iPhone 6S kopen: alle opties op een rij
De iPhone 6S is verkrijgbaar met abonnement en als los toestel:
- Vergelijk alle iPhone 6S abonnementen
- Vergelijk alle iPhone 6S los toestel prijzen
- Bekijk de opties voor een refurbished iPhone 6S
- Vergelijk alle sim only-abonnementen
Dit is de iPhone 6S
Lees verder na de advertentie.
De iPhone 6S is de opvolger van de iPhone 6 en onderscheidt zich – net als andere modellen met de S-naam – door de (iets) betere interne hardware. De 6S lijkt qua ontwerp erg op zijn voorgangers, maar gaat er achter de schermen flink op vooruit. Een jaar later verscheen de iPhone 7.
Apple heeft het model na het Apple-event in september 2018 per direct uit de productie gehaald. De iPhone 6S is dus alleen nog maar als refurbished toestel verkrijgbaar. Op deze pagina bundelen we alles wat je moet weten over dit toestel. We bespreken de nieuwe functies, geven ons oordeel en bieden tot slot een handig koopadvies.
Review-update: de iPhone 6S is tegenwoordig goedkoop, maar alsnog te duur
Goedkoop is waarschijnlijk duurkoop. De iPhone 6S kan anno 2021 nog redelijk meekomen, maar heeft het op bepaalde aspecten zwaar. Veeleisende apps en grafisch belastende games gaan bijvoorbeeld aan je neus voorbij, of werken heel traag. Ook is het vervelend dat het toestel snel warm wordt en je kunt er vrijwel zeker van zijn dat hij geen nieuwe software-updates meer krijgt.
Het is dan ook heel lastig om de iPhone 6S nog aan te raden. Enkel wanneer je het toestel voor wat social media-apps gebruikt, je niets geeft om software-ondersteuning of gewoonweg heel betaalbaar kennis wil maken met de iPhone, valt de 6S mogelijk te rechtvaardigen. De meeste mensen doen er echter verstandig aan om even door te sparen voor een iets recenter model.
→ Lees de volledige review-update van de iPhone 6S
iPhone 6S: de 5 belangrijkste vernieuwingen
Apple onthulde de iPhone 6S tijdens de september-keynote van 2015. Hoewel 3D Touch de enige grote vernieuwing was, maakt Apple met de iPhone 6S vooral verbeteringen op bestaande functies en onderdelen. Dat zorgt voor een erg betrouwbare en goede smartphone. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen op een rij.
1. 3D Touch
De iPhone 6S heeft een schermresolutie van 1334 bij 750 pixels. Daarmee is het scherm van de iPhone net zo scherp als die van zijn voorgangers. Al is deze nu drukgevoelig dankzij een techniek genaamd 3D Touch. Hierdoor kun je specifieke acties uitvoeren door harder of zachter op het scherm te drukken. Denk aan het updaten van je Facebook-status vanaf je homescreen. Of het bekijken van Dropbox-documenten, zonder dat je de app hoeft te openen. Een zacht tikje is genoeg om een contextgevoelig menu op te roepen.
3D Touch werkt met capacitieve sensoren en biedt twee opties (Peek en Pop), die diep zijn geïntegreerd in het besturingssysteem en je diverse acties laat uitvoeren. Dankzij Peek (spieken) kun je in de Mail-app bijvoorbeeld snel details zien van je agenda of een vlucht of vakantie die je hebt gepland. Je kunt een actie in een app uitvoeren, zonder dat je de app zelf hoeft te openen.
2. Een snellere chip
Op het eerste gezicht is er weinig veranderd aan het design van de iPhone. De meeste veranderingen vinden we onder de motorkap. Zo is er een snellere 64-bit Apple A9-chip aan boord, betere wifi, 4G+, twee keer zoveel werkgeheugen (2GB), een verbeterde 12 megapixel-camera en een vingerafdrukscanner die accurater is. De A9-chip heeft een processor die 70 procent sneller is, en grafische prestaties die 90 procent beter zijn geworden dan de iPhone 6.
3. Verbeterde camera met 12 megapixels
Zoals gezegd zijn de nieuwe iPhones ook voorzien van een verbeterde 12 megapixel-camera die scherpere foto’s schiet en is voorzien van snellere autofocus. Dankzij een techniek genaamd ‘Deep Trench Isolation’ is de kleurweergave van foto’s bovendien verbeterd. Ook kun je met de camera van de iPhone 6S (Plus) filmen in 4K, wat enorm scherpe beelden oplevert. Houd er wel rekening mee dat de bestandsgrootte van 4K-video’s een stuk hoger is, wat vooral nadelig is voor mensen met het 16GB-model.
4. Een frontcamera met flits
Aan de voorkant van het toestel is een 5 megapixel-FaceTime-camera te vinden. De frontcamera is sterk verbeterd en handig is dat je nu het scherm kunt gebruiken als een soort flitser. Daardoor zijn selfies altijd goed belicht. Aan de achterkant van het toestel is een echte TrueTone-flitser aanwezig, die lichter dan ooit is. Een interessante functie is dat je met de camera zogenoemde Live Foto’s kunt maken.
5. Live Foto’s
De camera-app is constant aan het opnemen en zodra je een foto schiet, wordt anderhalve seconde ervoor en erna meegenomen. Het resultaat is een geanimeerde foto (desgewenst met geluid) die je met een druk op de knop tot leven kunt wekken. Live Foto’s is standaard ingeschakeld en wordt later dit jaar ook door apps van derden, waaronder Facebook, ondersteund.
iPhone 6S koopadvies
De iPhone 6S is verkrijgbaar in dezelfde drie kleuren als zijn voorgangers: spacegrijs, zilver en goud. Ook is er een nieuwe kleur beschikbaar: roségoud. Hierbij heb je de keuze uit 64GB of 128GB aan opslagruimte. Omdat de iPhone 6S in 2015 verscheen, is het toestel inmiddels bij veel partijen voor een lagere prijs verkrijgbaar. Apple verkoopt het toestel zelf niet meer, maar het is op de refurbished-markt nog wel een populair toestel. Een refurbished iPhone 6S is dan ook een stuk goedkoper dan een nieuwe. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze koopgids over een refurbished iPhone. Dat komt niet alleen door de kracht van het apparaat, maar ook door de uitstekende ondersteuning van Apple. Als je een iPhone 6S in huis haalt, weet je zeker dat het bedrijf uit Cupertino nog een aantal jaar de nieuwste iOS-versies erop zal uitbrengen. Naar verwachting zal de 6S tot september 2020 ondersteund worden met de nieuwste iOS-update.
De prijs die je betaalt voor een 6S schommelt flink, dus kun je voor alle iPhone 6S losse prijzen, iPhone 6S abonnement en iPhone 6S refurbished prijzen in onze uitgebreide vergelijker terecht. Deze wordt continu bijgewerkt, zodat je zeker weet dat je hem voor de beste prijs in huis haalt.
→ Ga naar de iPhone 6S vergelijker
iPhone 6S alternatieven: de iPhone 8 en iPhone 6
iPhone 8: Hoewel de iPhone 6S en de iPhone 8 qua uiterlijk niet eens zoveel van elkaar verschillen, merk je dit wel degelijk als je met de toestellen aan de slag gaat. Omdat de 8 twee jaar later verscheen, draait het toestel een stuk vlotter en zijn ook de prestaties van de accu en camera merkbaar beter. Een bijkomend voordeel is dat je de iPhone 8 draadloos kunt opladen. Je betaalt hier echter wel weer een fikse meerprijs voor. Het hangt er dus vanaf hoe intensief jij je telefoon gebruikt of een iPhone 8 voor jou beter is dan een iPhone 6S. Lees alles over de iPhone 8.
iPhone 6: Hoewel de iPhone 6S op alle vlakken superieur is aan de iPhone 6, is dat ook nog steeds een prima toestel. Kijk je puur naar de prijs, dan haal je met de iPhone 6 een vlot toestel in huis. Zonder 3D Touch en met een minder snelle chip, maar wel met hetzelfde design en een goede camera. Het enige risico is dat Apple ondersteuning voor de iPhone 6 binnen nu en een jaar stopzet, zodat het toestel niet meer de nieuwste updates ontvangt. Daar krijg je echter wel een iPhone voor die een stuk lager uitvalt dan alle huidige toptoestellen. Lees alles over de iPhone 6.