De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Zo scan je een QR-code met je iPhone (zonder aparte app)

Koen van Ekeren
19 oktober 2021, 12:01
2 min leestijd
Zo scan je een QR-code met je iPhone (zonder aparte app)

Je hebt geen aparte app nodig om QR-codes met je iPhone te scannen. Apple heeft deze functie namelijk ingebouwd in de standaard Camera-app. In deze tip laten we zien hoe je een QR-code-scan met je iPhone maakt.

Lees verder na de advertentie.

Een QR-code scannen met je iPhone

Een QR-code is een vierkante barcode die je kan scannen met je iPhone. De code verwijst je vaak naar een website of een bepaalde pagina op een website. Steeds vaker kom je QR-codes tegen: op verpakkingen, posters, restaurants en natuurlijk de CoronaCheck-app.

Op de pagina waar de QR-code naar verwijst lees je bijvoorbeeld meer over voedingswaarden, achtergrondinformatie, een menukaart of informatie over een bepaalde actie. QR-codes worden ook gebruikt bij betaalverzoeken, zoals bij Tikkie of in de mobiel bankieren-app van ING. Doorloop de stappen hieronder als je een QR-code vanaf je iPhone wil openen.

  1. Controleer in de Instellingen-app bij ‘Camera’ of de optie ‘Scan QR-codes’ aan staat;

  2. Open de Camera-app;

  3. Richt je iPhone op de QR-code die je wil scannen. Er verschijnt een geel kader om de QR-code;

  4. Onder de QR-code zie je waar de code je naar leidt. Tik hierop en de website opent zich vanzelf in je standaardbrowser.

Probeer het hier zelf:

qr code iphoned

Snelkoppeling in het Bedieningspaneel

Het scannen van een QR-code kan ook op een andere manier. Sinds iOS 12 is het mogelijk om een snelkoppeling aan het bedieningspaneel toe te voegen. Dit doe je als volgt:

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Scrol naar beneden en kies ‘Bedieningspaneel’;
  3. Zoek de knop ‘Codescanner’ en tik op het groene plusje.

De QR-snelkoppeling is nu een standaard onderdeel van je Bedieningspaneel geworden. Maar let op: scan je een QR-code met de Codesanner, dan word je direct naar de website doorgestuurd. Deze manier is dus sneller, maar kan ook onveiliger zijn. Kwaadwillenden kunnen je na het scannen namelijk naar onveilige websites sturen. 

Door middel van Tik op de Achterkant gaat het scannen van een QR-code met de iPhone nog vlugger. Op deze manier tik je twee keer op de achterkant van de iPhone om het Bedieningspaneel te openen en tik je op de Codescanner-regelaar.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu