iOS 15, iPadOS 15 en watchOS 8 voorbereiden: zo installeer je probleemloos de update

Piet-Jan Lentjes
20 september 2021, 13:01
5 min leestijd
iOS 15, iPadOS 15 en watchOS 8 voorbereiden: zo installeer je probleemloos de update

iOS 15 is vanavond om 19.00 uur te downloaden, samen met iPadOS 15 en watchOS 8. Bereid je Apple-apparaten nu alvast voor, zodat je straks meteen de nieuwste update kan installeren.

Lees verder na de advertentie.

1. iOS 15 voorbereiden: check de ondersteuning

Ieder jaar brengt Apple een grote update uit voor iOS, iPadOS en watchOS. Vanavond om 19.00 uur (20 september) is het weer zover en kan je aan de slag met iOS 15, iPadOS 15 en watchOS 8. Het kan gebeuren dat de update iets later komt (dat gebeurde vorige jaar). Dan moet je even wat langer geduld hebben, maar meestal is dat niet het geval.

In dit artikel geven we je verschillende handige tips, zodat je de updates snel en veilig kunt downloaden. We beginnen met iOS 15 en iPadOS 15.

ios 15 voorbereiden: functies overzicht

De eerste stap van je voorbereiding voor iPadOS 15 en iOS 15, is om te controleren of jouw iPhone of iPad wel een update naar versie 15 krijgt. We hebben gelukkig goed nieuws, want iOS 15 draait op alle apparaten die nu iOS 14 hebben. Hierdoor kan het overgrote gedeelte van alle gebruikers straks aan de slag met de nieuwe features.

Deze iPhones hebben iOS 15-ondersteuning:

iphone 13

Heb je een iPad? Dan zie je hieronder een lijstje met alle tablets die worden bijgewerkt naar iPadOS 15.

Deze iPads hebben iPadOS 15-ondersteuning:

iPad mini

2. Maak genoeg ruimte vrij

Voor het updaten van iOS 15 heb je genoeg vrije ruimte nodig op je iPhone. Dit geldt natuurlijk ook voor je iPad. Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is hoe groot de updates zijn, is het goed om een paar GB’s vrij te houden. Dan ben je er zeker van dat je niet tegen problemen aanloopt en moeiteloos iOS 15 en iPadOS 15 kan downloaden.

Heb je genoeg vrije ruimte? Mooi zo! Al is het natuurlijk altijd goed om eens kritisch te kijken naar alle apps, foto’s en andere bestanden die op je iPhone en iPad staan. Met onze handige tips en video is ruimte vrij maken op je iPhone en iPad zo gebeurd.

iPad-familie 2021

3. Maak een reservekopie van je iPhone of iPad

Heb je je iPhone en iPad opgeruimd? Goed bezig! Nu is het tijd voor de belangrijkste stap: het maken van een reservekopie. Het is heel belangrijk om dit niet te vergeten, want hiermee zorg je ervoor dat er tijdens het updaten geen belangrijke data verloren gaat. Door een digitale kopie van je iPhone en iPad te maken, heb je altijd iets om op terug te vallen wanneer het updaten niet helemaal volgens plan gaat.

Grote updates van iOS en iPadOS zorgen heel af en toe voor vastlopers. Dan is vaak het herstellen en terugzetten van een reservekopie de enige oplossing. Neem dus het zekere van het onzekere en maak een back-up van je iPhone en iPad.

iPhone 13 vs iPhone 12

4. Zorg ervoor dat je iPhone en iPad voldoende zijn opgeladen

Check ook even hoeveel procent de accu van je iPhone of iPad is opgeladen. Wanneer je onder de vijftig procent zit, moet je de telefoon of tablet eerst opladen. Hang daarom vooraf je iPhone of iPad aan de stroom wanneer je de update uit gaat voeren.

5. Download onze iPhoned-app en ontvang een notificatie als de update er is

Zodra iOS 15 en iPadOS 15 vanavond beschikbaar komen, versturen we een melding naar alle gebruikers van onze iPhoned-app. Download dus alvast onze gratis app en je weet als eerste wanneer je de update beschikbaar is!

iphone usb-c-laden

Voorbereiden op watchOS 8

Apple Watch-gebruikers krijgen vanavond met watchOS 8 ook een grote update met een nieuwe functies. Voor eigenaars van de watch is het slim om een paar zaken te checken voordat je gaat updaten. Hieronder geven we een aantal handige tips.

1. Ondersteunt je Apple Watch de watchOS 8-update?

Net als bij iOS 15 en iPadOS 15 worden niet alle versies van de Apple Watch bijgewerkt naar de nieuwste update. Heb je echter een redelijk recente smartwatch, dan kun je straks met watchOS 8 aan de slag. Deze Watch-modellen worden ondersteund:

Hoe oud is mijn Apple Watch?

2. Maak een back-up en werk iOS bij

Ook bij grote Apple Watch-updates is het heel belangrijk om vooraf een backup te maken. Wil je weten hoe je dit doet, check dan onze tips over het maken en terugzetten van een Apple Watch-back-up.

Daarnaast heb je de nieuwste versie van iOS nodig om straks watchOS 8 te installeren. Zorg er dus voor dat je vanavond eerst je iPhone naar iOS 15 bijwerkt en daarna aan de slag gaat met de installatie van watchOS 8.

Apple Watch Series 7 wijzerplaten

3. Opladen, opruimen en installeren

Ook heel belangrijk: zorg ervoor dat je Apple Watch voldoende is opgeladen. Je horloge moet minimaal voor vijftig procent vol zitten voordat je watchOS 8 kan installeren. Leg de smartwatch dus vooraf even op de oplader.

Neem ook even de wat tijd om je apps op je Apple Watch op te ruimen, zodat je fris aan de slag gaat met watchOS 8. Om watchOS 8 te installeren zodra de update beschikbaar is, open je de de Apple Watch-app op je iPhone. Vervolgens tik je op het tabblad ‘Mijn Watch’. Daarna kies je op ‘Algemeen > Software-update’.

Blijf op de hoogte

Zodra de grote iOS-, iPadOS- en watchOS-updates beschikbaar zijn, lees je dat uiteraard op iPhoned. Houd onze website in de gaten of neem vanavond een kijkje in de iPhoned-app. Check tot die tijd onze video over iOS 15, waarin we je in een paar minuten bijpraten over de nieuwste update.

iOS 15: deze 7 nieuwe functies komen dit najaar naar je iPhone
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu