iPad: alle modellen en uitvoeringen

De iPad is de bekendste tablet ter wereld. Het apparaat wordt door Apple gemaakt en valt op dankzij het strakke, slanke design en door zijn geweldige prestaties. Van de iPad komt regelmatig een nieuw model op de markt, dat meestal grote verbeteringen doorvoert. Het eerste model werd in 2010 geïntroduceerd, heeft het concept van tablets verder ontwikkeld en enorm populair gemaakt.

In de Apple Store worden heel wat verschillende modellen van de iPad verkocht. Om de verschillen tussen de apparaten duidelijk te maken, lees je hieronder welke modellen er zijn en hoe ze van elkaar verschillen.

Ontdek de verschillende iPad modellen

Hieronder vind je in de tabbladen alle iPads die Apple momenteel verkoopt: de iPad, iPad Pro en de iPad mini. Klik op de tabbladen om meer over verschillende versies van een model te weten te komen. Wil je een nieuwe iPad kopen? Neem dan een kijkje op de iPad kopen pagina voor de beste deals.

iPad (2010 – heden)

De originele iPad werd in 2010 geïntroduceerd door Apple. Op 27 januari van dat jaar werd hij door wijlen Apple-ceo Steve Jobs aan het publiek getoond. Met deze tablet van 9,7-inch kun je als gebruiker boeken lezen, muziek luisteren, films kijken, gamen en internetten. Via de App Store zijn er duizenden apps voor de tablet te downloaden. Daarnaast werkt het apparaat samen met software van de iPhone en de Mac.

De iPad kreeg in de jaren erna verschillende opvolgers, waarin onder meer een Retina-display werd toegevoegd met een hogere resolutie, de schermranden kleiner werden en het design gemoderniseerd werd.
Een paar jaar bracht Apple geen nieuwe standaard iPad meer uit, omdat het bedrijf destijds de iPad mini en iPad Air uitbracht.

In 2017 kwam daar verandering in toen Apple opnieuw de iPad 2017 lanceerde zonder een extra woord achter de naam. Deze nieuwe generatie van de iPad richt zich op de doorsnee gebruiker waarvoor een iPad Pro te duur en te krachtig is. Dat neemt niet weg dat deze iPads voor de meeste mensen de juiste keus zijn.

De iPads zijn relatief betaalbaar en krijgen jaarlijks een nieuw model die weer nieuwe functies introduceert. Zo kreeg de iPad ondersteuning voor de Apple Pencil met de komst van de iPad 2018. Apple richt zich met dit model dan ook niet alleen op de doorsnee consument maar ook op het onderwijs, waar de tablets regelmatig gebruikt worden in het klaslokaal.

iPad Pro (2015 – heden)

De iPad Pro werd op 9 september 2015 door Apple gepresenteerd tijdens een evenement in San Francisco. Sindsdien is er jaarlijks een nieuwe versie van de iPad Pro verschenen.

De belangrijkste feature van de iPad Pro is het grote scherm, al is er ook een kleinere variant van de iPad Pro beschikbaar. De grootste iPad is voorzien van een 12,9 inch-Retina scherm, het kleinere model heeft een 11-inch scherm sinds de iPad Pro 2018 of een 9,7-inch display bij voorgaande modellen.

Dankzij de extra schermruimte is het tonen van een volledig toetsenbord mogelijk, ook kun je er gemakkelijk twee apps naast elkaar op draaien. De tablet is daarom ook aantrekkelijk voor zakelijk gebruik.

De krachtigste iPad

De iPad Pro kan het meeste van alle iPads. Aan boord is altijd een X-serie van de A-chip die eerder dat jij verscheen. Apple zet de iPad Pro in de markt als een alternatief voor de laptop, mede dankzij de Smart Connector. Deze magnetische aansluiting maakt het mogelijk om een toetsenbord met de iPad te verbinden, zonder dat je deze dan nog met Bluetooth hoeft te koppelen.

Met de Apple Pencil kun je direct op de iPad tekenen en schrijven. Ook is de stylus in staat om te registreren hoeveel kracht je zet, waarmee je verschillende acties in werking zet. Pencil werkt onder meer samen met apps als Notities en Mail, je laadt ‘m op via de Lightning-aansluiting of usb-c-poort op de nieuwere modellen van de iPad Pro.

Sinds de komst van de iPad Pro 2018 heeft Apple de Lightningpoort ingeruild voor een usb-c-aansluiting. Een grote stap, want dat maakt het mogelijk om de tablet gemakkelijk aan te sluiten op een extern scherm of een standaard-oplader. Je kunt hierdoor zelfs de iPad Pro gebruiken om een iPhone op te laden.

iPad Air (2013 – 2014)

De iPad Air werd eind 2013 uitgebracht en was destijds de opvolger van de standaard iPad. Na de iPad Air 2 is Apple hier weer vanaf gestapt en gaf het bedrijf de iPad 2017 uit, die we elders op deze pagina bespreken.

De iPad Air dankt zijn naam aan het feit dat hij zo licht is. Voor het eerst werd de iPad echt van een nieuw ontwerp voorzien. De Air is maar 7,5 mm dik en weegt slechts 469 gram. De iPad Air 2 is met 6,1 mm nog dunner en weegt maar 437 gram.

Beide modellen hebben een scherp Retina-scherm van 9,7-inch. De resolutie verschilt ook niet: 2048 x 1536. Verder is het display voorzien van een vingerafdrukbestendige coating die vet afstoot. In de praktijk is het display van de tablet nog steeds wel een magneet voor vingerafdrukken. De Air 2 heeft wel als pluspunt dat het scherm veel minder spiegelt dan dat van de eerste iPad Air. Dat maakt het lezen van een boek in de zon of het kijken van een film of serie een stuk prettiger.

Flinke batterijduur en prima chips

De iPad Air-modellen gaan allebei lekker lang mee op een volle accu. Van beide tablets kun je probleemloos uren achtereen gebruikmaken. Volgens Apple moet het mogelijk zijn om tot tien uur te internetten via wifi, video’s te bekijken of muziek te luisteren. De standby-tijd bedraagt meerdere dagen, dus in tegenstelling tot de meeste iPhones hoef je de iPad in principe niet dagelijks op te laden.

De iPad Air draait op een A7-chip en een M7-processor die beweging detecteert. De A7-chip is dezelfde die ook in de iPhone 5S zit. De Air 2 draait op een nieuwere A8X chip met M8-bewegingsprocessor. Deze chip is een variant op de A8-chip van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus en verbetert de prestaties van de iPad Air 2 flink ten opzichte van de eerste Air.

Aansluitingen, functies en versies

De iPad Air en Air 2 zijn door middel van een Lightningconnector aan het stopcontact of de usb-poort te hangen, zodat het apparaat kan opladen. Verder is er een koptelefoonaansluiting aanwezig en uiteraard luide speakers als je niet de beschikking over oortjes hebt.

Een verschil tussen de Air en Air 2 is dat alleen de iPad Air 2 over een Touch ID-sensor beschikt die je vingerafdruk kan scannen.

Met beide tablets kun je foto’s nemen. De Air beschikt over een 5 megapixel-camera waarmee je onder meer HDR-foto’s kan schieten en panoramabeelden maakt. De iPad Air 2 kan dat ook, maar beschikt over een 8 megapixel-camera waar je ook in burst-modus foto’s kan schieten.

De beste iPad Air 2 aanbiedingen

Wil je de iPad Air 2 kopen, dan vind je hieronder de beste aanbiedingen op een rijtje. Deze worden regelmatig geüpdatet, zodat je de beste deal kunt vinden en niet te veel betaalt. Vooral de iPad Air 2 is refurbished nog populair.

iPad mini (2012 – heden)

Met de iPad mini stapte Apple voor het eerst af van het formaat van de tablet, die tot dan toe altijd 9,7-inch was geweest. De eerste iPad mini kwam in 2012 uit en had een schermdiagonaal van 7,9-inch. Daarmee is het dé tablet voor mensen die hem gemakkelijk in één hand vast willen houden. Dankzij het kleine formaat past de mini ook gemakkelijker in een tas.

Opvallend was dat deze tablet een vernieuwde behuizing kreeg, met minder dikke randen dan de reguliere iPad, waardoor het scherm verder kon doorlopen. Omdat je dan wel vaker met je duim op het scherm zat bij het vasthouden, verzon Apple een oplossing in de software die herkent of je een vinger gebruikt om vast te houden of om mee te swipen. Inmiddels verkoopt Apple alleen nog de iPad mini 4, al is de iPad mini 2019 in aantocht.

iPad

Aansluitingen en functies

Alle vier de iPad mini’s worden opgeladen via een stopcontact of usb, dankzij een Lightningconnector. Verder is er een koptelefoonaansluiting aanwezig en speakers aan de onderzijde, voor als je niet de beschikking over een koptelefoon hebt.

Hoewel het verschil tussen de iPad mini en de mini 2 groot is, verschilt de derde versie niet veel van zijn voorganger. Qua behuizing, gewicht en specificaties is hij namelijk exact hetzelfde als de mini 2. Het verschil is dat de iPad mini 3 een vingerafdrukscanner heeft, waarmee je veiliger inlogt en sneller apps kunt downloaden. Geef je daar niet zoveel om, dan maak je een betere deal door de mini 2 aan te schaffen.

Ook de iPad mini’s hebben camera’s. Ze beschikken alle vier over een 5-megapixelcamera. Het verschil is dat de twee nieuwste iPads panorama’s kunnen schieten en de eerste iPad mini niet. Op een volle lading gaan de tablets tot 10 uur mee en de standby-tijd bedraagt meerdere dagen.

Inmiddels is er ook een vierde generatie iPad mini aangekondigd. Waar de iPad mini 3 niet veel vernieuwing bracht, doet de iPad mini 4 dat wel. Zo is het toestel voorzien van de multitaskingfuncties van iOS 9 zodat je twee apps naast elkaar kunt draaien, net als op de iPad Air 2 en de iPad Pro. Ook is hij voorzien van een A8-chip die veel sneller is dan zijn voorganger, waardoor apps beter draaien. De iPad mini 4 gaat 399 dollar kosten.

iPad mini kopen: prijzen en beschikbaarheid

Apple verkoopt de iPad mini 4 nog, al is het apparaat ook refurbished populair. De vorige iPad mini’s zijn inmiddels al erg verouderd en worden door Apple zelf niet meer aangeboden.


Download onze app

Download onze app