Tip: QR-code scannen met de camera van je iPhone (zonder aparte app)

Om een qr-code te scannen, is het vanaf iOS 11 niet meer nodig daar een aparte app voor te installeren. Apple heeft deze functie toegevoegd aan de camera. In deze tip laten we zien hoe je een qr-code-scan met je iPhone maakt.

Zo maak je een qr-code iPhone scan

QR staat voor quick response. Een qr-code is een vierkante barcode om in te scannen met een smartphone. Zo’n code is vaak een verwijzing naar een website of bepaalde (contact)gegevens. Zo vind je ze onder andere op verpakking, magazines en posters.

Op de pagina waar deze naar verwijst, zijn bijvoorbeeld achtergrondinformatie, voedingswaarden, een merkwebsite of informatie over een bepaalde actie te vinden. Qr-codes worden ook gebruikt bij betaalverzoeken, zoals in de mobiel bankieren-app van ING. Doorloop de stappen hieronder als je een qr-code vanaf je iPhone wil openen.

  1. Controleer in de Instellingen-app bij ‘Camera’ of de optie ‘Scan QR-codes’ aan staat;
  2. Open de Camera-app;
  3. Richt je iPhone op de qr-code die je wil scannen. Er verschijnt een geel kader, wat aangeeft dat de iPhone de code herkent;
  4. Bovenin krijg je een notificatie van de gescande qr-code. Klik hierop en de website opent zich vanzelf in Safari.

Probeer het hier zelf:

qr code iphoned

Snelkoppeling in het Bedieningspaneel van iOS 12

Als je een qr-code scant, kijk dan altijd goed naar de url waar je naartoe wordt gestuurd. Kwaadwillenden kunnen je na het scannen namelijk naar malafide websites sturen. Vanaf iOS 12 wordt het nog iets gemakkelijker om een qr-code met je iPhone te scannen. Via het Bedieningspaneel is het dan mogelijk om een handige snelkoppeling toe te voegen. Dit doe je als volgt:

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Scrol naar beneden en kies Bedieningspaneel;
  3. Kies ‘Pas regelaars aan’;
  4. Zoek de knop ‘Scan QR-code’ en tik op het groene plusje.

De qr-snelkoppeling is nu een standaard onderdeel van je Bedieningspaneel geworden. Handig als je vaak dergelijke codes scant en er zo nog sneller toegang tot hebt.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.