Apple HomePod

8
1/7

Pluspunten

  • Geweldig geluid
  • Apples eerste slimme speaker
  • Werkt perfect samen met Apple-apparaten

Minpunten

  • Werkt enkel met Apple-apparaten
  • Geen Nederlandse Siri

Prijzen vergelijken

De Apple HomePod is de slimme speaker van Apple die in 2017 werd onthuld en waarvan de productie in 2021 stopte. De slimme speaker onderscheidt zich met Siri-ondersteuning, zodat je gemakkelijk met je stem het apparaat kunt bedienen. Verder heeft de HomePod een krachtige woofer, een Apple A8-chip aan boord en compatibiliteit met muziekdienst Apple Music. Benieuwd wat de Apple HomePod nog meer kan? Op deze pagina lees je er alles over.

De Apple HomePod in een notendop

Apple kondigde de HomePod officieel aan tijdens de WWDC 2017-keynote op 5 juni. In maart 2021 werd de verkoop stopgezet. Hieronder zetten we de belangrijkste wetenswaardigheden over het apparaat op een rijtje.

  • Werkt samen met Siri voor het bedienen van je muziek en HomeKit-apparaten
  • Microfoons aan boord kunnen stemmen herkennen, ook bij veel lawaai
  • Voorzien van een krachtige 4 inch-woofer en 7 tweeters
  • De Apple A8-chip van de iPhone 6 vormt het brein van de HomePod
  • Kwam nooit officieel in Nederland beschikbaar, wel in Duitsland en Frankrijk

Lees verder na de advertentie.

Apples eerste speaker

De HomePod is Apples eerste slimme speaker en het bedrijf neemt geen halve maatregelen. Het apparaatje is zo’n 17 centimeter hoog, heeft een buitenkant van gaasweefsel en combineert de intelligentie van Siri met een flinke woofer en zeven tweeters.

Dat zorgt voor een behoorlijk volume en genoeg bas. De speaker wordt aangedreven door de Apple A8-chip, die we kennen van de iPhone 6 (en 6 Plus) en is zich bewust van zijn omgeving, om op basis daarvan echo’s te filteren en de geluidskwaliteit te optimaliseren.

apple homepod

Er zijn zes microfoons aan boord die stemmen herkennen, zelfs als er luide muziek speelt. Daardoor kan iedereen (op afstand) de HomePod bedienen om bijvoorbeeld hun favoriete nummer op te zetten. Zeg ‘He Siri, ik vind dit nummer leuk’ en de speaker leert van je voorkeuren, om op basis daarvan betere suggesties te doen. Wil je weten wie de zanger is of hoe de drummer van je favoriete band heet, dan kan Siri ook antwoord geven.

Aan de bovenkant van de speaker brandt een golvend lampje als Siri actief is. Je kunt de digitale assistent overigens niet alleen gebruiken om je muziek te bedienen, want de HomePod werkt ook samen met accessoires en apparaten die compatibel zijn met HomeKit. Denk aan de Philips Hue-verlichting en slimme thermostaten van Honeywell.

HomePod review

Conclusie HomePod review

De geluidskwaliteit van de HomePod is goed genoeg dat we hem iedere muziekliefhebber van harte aan willen bevelen. Maar door de beperkte Siri-functies en andere restricties die Apple opgelegd heeft, kun je een HomePod niet blind in huis halen. Nu zul je een afweging moeten maken hoe belangrijk jij Siri vindt, en of je bereid bent over te stappen op Apple Music. En dat is jammer, want op de eerste plaats is de HomePod vooral een uitstekend klinkende speaker, die het luisteren naar muziek naar een hoger niveau tilt.

Lees ook: onze uitgebreide volledige HomePod review

Centraal onderdeel in je huiskamer

Apple wil de HomePod een centraal en onmisbaar onderdeel van je huiskamer maken en we verwachten dat de speaker de komende tijd nog meer functies krijgt. Het grote voordeel van het apparaat is dat spraakassistent Siri al jaren Nederlands spreekt, wat nog niet het geval is bij concurrenten Google Home en Amazon Echo.

Laatstgenoemde liet met de Echo zien wat het voordeel is van een apparaat dat een vaste plek in je huis heeft. Dankzij stembediening is de Echo altijd in de buurt, zodat je bijvoorbeeld het laatste nieuws kunt horen, de weersverwachting of verkeerssituatie.

apple homepod wwdc 2017

Ook Google zag hier brood in en lanceerde in 2016 de Google Home, een vriendelijk ogend apparaat met de Google Assistent ingebouwd. Dankzij verschillende updates is de Home steeds functioneler geworden, en kun je er nu onder meer je slimme apparaten mee bedienen en muziek op luisteren.

Apple slaat een soortgelijke weg in met de HomePod. Een apparaat dat zich onderscheidt met superieure geluidskwaliteit en dat uiteraard het beste kan samenwerken met de andere Apple-apparatuur in je huis.

Apple HomePod release en productiestop

De Apple HomePod-release zou eigenlijk al in december 2017 plaatsvinden, maar op het laatste moment stelde Apple de release uit naar begin 2018. Vervolgens verscheen de HomePod op 9 februari in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië voor een adviesprijs van 349 dollar. In juni kwam de HomePod in Duitsland en Frankrijk uit, wat het een stuk gemakkelijker maakte om in Nederland aan een exemplaar te komen.

Ondanks dat de HomePod in Duitsland en Frankrijk beschikbaar is voor 349 euro, heeft Apple het apparaat nooit in Nederland en België uitgebracht. Op 12 maart 2021 maakte Apple bekend te stoppen met de productie van de HomePod en zich volledig te focussen op de HomePod mini: de kleinere en goedkopere slimme speaker van Apple.

De enige HomePods die je nu nog kunt kopen zijn de laatste winkelvoorraden en op tweedehands-websites. Houd er wel rekening mee dat de HomePod geen Nederlands spreekt of verstaat en dit waarschijnlijk ook niet meer zal gaan leren. Nu Apple de verkoop is gestopt is de kans groot dat de speaker geen noemenswaardige updates meer krijgt.

Apple HomePod specs

Audio

Spraakcommando's
Ja
Afspeelformaat audio wav, mp3, aax+, aiff, aax, aac+, aac, HE-AAC
Assistent Siri
Volumeregeling Voicecontrol, Touch

Processor

Chipset A8

Formaat

Breedte 172
Hoogte 142
Dikte 142
Gewicht 2500 gram

Software

Besturingssysteem iOS

Verbindingen

WiFi aanwezig
Ja
WiFi (wlan) Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac

Productkenmerken

Fabrieksgarantie 2 jaar
Aangekondigd 5 juni 2017
Releasedatum 5 juni 2017

Apple HomePod deals

Apple HomePod

Zichtbaar gebruikt

€ 286,89

2 dagen

Bekijk bij Backmarket
Backmarket
Bekijk alle deals

Lees verder na de advertentie.

Gebruikers reviews Apple HomePod

Maak kans op een Bol.com waardebon t.w.v. 25 euro met jouw eigen Apple-gebruikersreview. De voorwaarden van de gebruikersreviews-winactie zijn hier te vinden.

0

nog geen reviews

Beoordeling

5 sterren
0 reviews
4 sterren
0 reviews
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews

Haal alles uit je Apple HomePod

De beste tips van de iPhoned-redactie. Bekijk alle Apple HomePod tips.

Uitleg: waar kun je de HomePod mini kopen?
Bram Lettenmeijer

Uitleg: waar kun je de HomePod mini kopen?

Bram Lettenmeijer — 10 maart 2022
Apps doorsturen tussen iPhone, iPad en Mac: zo werkt Apple Handoff
Michel van 't Klaphek

Apps doorsturen tussen iPhone, iPad en Mac: zo werkt Apple Handoff

Michel van 't Klaphek — 29 juli 2021
HomePod als Apple TV-speaker gebruiken: zo doe je dat
Michel van 't Klaphek

HomePod als Apple TV-speaker gebruiken: zo doe je dat

Michel van 't Klaphek — 24 november 2020

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox? Schrijf je in voor de iPhoned-nieuwsbrief.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu