Dit is de iPhone 7
Met de iPhone 7 steekt Apple verbetering in een herkenbaar jasje. De accuduur, camera en prestaties zijn beter dan de iPhone 6S, maar het design is nauwelijks aangepast. De iPhone 7 die op 7 september 2016 werd onthuld, is voorzien van een Apple A10 Fusion-processor, M10-coprocessor en een snellere grafische chip. Het iPhone 7 scherm heeft een vertrouwd formaat van 4,7 inch. Tegelijk met de iPhone 7 is ook de grotere iPhone 7 Plus onthuld.
Inmiddels zijn ook de iPhone 8 en de iPhone SE (2020) uitgebracht met een soortgelijk design, maar met betere specificaties. Bovendien worden deze toestellen langer ondersteund.
De iPhone 7 is verkrijgbaar als los toestel:
- De iPhone 7 is niet meer met abonnement te verkrijgen
- Vergelijk alle iPhone 7 los toestel prijzen
- Bekijk de opties voor een refurbished iPhone 7
- Vergelijk alle sim only-abonnementen
Review-update: De iPhone 7 is in 2021 niet meer aan te raden
De iPhone 7 loopt in 2021 op zijn laatste benen. Het toestel is nog steeds rap genoeg voor dagelijks gebruik, maar zal niet lang meer worden ondersteund door Apple. Ook is de accuduur beperkt in vergelijking met moderne telefoons.
De belangrijkste reden om de iPhone 7 af te raden is echter zijn jongere broertje. Als je op zoek bent naar een kleine en relatief goedkope smartphone kun je beter naar de iPhone SE kijken. Hij is weliswaar een paar tientjes duurder, maar zal ook veel langer meegaan. Daardoor is de SE niet alleen een betere, maar uiteindelijk ook goedkopere keuze. Je hoeft hem immers minder snel te vervangen.
→ Lees de volledige review-update van de iPhone 7
iPhone 7: de 6 belangrijkste aanpassingen en functies
De iPhone 7 is anno nu niet meer de nieuwste iPhone, maar wel een betaalbare iPhone waar je de komende tijd nog mee vooruit kunt. Als je niet per se het allernieuwste toestel hoeft, is dit toestel een interessante keuze met een interessant prijskaartje. Hoewel de iPhone 7 al een oude bekende is, zijn er wel degelijk verbeteringen ten opzichte van bijvoorbeeld de iPhone 6S. Een van de belangrijkste is waterdichtheid, maar ook ‘onzichtbare’ verbeteringen zoals de sterk verbeterde accu ga je merken in dagelijks gebruik. Hieronder hebben we de belangrijkste verbeteringen op een rijtje gezet.
Lees verder na de advertentie.
1. Stof- en waterbestendig
Een belangrijke verbetering is dus dat de smartphone stof- en waterbestendig is. Volgens Apple is de smartphone IP67-gecertificeerd, iets wat bij voorgaande iPhones niet het geval was. Hierdoor is de iPhone 7 waterdicht en dus zonder problemen in de regen gebruiken. Ook maakt het niet uit als je ‘m per ongeluk in het toilet laat plonsen. Door de stofbestendigheid is het toestel bovendien beter bestand tegen de elementen. Het is de eerste iPhone die tegen water kan en hierdoor beter bestand is tegen de elementen. Android-toestellen van bijvoorbeeld Samsung en Sony hebben dit al jaren, maar met de iPhone 7 heeft ook Apple een stap vooruit gezet. Wel moet je goed opletten wanneer je de telefoon in het water gebruikt, want Apple biedt gek genoeg geen garantie op waterschade.
2. Minder prominente antennestrepen en iets lichter
Een van de aanpassingen is dat de antennestrepen op een andere manier zijn weggewerkt. Dat is dan ook meteen een van de weinige uiterlijke veranderingen van een toestel dat er toch vooral uitziet als zijn voorgangers. De iPhone 7 is met 7,1 millimeter even dun als de iPhone 6S en heeft met een lengte van 138,3 millimeter en breedte van 67,1 millimeter dezelfde afmetingen als zijn voorganger. Wel is de iPhone met 138 gram iets lichter dan zijn voorganger (143 gram), al merk je hier in de praktijk weinig van.
3. Grotere cameralens met extra sensor voor mooiere foto’s
Een van de belangrijkste trekpleisters van de iPhone 7 is de sterke camera. Die schiet nog steeds foto’s in 12 megapixel-camera, maar is wel flink aangepast door Apple. De camera heeft een grotere lens dan de 6S, waardoor hij prominenter aanwezig is op de achterkant. De camera heeft een diafragma van f/1.8, waardoor hij veel licht doorlaat. Dit zorgt niet alleen voor mooiere foto’s, maar dit laat de smartphone ook erg scherpe foto’s in het donker maken.
De camera heeft daarnaast optische beeldstabilisatie, waardoor bewegingsonscherpte automatisch wordt weggewerkt. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld trillende handen hebt, of een video maakt waarin je veel beweegt. De cameralenzen zijn verder zo’n 60 procent sneller en werken 30 procent efficiënter dan de camera’s van de iPhone 6S.
De FaceTime-camera aan de voorkant is van een update voorzien. Een nieuwe 7 megapixel-camera vervangt de 5 megapixel-lens van de iPhone 6S en maakt scherpe selfies. Bovendien wordt FaceTimen nog leuker én beter, omdat beelden er simpelweg een stuk beter uit zien.
4. Homeknop met Taptic Engine
De iPhone 7 is het eerste Apple-apparaat met de tweede generatie homeknop. Apple stapt af van de traditionele knop en vervangt deze met de Taptic Engine. Die kenden we van de Apple Watch en de 12 inch-MacBook. De homeknop geeft trillingen door, waardoor hij volgens Apple beter aanvoelt en gebruikers meer feedback geeft als hij wordt ingedrukt. Hierdoor krijg je nog meer het gevoel dat je een knop indrukt. Omdat de knop heel anders aanvoelt, kan het wel even duren voordat je er aan gewend bent.
5. Traditionele koptelefoonaansluiting is verdwenen
Er is slecht nieuws voor koptelefoongebruikers, want de iPhone 7 beschikt niet over een 3,5mm-jack. Dit betekent dat je oortjes niet via de vertrouwde koptelefoonaansluiting aansluit, maar via de Lightning-aansluiting. Met het weghalen van de aansluiting zegt Apple te kiezen voor de toekomst, aangezien de 3,5 millimeter-jack al tientallen jaren wordt gebruikt.
Bovendien is de Lightning-poort oorspronkelijk ontwikkeld als audio-aansluiting. De ruimte van de koptelefoonaansluiting wordt nu ingenomen door de Taptic Engine en de camera. De aansluiting is bovendien geschrapt worden om de smartphone waterdicht te maken.
Apple levert EarPods mee met een Lightning-aansluiting, die je dus zo in het toestel kunt steken. Daarnaast zit er in het doosje een adapter, waarmee normale koptelefoons alsnog met de telefoon aangesloten kunnen worden. Mocht je deze (kleine) adapter kwijtraken, dan kun je voor 9 euro een nieuw exemplaar aanschaffen.
Apple introduceerde tegelijk met de 7 ook de AirPods, een setje draadloze oortjes. De oordopjes beschikken over een speciale chip, die ervoor zorgt dat de oortjes weten wanneer je ze in je oren stopt. De accu van de AirPods gaan ongeveer vijf uur lang mee en laat je moeiteloos wisselen tussen apparaten. De oordopjes zijn echter behoorlijk duur, want ze worden voor 179 euro verkocht. Apple levert de AirPods in een speciaal opbergdoosje, dat de oortjes automatisch oplaadt als je ze er in stopt.
6. Betere accuduur dankzij A10-chip
Apple heeft de iPhone 7 accuduur flink verbeterd, ten opzichte van de 6S. Gebruikers kunnen tot 40 uur draadloos muziek luisteren op een volle lading, en tot 13 uur video’s bekijken. Apple geeft aan dat de telefoon dagelijks zo’n twee uur langer mee gaat bij normaal gebruik. Een flinke verbetering, al was de accuduur van de iPhone 6S en iPhone 6S Plus zeker niet slecht. Dit heeft de iPhone 7 vooral te danken aan de A10-chip, die een stuk zuiniger is dan voorheen.
Conclusie oorspronkelijke iPhone 7 review
Apple laat zien dat ze de prioriteiten op de juiste plek hebben met de iPhone 7. Het is jammer dat het soortgelijke design ervoor zorgt dat de iPhone niet zo nieuw aanvoelt, maar laat je hierdoor niet bedriegen. Tegelijkertijd zijn de homeknop, camera, accuduur en prestaties namelijk reden genoeg om een overstap te overwegen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over dat prachtige matzwarte kleurtje. De iPhone van volgend jaar is nu al spannender, maar we houden het nog prima een jaartje vol met de iPhone 7.
→ Lees onze uitgebreide iPhone 7 review voor meer informatie
iPhone 7 kopen
De iPhone 7 is te koop de kleuren zwart, gitzwart, zilver, goud, rood en tot slot heb je ook de iPhone 7 rose gold. Qua geheugen kan je kiezen uit 64GB, 128GB of 256GB. De meest actuele prijzen en aanbieden kan je checken in onze iPhone 7 los toestel vergelijker. Omdat de iPhone 7 alweer een tijdje in de winkels ligt, neemt ook het iPhone 7 refurbished aanbod toe. Dit kan een relevant alternatief zijn voor een nieuw toestel, omdat je vaak een stuk goedkoper uit bent. Heb je iets meer te besteden dan zou de opvolger, de iPhone 8, iPhone 8 Plus of een iPhone XR een optie kunnen zijn.
iPhone 7, iPhone 8 of iPhone SE (2020)
Wie twijfelt tussen de iPhone 7, iPhone 8 of iPhone SE (2020), heeft een aantal verschillen om naar te kijken. Zo heeft de iPhone 8 een krachtigere A11-chip, is de camera opnieuw verbeterd en ondersteunt de iPhone 8 wel draadloos opladen. En de iPhone SE (2020) biedt dankzij de razendsnelle A13-chip dezelfde prestaties als de iPhone 11 Pro. Verder lijkt het design van deze toestellen erg op elkaar. Een reden om voor de iPhone 7 te gaan, is dat deze goedkoper is dan de andere twee toestellen. De iPhone 8 en iPhone SE (2020) worden daarentegen weer wat langer ondersteund door Apple met software-updates.
iPhone 7 alternatieven: de iPhone X en iPhone 6S
iPhone X: De iPhone X is nog een stapje hoger dan de iPhone 8, met name door zijn vernieuwende design. Met het nieuwe design, Face ID en een dubbele cameralens is dit de iPhone waar alle toekomstige iPhones zoals de iPhone XS op gebaseerd zijn. Daar betaal je echter wel voor, want de prijs van de telefoon ligt een paar honderd euro hoger dan die van de iPhone 7. Omdat de iPhone 7 er toch vooral uitziet als zijn voorgangers, kan het nieuwe design toch een reden zijn om de iPhone X eens te bekijken. Omdat het toestel twee jaar nieuwer is, zal hij bovendien langer door Apple ondersteund worden met software updates. → Check de actuele iPhone X abonnementen of iPhone X los toestel of iPhone X refurbished prijzen in onze vergelijker.
iPhone 6S: Wat we bij de iPhone X al noemden geldt ook voor de iPhone 6S: omdat de iPhone 7 er bijna hetzelfde uitziet als de iPhone 6S, kan het een interessant en goedkoper alternatief zijn. Als je genoegen neemt met een iets minder krachtige camera en interne chip, dan zijn er maar weinig functies die je mist als je voor een iPhone 6S gaat. Het is bovendien de laatste iPhone van Apple met een traditionele koptelefoonaansluiting, wat voor sommige gebruikers nog steeds een belangrijke factor is. → Check de actuele iPhone 6S abonnementen of iPhone 6S los toestel of iPhone 6S refurbished prijzen in onze vergelijker.
Apple’s nieuwste iPhone
Heb je uiteindelijk toch liever de nieuwste technologie? Dan is sinds september 2021 de iPhone 13 jouw keuze. Deze heeft de snelste chip van het moment, 5G en is verder van alle gemakken voorzien. Naast de reguliere iPhone 13, bracht Apple tegelijkertijd de iPhone 13 mini, Pro en Pro Max uit.