iPhone 13 mini

Apple iPhone 13 mini

iPhone 13 mini: alles over de kleinste iPhone 13

In het najaar van 2021 verschijnt de iPhone 13 mini, de opvolger van de iPhone 12 mini. Het toestel is in alles identiek aan de ‘normale’ iPhone 13, maar dan compacter. Op deze pagina praten we je bij over alle geruchten rondom de iPhone 13 mini.

Dit verwachten we van de iPhone 13 mini:

  • Kleinste iPhone van 2021 heeft 5,4 inch-oled-scherm
  • Always-on-scherm laat binnenkomende berichten zien
  • iPhone-scherm heeft vloeiende beelden dankzij hoge ververssnelheid
  • Mogelijk Touch ID onder het display en kleinere notch
  • Camera krijgt verbeterde ultragroothoeklens
  • Grotere batterij
  • iPhone 13 mini release op 24 september 2021?
  • Vermoedelijke iPhone 13 mini prijs: 809 euro
iphone 12

Verwachte iPhone 13 mini prijs en release date

2020 was een bijzonder jaar voor de wereld, zo ook voor Apple. Het bedrijf onthulde de iPhone 12-serie namelijk niet in september, maar in oktober. Volgens geruchten wordt 2021 echter weer een vertrouwd jaar. We verwachten de iPhone 13, en incluis iPhone 13 mini, dus ‘gewoon’ in september. De nieuwe smartphones zouden in de derde week van september onthuld worden.

Volgens Wedbush, een consultancybedrijf in de telecom, worden de iPhones van 2021 op 14 september gepresenteerd. De toestellen zouden vervolgens vanaf 17 september te bestellen zijn. Was je er snel bij in de pre-order, dan valt de 13 mini op 24 september op de deurmat, als Wedbush gelijk krijgt.

Qua prijs denken we dat er weinig verandert. De iPhone 12 bracht een hoop verbeteringen met zich mee en dus denken we dat Apple het in 2021 rustiger aandoet. De veranderingen lijken minder groot te worden dan vorig jaar. We verwachten dus dat het Californische bedrijf zelfde prijzen aanhoudt:

Lees ook: iPhone 13 release: ‘vanaf deze datum kun je de nieuwe iPhones kopen’

iPhone 13 geruchten: dit verwachten we van de nieuwe iPhones!

Lees verder na de advertentie.

Groot jaar voor iPhone-scherm

Door naar de geruchten rondom de iPhone 13. 2021 lijkt met name een belangrijk jaar voor het iPhone-scherm te gaan worden. Apple zou maar liefst vier belangrijke verbeteringen doorvoeren, die we hieronder met je doorspreken.

1. iPhone 13 mini krijgt ProMotion-display

Ten eerste gaat het gerucht dat de gehele iPhone 13-serie een ProMotion-scherm krijgt. Deze kennen we van de iPad Pro en heeft een veel hogere ververssnelheid dan de iPhone 12 mini: 120Hz tegenover 60Hz.

Deze twee keer zo hoge ververssnelheid merk je bijvoorbeeld tijdens het spelen van games en bekijken van animaties. De pixels in het scherm worden immers twee keer zo vaak ververst en dat levert ‘vloeiender’ beeld op.

We durven er echter geen geld op in te zetten dat dit gerucht klopt. Sommige bronnen beweren namelijk dat alleen de iPhone 13 Pro en 13 Pro Max een ProMotion-scherm krijgen. De ‘gewone’ 13 en 13 mini blijven volgens hen steken op 60Hz.

iPhone 13 Always On

2. Scherm dat nooit slaapt

Ook tof: de iPhone 13 mini zou een always-on-scherm krijgen. Apple Watch-dragers zijn al bekend met dit display. Een always-on-scherm staat – zoals je zou verwachten – altijd aan, hetzij op een minimale manier. Daardoor kun je onder meer de tijd, weersverwachting en binnenkomende berichten checken zonder het scherm te ontgrendelen.

Wat ons betreft zou dit een fijne, maar geen noodzakelijke toevoeging zijn. Helemaal logisch vinden we de toevoeging van een always-on-scherm ook niet. Apple is de afgelopen jaren druk bezig met bewustzijn creëren rondom verantwoordelijk omgaan met technologie, en het introduceren van een scherm dat nooit meer slaapt (en dus altijd afleidt) past daar niet helemaal bij.

3. Meer scherm, minder notch

Het is voor velen een doorn in het oog bij het kopen van een iPhone: de notch. Deze scherminkeping is nodig voor de gezichtsherkenning en is sinds de iPhone X uit 2017 vrijwel onveranderd gebleven.

Tot nu. Apple zou een manier hebben gevonden om de inkeping aanzienlijk kleiner te maken. Hoe? Dat weten we niet. Wel hopen we dat dit gerucht klopt, want een compactere notch betekent dat je een groter scherm tot je beschikking hebt. Bovendien wordt het beeld dan niet langer zo nadrukkelijk bovenin onderbroken als nu het geval is.

iPhone 13 Touch ID onder scherm

4. Touch ID onder het display

Verder zou Apple de Touch ID-vingerafdrukscanner nieuw leven inblazen, maar dan onder het display. Zo ontgrendel je het toestel door je vinger op het scherm te leggen, waarna je herkend wordt. Momenteel hebben alleen oudere iPhones en de in 2020 vernieuwde iPhone SE een Touch ID-scanner, hetzij in een fysieke knop.

Neem bij dit gerucht wel een slag om de arm. Het is zeker niet de eerste keer dat we horen dat de volgende iPhone een Touch ID-scanner onder het display krijgt. Het zou overigens wel tijd worden dat Apple deze stap zet. Concurrerende Android-smartphones hebben al veel langer ‘onzichtbare’ vingerafdrukscanners.

iPhone 13 mini camera verbetert subtiel

Op cameragebied verwachten we minder grote veranderingen. Volgens geruchten houdt Apple grotendeels vast aan de camera van de iPhone 12 mini, met hier en daar wat verbeteringen. Onder meer de ultragroothoeklens zou onder handen worden genomen. Dankzij een grotere sensor kan deze tijdens het fotograferen meer van de omgeving vastleggen.

Verder zouden alle camera’s autofocus krijgen. Dat is vooral goed nieuws voor mensen met een weinig vaste hand, want foto’s en video’s ogen hierdoor minder bewogen en/of schokkerig. Tot slot ligt het in de lijn der verwachting dat Apple de Nachtmodus verder verbetert, want dat doet men eigenlijk ieder jaar.

Eventueel zou er ook een Astrofotografie-modus toegevoegd kunnen worden. Concurrent Samsung pakt hier namelijk mee uit op de Galaxy S21-toestellen. Deze speciale modus in de camera-app zorgt ervoor dat je fraaie kiekjes van het heelal kunt maken.

iPhone 13

Snellere processor

Er gaan veel wilde geruchten over de iPhone 13 mini, maar qua hardware weten we grotendeels zeker waar we aan toe zijn. Apple brengt bijvoorbeeld jaarlijks een nieuwe processor uit en inmiddels zijn we aanbeland bij de A15 Bionic. De iPhone 12 mini draait bijvoorbeeld op de voorganger: de A14 Bionic.

Waarschijnlijk is de nieuwe iPhone-processor sneller en energiezuiniger. Met name dat laatste is belangrijk, want de accuduur van de iPhone 12 mini vinden wij niet denderend. Helemaal niet als je de gebruikersduur vergelijkt met bijvoorbeeld de iPhone 12 Pro of iPhone 12 Pro Max.

Volgens de doorgaans betrouwbare Apple-journalist Max Weinbach krijgt de iPhone 13 mini een grotere batterij dan zijn voorganger. Dat is geen overbodige luxe. De gebruikersduur van de 12 mini is namelijk prima, maar niet meer dan dat.

iphone 12 mini ios

Verbeterd 5G-modem

De iPhone 12 kan al overweg met 5G, maar de iPhone 13 doet er volgens geruchten een schepje bovenop. Apple zou namelijk een verbeterd modem in dit toestel plaatsen. Deze ondersteunt zowel de mmWave- als Sub-6-GHz-band.

Dit klinkt wellicht heel technisch, maar het komt erop neer dat de iPhone 13 volledig gebruik kan maken van 5G. De iPhone 12 heeft geen mmWave-ondersteuning en daardoor gaat de snelste versie van 5G aan de neuzen van Nederlandse gebruikers bij. Vooralsnog is dat overigens geen probleem, want mmWave-5G is hier nog niet actief (maar over een paar jaar wel).

Meer opslag en wifi 6e

Het schijnt dat Apple de maximale opslagcapaciteit gaat uitbreiden naar 1TB op de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max. Dat is ook goed nieuws voor mensen die een iPhone 13 of iPhone 13 mini op het oog hebben. Vaak schrapt Apple namelijk de laagste opslagcapaciteit op het moment dat er een nieuwe optie bij komt. De instapcapaciteit van de 2021 iPhone wordt dus waarschijnlijk 128GB in plaats van 64GB.

Ook interessant: volgens analisten krijgt de hele iPhone 13-serie ondersteuning voor wifi 6e. Dat is de nieuwste versie van wifi die de maximale snelheid weer net iets opkrikt. Bovendien heeft wifi 6e een hogere netwerkcapaciteit. In normaal Nederlands: je kunt dus meer draadloze apparaten met je thuisnetwerk verbinden, zonder dat het sloom wordt.

iPhone 13

Andere naam?

Tot slot is het een mogelijkheid dat de nieuwe iPhones van 2021 andere namen krijgen. In de wandelgangen gaat het gerucht dat Apple dit jaar voor de iPhone 12S kiest, omdat de iPhone 12 een hele grote upgrade was.

Het bedrijf deed met de iPhone XS uit 2018 hetzelfde. Dit toestel volgde de iPhone X op, maar Apple vond de veranderingen niet groot genoeg om er een iPhone 11 van te maken. Dat toestel kwam daarom pas in 2019 op de markt, samen met de iPhone 11 Pro.

Bovendien is 13 natuurlijk een ongeluksgetal. Dat Apple hier gevoelig voor is, blijkt wel uit het feit dat Apple nooit een iPhone 9 heeft uitgebracht. 9 is een ongeluksgetal in Japan, een belangrijke markt voor Apple.

→ Lees meer: ‘Apple brengt dit jaar geen iPhone 13, maar iPhone 12S uit’

iPhone 13 mini FAQ: Antwoord op veelgestelde vragen

Wanneer komt de iPhone 13 mini?

Dat is niet duidelijk. Apple heeft de telefoon nog niet aangekondigd. Mogelijk wordt het toestel op 14 september aangekondigd, waarna hij vanaf 17 september in de pre-order gaat. Vervolgens ligt de kleinste iPhone van 2021 op 24 september daadwerkelijk in de winkels. Let op: dit gerucht is nog niet bevestigd.

Wat is de prijs van de iPhone 13 mini?

Ook dat is nog onduidelijk. Wel kunnen we een (degelijke) inschatting maken. Het lijkt erop dat het toestel enkele vernieuwingen krijgt, maar dat ‘ie ook veel functies leent zijn van voorganger. We denken daarom dat het prijskaartje niet verandert. In dat geval kun je het toestel bij release vanaf 809 euro kopen. Versies met meer opslag zijn uiteraard duurder.

Heeft de iPhone 13 mini Touch ID?

Misschien. Er gaan geruchten dat Apple de vingerafdrukscanner naar onder het scherm verplaatst. In dat geval ontgrendel je de telefoon door je vinger op een bepaalde plek van het display te leggen, waarna ‘ie wordt gescand. Wordt je vinger herkend? Dan ontgrendelt het scherm.

Maar, in de wandelgangen wordt ook geclaimd dat deze functie alleen naar de Pro-iPhones van 2021 gaat. In dat geval krijgt de 13 mini dus geen Touch ID.

iPhone 13 mini vs iPhone 12 mini: wat zijn de verschillen?

Dat kunnen we nu nog niet zeggen. De 13 mini is nog niet aangekondigd en de specificaties zijn dus een raadsel. We kunnen natuurlijk wel de geruchten erbij pakken en op basis hiervan een inschatting doen.

Daaruit blijkt dat 2021 vooral een tussenjaar wordt voor de iPhone. We verwachten dat de telefoon een smallere notch krijgt en misschien een ‘vloeiend’ scherm met 120Hz-ververssnelheid (in plaats van de huidige 60 keer).

Qua hardware heeft de 13 mini hoogstwaarschijnlijk een A15 Bionic-chip die sneller en energiezuiniger is dan de A14-variant van de 12 mini. Waarschijnlijk blijft het scherm even groot: 5,4 inch. Ook qua camera verwachten we wederom twee lenzen. Waarschijnlijk voegt Apple wel wat softwarematige trucjes toe aan de nieuwe lens.

Volg iPhoned

Wil je op de hoogte blijven van alle geruchten rondom de iPhone 13 mini? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Onze redactie volgt het iPhone-nieuws op de voet en praat je in aanloop naar de presentatie doorlopend bij met de belangrijkste informatie. Via onze gratis iPhoned-app blijf je natuurlijk ook op de hoogte!

Lees meer over de andere iPhone 13 smartphones:

IP

BigSpark B.V.

Gratis via App Store
Apple iPhone 13 mini

Apple iPhone 13 mini prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Apple iPhone 13 mini prijzen. Bekijk alle iPhones met prijzen.

Vergelijk alle iPhones
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's