De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Zo maakt iOS 11.4.1 het moeilijker om iPhones te kraken

Lars Paijmans
10 juli 2018, 11:01
2 min leestijd
Zo maakt iOS 11.4.1 het moeilijker om iPhones te kraken

Apple heeft met iOS 11.4.1 nieuwe maatregelen iOS toegevoegd die het lastiger maken voor politie- en overheidsdiensten om iPhones en iPads te kraken en uit te lezen.

Lees verder na de advertentie.

Zo verbetert Apple de iOS 11.4.1 beveiliging

In een verklaring aan Reuters bevestigde Apple deze nieuwe maatregelen al eerder. Gisteravond verscheen iOS 11.4.1, de update die deze nieuwe beveiligingsopties bevat.

Met iOS 11.4.1 zet Apple een nieuwe stap om iPhones en iPads beter te beschermen tegen pogingen van buitenaf om het toestel te kraken. Het werkt als volgt: als jij je iPhone een uur lang niet ontgrendelt, is het invoeren van je pincode verplicht als je een apparaat op de Lightning-poort aansluit. Dit geeft een buitenstaander maximaal een uur de tijd om een toestel te kraken en de gegevens zonder toestemming van de eigenaar uit te lezen.

iOS 11.4.1 beveiliging

Nu wordt het aansluiten van usb-accessoires vaak gebruikt om speciale kastjes aan iPhones te koppelen. Deze proberen vervolgens automatisch de toestellen te kraken door pincodes uit te proberen. Dat kan flink wat tijd in beslag nemen, en door de tijdslimiet van een uur die Apple nu verplicht maakt, worden deze kastjes in een klap haast onbruikbaar. Beveiligingsonderzoekers stellen dat de kans om een iPhone op deze manier te kraken hierdoor met 90 procent is afgenomen.

Apple zegt de nieuwe functie in te voeren om gebruikers te beschermen tegen politiediensten, spionnen en criminelen. Wel benadrukt het bedrijf uit Cupertino dat ze respect hebben voor de politie, en ze hun werk niet expres lastiger willen maken.

Nieuwe functie nu al omzeild?

Na het uitbrengen van iOS 11.4.1 zegt het beveiligingsbedrijf Elcomsoft alweer een manier te hebben gevonden om de nieuwe maatregel te omzeilen. Door simpelweg een usb-accessoire van Apple met de iPhone te verbinden kan de timer van een uur gereset worden. Met de Camera-adapter van Apple is het hierdoor alsnog mogelijk om de iPhone voor langere tijd zonder pincode te gebruiken. Apple heeft nog niet gereageerd op de bevindingen van het bedrijf.

Apple en privacy

De beslissing van Apple zal ongetwijfeld het debat weer aanwakkeren over het belang van de privacy van gebruikers en het zo snel mogelijk opsporen van een terrorist of dader van een ander misdrijf. Apple zet de privacy van de gebruiker vooralsnog altijd op de eerste plaats, omdat het gelooft dat de overheid andere manieren heeft om deze informatie te verkrijgen. Door de beveiliging van iOS te verzwakken, zou Apple daarom vooral andere partijen in de hand spelen die daardoor gemakkelijker bij jouw gevoelige info kunnen.

Lees ook: 4 manieren waarop iOS 12 je privacy beter dan ooit beschermt

Het laatste nieuws over Apple

Bronnen: Reuters, Elcomsoft
Bron afbeelding: Malwarebytes
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu