iOS 6

Lars Paijmans
4 min leestijd
iOS 6

Let op: deze iOS-versie is niet de meest recente. Bekijk voor de nieuwste iOS-versie van het moment onze iOS 14-pagina. Ook om te zien of jouw iPhone deze versie ondersteunt.

Toen iOS 6 verscheen, werden er meer dan 200 grote en kleine verbeteringen doorgevoerd aan het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod touch. Bovendien zou iOS 6 de laatste versie zijn die het originele design van iOS zou hanteren. iOS 6 verscheen op 19 september 2012.

De belangrijkste vernieuwingen van iOS 6 hebben we in het onderstaande lijstje op een rij gezet, waar we verderop op de pagina een korte toelichting bij geven. Na het lezen van deze pagina weet je dus precies welke functies iOS 6 destijds introduceerde.

Lees verder na de advertentie.

iOS 6 de belangrijkste vernieuwingen:

  • Apple Maps
  • Facebook-integratie
  • Passbook
  • Panoramafoto’s
  • Siri uitgebreid
  • Gedeelde fotostreams
  • FaceTime via 3G
iOS 6

Apple Maps

Google Maps was tot iOS 6 de standaard kaarten-app die op ieder toestel geïnstalleerd stond. Best gek als je bedenkt dat Apple en Google elkaars concurrenten zijn. Om dit recht te trekken lanceerde Apple met iOS 6 Apple Maps (of Kaarten in het Nederlands). Zowel Google Maps als YouTube staan vanaf iOS 6 niet meer standaard op je toestel geïnstalleerd, al kun je de apps natuurlijk wel gewoon zelf downloaded uit de App Store.

Dat Apple Maps niet bepaald een soepele start had zou een understatement zijn. Voor lange tijd werkten 3D functies niet naar behoren, en belangrijker nog: veel kaarten waren achterhaald, wat in sommige gevallen resulteert in verdwaalde iPhone gebruikers. Een stortvloed aan negatieve berichtgeving en gefrustreerde gebruikers zorgde er uiteindelijk voor dat Tim Cook openlijk zijn excuses aanbood voor de kwaliteit van Apple Maps.

Facebook integratie

Twitteren vanuit iOS kon al sinds iOS 5, maar Apple heeft daar met de release van iOS 6 ook Facebook aan toegevoegd. Dit houdt in dat je vanuit vrijwel elke plek in je iPhone iets op Facebook kunt delen. Snel iets plaatsen kan ook vanuit Berichtenctrum. Jammer aan de Facebook integratie is wel dat je enkel op je eigen tijdlijn dingen kunt delen, en dus niet snel iets naar je vrienden door kunt sturen op deze manier.

iOS 6

Passbook

Apple helpt je van je veel te dikke portemonnee af door al je pasjes, tickets, vouchers en stempelkaarten digitaal samen te bundelen in Passbook. Het is de bedoeling dat je bijvoorbeeld je vlieg- of concerttickets in Passbook laadt, waardoor je je tickets altijd bij je hebt en bovendien niets meer hoeft te printen.

Helaas ondersteunen in Nederland nog niet heel veel bedrijven de app. In de VS kun je bijvoorbeeld tegoed op je Starbucks pas zetten en daarmee afrekenen als je een kop koffie gaat halen. Hopelijk wordt deze betaalwijze hier ook snel populairder. In Nederland ondersteunt bioscoopketen Pathé Passbook, zodat je daar je bioscoopkaartjes in kunt bewaren.

Panoramafoto’s

Vanaf iOS 6 is het mogelijk om panoramafoto’s te schieten met je iPhone. Dit doe je door, als je een foto gaat nemen, te tikken op ‘Opties’ en dan ‘Panorama’. Vervolgens verschijnt er een lijn met een pijl in beeld, die je tips geeft over je bewegingssnelheid. Het vergt wat oefening, maar binnen niet al te lange tijd zul je prima panoramafoto’s kunnen maken.

Siri uitgebreid

Siri, de spraakassistent die werd geïntroduceerd met de release van de iPhone 4S, heeft in iOS 6 een flinke poetsbeurt gekregen. Spraakherkenning is flink verbeterd – al kon Siri nog steeds geen Nederlands – en is het takenpakket van Siri flink uitgebreid. In de VS is het zelfs mogelijk om via Siri te checken welke films wanneer draaien of te bepalen waar de goede restaurants in de buurt zitten. Deze functies werden in Nederland nog niet ondersteund.

iOS 6

Gedeelde fotostreams

Sinds iOS 6 is het mogelijk om zogeheten fotostreams te delen. Fotostream was oorspronkelijk bedoeld om je fotocollectie tussen meerdere iOS apparaten gelijk te trekken, maar blijkt ook uitstekend geschikt om foto’s automatisch aan één specifieke persoon toe te sturen. Om deze functie in te schakelen, ga je naar ‘Instellingen’, ‘Foto’s en camera’ en zet je het schuifje van ‘Gedeelde fotostreams’ aan. Vervolgens kun je in je fotorol tikken op ‘Fotostream’, en voeg je een nieuwe stream toe door op het plusteken te tikken. Daar kies je vervolgens de juiste contactpersoon.

FaceTime via 3G

De laatste belangrijke verbetering in iOS 6 is de mogelijkheid om te FaceTimen via 3G. Voor iOS 6 kon dat alleen via wifi, maar de verbeterde datanetwerken konden videobellen destijds aan. Om dit in te schakelen ga je naar ‘Instellingen’, ‘FaceTime’ en zet je het schuifje van ‘Gebruik mobiele data’ aan. Let wel op: videobellen is een last op je databundel, wat betekent dat je door je databundel heen zult vliegen. Wij gebruiken FaceTime daarom nog steeds het meest als we met wifi verbonden zijn.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu