Eerste iOS 13-ontwikkelaarsbèta: 3 juni, vlak na de keynote
  • Eerste publieke iOS 13-bèta: 24 juni 2019
  • iOS 13 release: op 19 september 2019

Welke apparaten ondersteunen iOS 13?

In tegenstelling tot iOS 12, werkt iOS 13 niet meer op alle apparaten die iOS 13 gaat ondersteunen. Door de nieuwe functies die worden toegevoegd, vallen er wat oudere iPhones en iPads buiten de boot. Deze apparaten zullen dus op iOS 12 blijven steken en krijgen na dit najaar geen nieuwe updates meer.

Belangrijk om te weten is dat de iPad een eigen besturingssysteem krijgt: iPadOS. Dit is echter gebaseerd op iOS 13, met enkele specifieke functies speciaal bedoeld voor het grote scherm van de iPad.

De volledige lijst met iOS 13 ondersteunende apparaten is als volgt:

Dit betekent dat de iPhone 5S, iPhone 6, zesde generatie iPhone touch, iPad mini 2, iPad mini 3 en iPad Air buiten de boot vallen.

iOS 13 review: onze top 9 favoriete nieuwe functies op een rij

iOS 13 getest: lees onze review

De grootste iOS-update van 2019 bestaat vooral uit talloze kleinere aanpassingen, die je echter zo vaak tegenkomt dat ze bij elkaar opgeteld voor een algeheel fijnere gebruikerservaring zorgen. De donkere modus is een fijne toevoeging, maar de echte grote stappen worden dit jaar gezet met Sign in with Apple, Apple Arcade, ondersteuning voor Bluetooth-controllers en de compleet vernieuwde Herinneringen-app. Daar kunnen we mooi ons verlanglijstje voor iOS 14 in gaan bijhouden voor volgend jaar.

Lees verder in onze volledige iOS 13 review

Inmiddels beschikbaar: iOS 13.2.3

Vlak na de release van iOS 13 bracht Apple iOS 13.1 al uit, een relatief grote update die de functies toevoegt die net niet op tijd klaar waren voor de reguliere versie van iOS 13. Zo kun je nu met twee setjes AirPods muziek luisteren op een enkele iPhone en lost de update een aantal vervelende bugs op. Zo zorgde iOS 13.0 ervoor dat de accu van je iPhone wel erg snel leeg ging en werd er al snel een beveiligingslek ontdekt. Deze zijn allemaal weer opgelost nu iOS 13.1 beschikbaar is.

Niet lang daarna volgde iOS 13.2, wederom een fijne verbetering die onder meer nieuwe emoji aan het toetsenbord toevoegde. Ook daarna hoefden we niet lang te wachten om een nieuwe update te installeren, want iOS 13 gaat nu al de boeken in als een update met een nogal rommelige start. Door fouten en bugs moest het bedrijf noodgedwongen tal van tussentijdse updates uitbrengen. Controleer dus altijd of je de nieuwste versie draait om je iPhone zo goed mogelijk te laten lopen.

iOS 13 officieel

iOS 13-functies: dit zijn de belangrijkste

Vorig jaar maakte Apple pas op de plaats met iOS 12, een update die zich vooral op verbeteringen op de achtergrond focuste. Grotere vernieuwingen zouden een jaartje doorgeschoven zijn, wat iOS 13 een van de grotere updates in de geschiedenis van iOS maakt. Dit zijn alle verbeteringen op een rij.

Deze 8 verborgen iOS 13-functies zijn de moeite waard

1. Dark Mode

Gebruikers vragen er al jaren om, maar nu komt hij er echt: een systeembrede donkere modus voor de iPhone en iPad. Hiermee verander je met een druk op de knop de witte menu’s van iOS in een zwarte variant, die een stuk fijner is om naar te kijken in de avonduren.

Alle apps van Apple zijn klaargemaakt voor Dark Mode, zoals Notities, Muziek en zelfs de wallpaper van je home- en lockscreen. Ook het deel-scherm is in een donkere kleur gehuld en toont voortaan de mensen waar je vaak bestanden mee deelt automatisch in beeld als deelsuggesties.

Omdat veel populaire iOS-apps al een Dark Mode-functie hebben, kun je vanaf iOS 13 bijna alles wat je op je iDevice doet een donker of licht kleurtje geven. Net zoals dat al een jaar kan op de Mac dankzij macOS Mojave.

2. Sneller (apps updaten)

iOS 12 focuste zich al op het sneller en stabieler maken van de software, en iOS 13 doet daar nog een stapje bovenop. Niet alleen wordt Face ID sneller door de update, ook wordt het updaten van apps een stuk vlotter, tot wel zestig procent zijn nieuwe versies van apps straks geïnstalleerd. Daarnaast starten applicaties veel sneller op, waardoor je minder lang hoeft te wachten voordat je met je favoriete apps aan de slag kunt. Verwacht ongeveer dat apps tot twee keer sneller geladen zijn dan voorheen.

3. Een nieuw homescreen op iPad

Dit jaar gaat het eindelijk gebeuren: voor het eerst krijgt het homescreen van de iPad een opknapbeurt. Het startscherm heeft jarenlang enkel als een plek voor je app-iconen gefungeerd, maar daar komt nu verandering in. App-iconen staan wat dichter bij elkaar, zodat er meer ruimte overblijft voor andere dingen. Gelukkig maar, want voortaan kun je op de iPad dankzij iPadOS widgets op je homescreen plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de Weer-app of de Nieuws-app, maar ook je meest recente notities. Reken er maar op dat app-ontwikkelaars op slimme wijze widgets gaan maken die speciaal op je iPad-homescreen tot hun recht gaan komen.

4. Meerdere grote iPad-aanpassingen

De voornaamste kritiek op de iPad Pro 2018 ging niet zozeer over de kwaliteit van de hardware, maar de tekortkomingen van de software. Dit heeft Apple ter harte genomen met iOS 13. Centraal hierbij staat een nieuwe vorm van multitasking, waarmee het een stuk gemakkelijker en vooral simpeler wordt om meerdere iOS-apps naast elkaar te gebruiken. Zo kun je apps op elkaar stapelen door ze over elkaar heen te leggen. Even vegen is vervolgens genoeg om tussen deze apps te schakelen, zodat je niet steeds het dock of homescreen opnieuw hoeft op te roepen.

iOS 13 officieel

5. Een nieuwe volumeregelaar

Al jaren is er veel kritiek op de manier waarop er een gigantisch vierkant op je scherm verschijnt als je het volume aanpast. Veel apps van derden hebben inmiddels een andere manier geïntroduceerd om deze regelaar te tonen, maar vanaf iOS 13 gaat ook Apple overstag. De nieuwe weergave van het volume-icoon is ongetwijfeld een van de verbeteringen die niet opvalt tussen alle grote aanpassingen, maar wel een van de vernieuwingen die je het meest gaat tegenkomen in dagelijks gebruik.

6. Vernieuwde versie van Bestanden-app

Twee jaar geleden introduceerde Apple met de Bestanden-app (of Files) een bestandenmanager voor iOS. Hoewel het een goede start was, valt er nog een hoop aan te verbeteren om hem net zo functioneel te maken als de Finder op de Mac. Daarom heeft Apple aan een compleet vernieuwde versie van deze Bestanden-app gewerkt. Deze maakt het veel makkelijker om overzicht te krijgen in de bestanden op je apparaat en in de cloud en geeft je eindelijk de optie om een usb-stick of externe harde schijf aan te sluiten.

Dit kan groot nieuws betekenen voor de iPad, omdat een goede Bestanden-app de tablet dichterbij de functionaliteit van de Mac kan brengen. Dat is hoog tijd, want bij de iPad Pro 2018 bleek vooral dat iOS 12 de krachtige hardware van de tablet in de weg zat. Laten we hopen dat Apple hier met iOS 13 verandering in brengt.

iOS 13 officieel

7. Sign in with Apple

Inloggen met Facebook of Google: veel websites hebben twee knoppen op hun pagina staan om snel in te loggen. Daar komt spoedig een nieuwe knop bij in de vorm van ‘Sign in with Apple’, een nieuwe manier die jouw privacy voorop zet.

Zodra je op deze knop drukt om in te loggen, wordt er geen locatiedata gedeeld. Zodra een website meer info vraagt, krijg je precies te zien wat voor persoonlijke info er wordt opgevraagd. Wil je liever niet dat een site je e-mailadres krijgt? Dan maakt Apple een tijdelijk adres voor je aan die de mail vervolgens naar je echte mailadres doorstuurt.

8. Verbeteringen voor Siri

Ook Siri wordt een stuk slimmer in iOS 13. Dat heeft voornamelijk gevolgen voor de AirPods, HomePod en CarPlay. Door een update kan Siri straks inkomende berichten, van bijvoorbeeld iMessage, aan je voorlezen, zodat je niet je iPhone erbij hoeft te pakken. Het is dan ook mogelijk om meteen op een berichtje te reageren. Ook fijn is dat je voortaan met twee setjes AirPods samen naar dezelfde muziek kunt luisteren.

De HomePod ondersteunt Handoff, zodat je de muziek die je onderweg luistert direct naar je HomePod kan overzetten door je iPhone simpelweg naast de speaker te houden. Helaas is de slimme speaker van Apple nog steeds niet in Nederland beschikbaar.

Tot slot is de stem van Siri menselijker gemaakt, wat je vooral hoort als de assistent lange antwoorden geeft op vragen.

Heeft dit artikel je geholpen?

iOS 13 archief

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu