De iPhone XR was hét Apple-instapmodel van 2018 en het toestel is anno nu eigenlijk niet meer aan te raden, zelfs refurbished niet meer. Van ons koopadvies tot aan actuele prijzen: dit is alles wat je over de iPhone XR moet weten.
iPhone XR: de belangrijkste kenmerken
De iPhone XR verscheen in 2018 en heeft ongeveer hetzelfde ontwerp als de iPhone X, die een jaar eerder uitkwam. De iPhone XR was relatief betaalbaar, maar er ontbraken een aantal toffe functies als een dubbele camera achterop en een oled-scherm. Dit zijn de belangrijkste specificaties:
- Opvolger van de iPhone 8 met een verbeterde camera
- Te koop in drie opslagcapaciteiten: 64/128/256GB
- Apple ondersteunt de iPhone XR waarschijnlijk tot en met 2023
- Anno 2022 zijn er betere alternatieven beschikbaar
iPhone X-design met 6,1-inch-lcd-scherm
iPhone XR heeft Face ID en draadloos opladen
Verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit, blauw, geel, roze en rood
iPhone XR review-update: niet meer de moeite waard
De iPhone XR was in 2021 nog een goede Apple-instaptelefoon. Anno 2022 wordt het toch echt tijd om naar een van zijn nieuwere broertjes te kijken. Het grootste minpunt is de camera: de iPhone XR heeft slechts één lens achterop.
→ Lees verder in de volledige iPhone XR review-update
Lees verder na de advertentie.
iPhone XR: 5 features
Iedere iPhone heeft zijn eigen unieke kenmerken, en dat geldt ook voor de iPhone XR. Hieronder zetten we enkele features van de iPhone XR op een rij.
Betaalbaar
Het belangrijkste kenmerk van de XR was zijn lage prijs. Met zijn lagere adviesprijs was hij een stuk betaalbaarder dan de iPhone XS en XS Max. Inmiddels is de iPhone XR vrijwel niet meer nieuw te koop (enkele uitzonderingen daargelaten), maar is hij nog wel als refurbished iPhone te vinden. De prijzen voor een refurbished iPhone XR liggen behoorlijk laag, maar zelfs dan is het toestel anno 2022 niet echt meer aan te raden om te kopen.
Felle kleuren
De iPhone XR is net als de iPhone 5C uit 2013 verkrijgbaar in enkele opvallende kleuren. Het toestel verscheen in maar liefst zes uitvoeringen: wit, zwart, blauw, geel, koraal en rood. Daarmee onderscheidt de XR zich direct van de iPhone XS en XS Max, die alleen in het zilver, zwart en goud op de markt kwamen.
A12-chip
De iPhone XR was het betaalbare alternatief voor de iPhone XS, ze hebben beide dezelfde A12-chip. Met deze processor zette Apple een flinke stap voorwaarts omdat het als eerste gebruikmaakt van de zogenaamde 7 nanometer-architectuur. Dit maakt de chip een stuk kleiner, terwijl de prestaties en zuinigheid ervan omhoog gaan. Inmiddels heeft de iPhone 13 een A15-chip en krijgt de iPhone 14 Pro (Max) een A16-chip.
Draadloos laden en bluetooth 5.0
Het waren geen hele nieuwe features, maar wel belangrijk: de iPhone XR heeft ondersteuning voor draadloos laden. Hierdoor kun je het toestel op elk Qi-oplaadmat leggen om de accu bij te vullen. Dit is handig, want het toestel werd standaard geleverd met een trage 5 Watt-oplader. Dat schiet niet op.
De iPhone XR heeft ondersteuning voor snelladen, maar hiervoor heb je wel een MacBook-adapter en losse usb-c-kabel nodig. Ook handig: bluetooth 5.0. De nieuwste versie van de techniek brengt een stabieler en groter bereik. De iPhone 13 gebruikt nog steeds dezelfde Bluetooth-versie.
iOS-ondersteuning (waarschijnlijk tot en met 2023)
Net als alle andere iPhones heeft de iPhone XR ook jarenlang ondersteuning van Apple gekregen op het gebied van software-updates. Inmiddels is de iPhone XR met de A12-chip al zo oud, dat de ondersteuning waarschijnlijk eind 2023 stopt.
De iPhone XR draait daarom ook op iOS 15, dé iPhone-software-update van 2021. Apple werkt haar toestellen in de regel zo’n vijf jaar bij met nieuwe patches, dus in 2023 krijg je de laatste update.
iPhone XR vs iPhone XS: de 5 belangrijkste verschillen
Tegelijk met de iPhone XR onthulde Apple de duurdere iPhone XS en iPhone XS Max. Met een adviesprijs van 859 euro was de XR vergelijkbaar met de iPhone 8, maar met het design van de X. Om de prijs laag te houden, heeft het bedrijf wel wat concessies moeten doen. Hieronder bespreken we de belangrijkste en in bovenstaande video zetten we de verschillen en overeenkomsten op een rij.
Lees de volledige iPhone XS vs iPhone XR vergelijking.
Geen oled-display maar een lcd-scherm
Het oled-scherm is één van de duurste onderdelen van de iPhone X, iPhone XS en XS Max. Daarom kiest Apple met deze goedkopere variant voor een lcd-scherm, dat overigens al jaren in iPhones wordt gebruikt. Dankzij een nieuwe techniek kan ook dit scherm worden gebogen, terwijl het display wel gewoon van rand tot rand loopt.
Qua beeldkwaliteit merk je vooral het verschil als je een oled- en lcd-iPhone naast elkaar legt. Zo zijn kleuren op oled-schermen mooier, en is de kleur zwart echt zwart. Dat komt omdat oled-schermen individuele pixels kan uitschakelen, wat bij het tonen van zwarte pixels het geval is. Lcd is echter zeker niet lelijk, en zoals we van Apple gewend zijn, zit het met de schermkwaliteit wel snor.
Geen dubbele maar een enkele cameralens
De iPhone XR heeft een soortgelijke camera als die op de iPhone 8, die een enkele lens heeft. Toch is de camera van de XR wel een stukje beter. Zo kan het goedkopere toestel – ondanks de enkele camera – portretfoto’s maken, omdat het toestel hiervoor leunt op de software. Dit kennen we van Googles Pixel-toestellen, die ook één cameralens hebben maar toch hele goede portretfoto’s maken.
Geen 3D Touch maar Haptic Touch
Door het lcd-scherm ondersteunt de iPhone XR geen 3D Touch, de techniek van Apple waarmee je het scherm stevig kunt indrukken om speciale functies te activeren. In plaats daarvan is de iPhone XR uitgerust met Haptic Touch.
Dit is een alternatief voor 3D Touch dat je activeert door het scherm even ingedrukt te houden. Niet alle functionaliteiten van 3D Touch werken hierdoor op de XR, maar Apple heeft zijn best gedaan om er zoveel mogelijk over te zetten.
Minder water- en stofbestendig
De iPhone XR heeft een IP67-beoordeling, wat hem waterbestendig maakt voor dertig minuten op een diepte van maximaal een meter. Nieuwe iPhones zoals de iPhone 13 hebben een IP68-beoordeling. Die zijn waterbestendig voor dertig minuten op een diepte van maximaal zes meter.
Geen roestvrijstalen randen
Tot slot een klein verschil wat het design betreft: de iPhone XR heeft een aluminium rand rondom het scherm zitten, terwijl de iPhone XS een roestvrijstalen omlijsting heeft. Daardoor glimmen de randen van de XS en zijn die van de iPhone XR dof. Het zal van je persoonlijke smaak afhangen welke van de twee je mooier vindt.
Nog wel iOS 16 op de iPhone XR
De iPhone XR gaat gelukkig nog wel draaien op de onlangs aangekondigde iOS 16. Helaas vrezen we dat deze relatief oude iPhone nog een jaar of twee nog software-updates krijgt. Daarna zou je toch echt moeten overstappen op een nieuwer model om de laatste functies te krijgen. Je wilt niet alleen de laatste software-versie vanwege de functies, maar ook vanwege beveiliging. Verouderde software is makkelijker te hacken.
Alternatieven voor de iPhone XR: de iPhone 13 en de iPhone SE 2022
De iPhone 13 is de opvolger van de iPhone 12 en verscheen in 2021. Het huidige instapmodel is ten opzichte van de iPhone XR flink verbeterd. Niet alleen de chip is krachtiger, maar bijvoorbeeld ook de camera’s zijn er flink op vooruitgegaan. Bovendien kun je aan de slag met 5G-internet en geniet je veel langer van software-ondersteuning.
De iPhone XR is refurbished goedkoper, maar de iPhone SE 2022 is een heel stuk sneller. Apple bracht de opvolger van de iconische iPhone SE 2020 begin 2022 uit. Het toestel heeft een minder modern design maar wel krachtige specificaties. De razendsnelle A15-processor die erin zit kennen we bijvoorbeeld van de iPhone 13 en ook de accuduur is degelijk. Ook het lage prijskaartje kan ons bekoren. Wel lever je in op enkele features. De vernieuwde iPhone SE heeft bijvoorbeeld nog steeds geen Face ID-gezichtsherkenning.
Goede alternatieven voor de iPhone XR
iPhone XR: FAQ
Dat ligt aan de conditie die je kiest. Refurbished telefoons zijn technisch in nieuwstaat, maar kunnen gebruikerssporen bevatten. Hoe meer gebruikerssporen, hoe hoger de korting. Een refurbished iPhone XR is erg goedkoop op dit moment, maar door de korte ondersteuning van Apple (tot en met 2023) kun je beter voor een nieuwer toestel gaan.
De iPhone XR is een ontzettend kleurrijk toestel. Je kunt de telefoon aanschaffen in het rood, zwart, blauw, roze, geel en wit.
Nee. De iPhone XR heeft een IP67-certificaat en dat betekent dat ‘ie stof- en waterresistent is. Het is dus niet de bedoeling om het toestel te gaan zwemmen, maar wanneer er wat druppels op de behuizing terechtkomen is er geen nood aan de man.
De iPhone XR heeft geen fysieke thuisknop. Je zet het toestel dus uit door de zijknop een paar seconden ingedrukt te houden. Vervolgens verschuif je de slider die in beeld verschijnt om de telefoon uit te zetten.
Er zijn meerdere verschillen. Ten eerste heeft de iPhone XS een oled-paneel, dat kwalitatief hoogstaander is dan het lcd-scherm van de iPhone XR. In de praktijk zorgt dit ervoor dat films en video’s bijvoorbeeld beter ogen. Verder is de iPhone XS iets kleiner (5,8 inch tegenover 6,1 inch) en heeft ‘ie een dubbele camera achterop, terwijl de XR het met een enkele lens moet doen.
De iPhone XR heeft een 6,1 inch-lcd-scherm, enkele cameralens achterop en is verkrijgbaar in allerlei frisse kleurtjes. Het toestel wordt tot en met 2023 nog door Apple ondersteund met software-updates. De iPhone XR heeft een 7 megapixel-selfiecamera en komt in drie opslagcapaciteiten: 64, 128 en 256GB.
iPhone XR kopen
Een losse iPhone XR kopen is anno 2022 niet meer aan te raden. Het is dan verstandiger om bijvoorbeeld een losse iPhone 12 of iPhone SE 2022 te kopen. De iPhone XR is verkrijgbaar in drie opslagcapaciteiten (64GB, 128GB en 256GB) en je kunt kiezen uit maar liefst zes kleurtjes: blauw, geel, rood, roze, wit en zwart.
Zowel de iPhone 12 als de iPhone SE 2022 zijn in dezelfde opslagcapaciteit verkrijgbaar. De iPhone SE 2022 is er in het wit, rood en zwart. De iPhone 12 in het donkerblauw, mintgroen, rood, wit, paars en zwart.