iOS 14.5: de 11 belangrijkste nieuwe functies op een rij

Michel van 't Klaphek
1 april 2021, 9:44
4 min leestijd
iOS 14.5: de 11 belangrijkste nieuwe functies op een rij

Apple heeft iOS 14.5 uitgebracht en de tussentijdse update voegt heel veel functies toe. Van mondkapjes en Face ID, meer privacy tot aan nieuwe emoji: dit zijn de grootste verbeteringen in iOS 14.5.

Lees verder na de advertentie.

iOS 14.5 functies: 11 nieuwe functies op een rij

Het heeft even mogen duren, maar iOS 14.5 (en iPadOS 14.5) is eindelijk uit. Normaal gesproken voegt Apple weinig functies toe aan tussentijdse updates, maar iOS 14.5 is een uitzondering op de regel. In dit artikel zetten we daarom de grootste nieuwe functies op een rijtje.

1. Face ID ontgrendelen met een mondkapje op

De grootste toevoeging in iOS 14.5 heeft met mondmaskers te maken. Voortaan kun je iPhones met Face ID namelijk ontgrendelen met een gezichtsscan wanneer je een mondkapje draagt.

Er is één grote maar: je hebt wel een Apple Watch nodig. Face ID-gezichtsherkenning scant namelijk de helft van je gezicht, de andere helft van de beveiliging neemt de gekoppelde Apple Watch op zich. Je horloge moet onder meer ontgrendeld zijn om de nieuwe optie te laten werken.

 Lees ook: iOS 14.5: Zo gebruik je Face ID met een mondkapje

Zo gebruik je Face ID met een mondkapje (iOS 14.5)

2. Volgcodes

Vanaf iOS 14.5 moeten ontwikkelaars van apps en websites gebruikers toestemming vragen om trackers op hun iPhone te plaatsen. Deze ‘volgcodes’ zorgen ervoor dat ontwikkelaars jouw internetgedrag in kaart kunnen brengen en hier via persoonlijke advertenties en datahandel aan kunnen verdienen.

Je krijgt bij het openen van een app of website een notificatie te zien met daarin het verzoek om trackers te mogen plaatsen. Dit kun je toestaan of weigeren. De nieuwe maatregel heeft veel verzet vanuit de advertentie-industrie opgeroepen. Onder meer Facebook uit openlijk kritiek op het nieuwe privacybeleid van Apple.

 Ook interessant: iOS 14.5: Zo blokkeer je spionerende apps op je iPhone en iPad

Tim Cook privacy

3. 5G op beide iPhone 12-simkaarten gebruiken

De iPhone 12 is de eerste Apple-telefoon die met 5G overweg kan. Vanaf iOS 14.5 is het mogelijk om met beide simkaarten gebruik te maken van de 4G-opvolger. De nieuwe softwareversie biedt namelijk dualsim-ondersteuning voor 5G. Een kleine kanttekening hierbij is dat providers deze optie wel moeten ondersteunen.

4. 217 nieuwe emoji

Ook nieuw in iOS 14.5: honderden nieuwe emoji. Apple heeft de plaatjes vooral wat bijgewerkt. De koptelefoonemoji lijkt voortaan bijvoorbeeld op de AirPods Max, de onlangs uitgebrachte over-ear-headset van het bedrijf. Ook de naaldprikemoji is bijgewerkt en laat voortaan geen druppels bloed zien, maar de inhoud van een coronavaccin.

 Lees ook: iOS 14.5 brengt binnenkort meer dan 200 nieuwe emoji naar je iPhone

iOS 14.5 emoji

5. Oplossing voor groene waas van iPhone 12

Sommige iPhone 12-modellen worden geplaagd door een vervelende bug waarbij het scherm een groene waas laat zien. Apple gaf afgelopen november aan het probleem te onderzoeken en lijkt inmiddels een oplossing te hebben gevonden. iOS 14.5 moet namelijk een einde maken aan de schermproblemen.

6. Ondersteuning voor gamecontrollers

Heb je een PlayStation 5 of Xbox Series X in huis? Vanaf iOS 14.5 kun je de controllers van beide consoles aansluiten op je iPhone en bijvoorbeeld Apple Arcade-games spelen. Extra tof is dat ook de nieuwe versie van tvOS met de PlayStation- en Xbox-controllers overweg kan. Op die manier kun je dus ook op je tv gamen.

7. Siri kan overweg met 112

Je hoopt de functie nooit te hoeven gebruiken, maar Siri kan binnenkort de hulpdiensten voor je bellen. Zodra je “Hey Siri, bel de hulpdiensten” roept begint er een timer op je iPhone te lopen. Wanneer deze afloopt worden de hulpdiensten gebeld en kom je in contact met de brandweer, politie of ambulance.

8. AirPlay 2 voor Fitness Plus

Apple Fitness Plus heeft vanaf iOS 14.5 ondersteuning voor AirPlay 2. Het grote voordeel hiervan is dat je de sportfilmpjes bijvoorbeeld naar je tv kunt streamen, om zo in de huiskamer te sporten. Fitness Plus is officieel niet in Nederland verkrijgbaar. Wel kun je de betaalde fitnessdienst via een omweg alsnog gebruiken.

9. Meerdere apps in fris jasje gestoken

Ook gebruikt Apple iOS 14.5 om enkele apps in een fris jasje te steken. Onder meer Podcasts heeft een nieuw design gekregen. De app lijkt voortaan meer op de Muziek-app en legt meer nadruk op de coverart van shows. Over Muziek gesproken, die app krijgt een Voor jou-knop waarmee je al je wekelijkse afspeellijsten kunt vinden.

Tot slot heeft Apple de Herinneringen-app aangepast. Takenlijstjes kun je straks bijvoorbeeld op allerlei soorten manieren sorteren, waaronder op basis van aanmaakdatum en vervaldatum.

10. iPhone 11-batterijproblemen aangepakt

Doet de batterij van je iPhone 11, iPhone 11 Pro of iPhone 11 Pro Max vreemd? Verspringt het accupercentage bijvoorbeeld in een keer van 60 naar 40 procent? iOS 14.5 biedt de oplossing.

De nieuwe iPhone-software-update introduceert namelijk een methode om de batterij te kalibreren. Het toestel weet hierdoor hoeveel ‘puf’ de accu nog heeft, inclusief de daarbij horende percentages. Je vindt de functie straks in het Instellingenmenu.

 Lees verder: iOS 14.5: Apple lost batterijproblemen van iPhone 11 (Pro) op

iOS 14.5 downloaden

iOS 14.5 is sinds 26 april 2021 te downloaden. De update ‘weegt’ meer dan 1GB en dus is het verstandig om ‘m te binnen te halen via een wifi-netwerk. iOS-updates downloaden is heel simpel en in onderstaand artikel leggen we uit hoe het werkt:

→ Ook interessant: iOS 14.5 downloaden en installeren: zo doe je dat

Bron afbeelding: MacRumors
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu