iPhone 13 Pro

Apple iPhone 13 Pro

iPhone 13 Pro: alle geruchten over de beste iPhone van 2021

De iPhone 13 Pro wordt de opvolger van de iPhone 12 Pro en verschijnt in het najaar van 2021. Apple voert volgens geruchten wederom een aantal grote verbeteringen door en op deze pagina praten we je bij over de beste nieuwe iPhone van 2021.

Verwachte specificaties iPhone 13 Pro:

  • Beste nieuwe iPhone krijgt 6,1 inch-oled-scherm
  • Energiezuinig ProMotionscherm heeft twee keer zo hoge ververssnelheid
  • Misschien vingerafdrukscanner onder het scherm
  • Camera krijgt betere ultragroothoeklens
  • iPhone 13 Pro release verwacht in september 2021, misschien presentatie op 14 september
  • Vermoedelijke prijs: vanaf 1159 euro

Scherm: kleinere notch

2021 belooft een groot jaar voor het iPhone-scherm te worden. Het geruchtencircuit is van mening dat Apple de door velen gehate notch eindelijk kleiner gaat maken. Dat is goed nieuws voor iPhone-gebruikers, want hierdoor krijg je naar verhouding meer schermruimte tot je beschikking, zonder dat de behuizing meegroeit.

Apple zou hebben uitgevogeld hoe het alle sensoren voor Face ID-gezichtsherkenning compacter in de inkeping zou kunnen stoppen. Volgens geruchten wordt de iPhone 13 Pro wel iets dikker. Uit renders van MacRumors blijkt dat het toestel zo’n 0,17 millimeter forser wordt.

Lees verder na de advertentie.

ProMotion-display voor iPhone 13 Pro

Ook zou de iPhone 13 Pro een ProMotion-scherm krijgen. Dit displaytype kennen we van de iPad Pro en heeft als onderscheidend kenmerk een hoge ververssnelheid van 120Hz. Dit betekent dat de pixels in het scherm 120 keer per seconde verversen. Ter referentie: de ververssnelheid van de iPhone 12 Pro (Max) is 60Hz, dus 60 keer per seconde.

Indien dit gerucht klopt, wordt het scherm van de beste nieuwe iPhone van 2021 dus veel ‘vloeiender’. Animaties rollen soepel over het scherm en ook games krijgen een grafische opfrisser.

We hopen wel dat Apple de ververssnelheid adaptief maakt, want een hoge ververssnelheid drukt zwaar op de accu. Website DigiTimes beweert in ieder geval dat de iPhone 13 Pro (en Pro Max) een energiezuinig scherm krijgen. Dit display zou vijftien tot twintig procent minder stroom verbruiken dan het instapmodel, de iPhone 13.

→ Lees ook: ‘iPhone 13 Pro (Max) krijgt energiezuinig scherm’

iPhone 13 geruchten: dit verwachten we van de nieuwe iPhones!

Scherm dat nooit gaat slapen

De laatste verwachte schermverbetering kennen we al van de Apple Watch. Apples horloge hebben een zogeheten always-on-scherm en dit display maakt volgens geruchten de overstap naar iPhones. Zoals je mag verwachten staat een always-on-scherm altijd aan, hetzij op een minimale manier om niet teveel stroom te verbruiken.

Het voordeel hiervan is dat je dus altijd de tijd kunt aflezen of binnenkomende berichten checkt, zonder dat je het scherm hoeft te ontgrendelen. Ook is het een mogelijkheid dat je widgets op het ‘slaapscherm’ kunt plaatsen. Op die manier zie je bijvoorbeeld waar je auto geparkeerd staat of welke liedje je momenteel luistert.

Touch ID onder scherm

Touch ID: vingerafdrukscanner keert terug

Mis jij Touch ID? Dan hebben we misschien goed nieuws voor je, want Apple zou de fysieke vingerafdrukscanner een comeback gunnen met de iPhone 13-serie. Maar, de scanner zit niet langer in een knop, maar in het scherm verwerkt. Je ontgrendelt het toestel dus door je vinger op het display te leggen.

We horen dit gerucht vrijwel jaarlijks terugkomen en iPhoned-lezers reageren hier meestal enthousiast op. Niet zo gek ook, want afgezien van de iPhone SE hadden alle iPhones van de afgelopen jaren geen Touch ID. In plaats daarvan moet je de toestellen ontgrendelen met Face ID (een gezichtsscan), of een ‘ouderwetse’ code.

→ Ook interessant: ‘iPhone 13 krijgt Touch ID in het scherm en Face ID’

Camera wordt subtiel verbeterd

De iPhone-camera neemt in 2021 een tussenjaar en zet vooral de puntjes op de i. Tenminste, als we de geruchten mogen geloven. De meeste insiders claimen dat Apple grotendeels vasthoudt aan de camera-opstelling van de iPhone 12 Pro. Indien dit klopt krijgt de iPhone 13 Pro een drievoudige camera achterop.

iPhone 13 Pro concept

De 12 megapixel-hoofdcamera krijgt ondersteuning van een 12 megapixel-ultragroothoeklens, die je bijvoorbeeld gebruikt voor landschapsfoto’s. Wel zou deze wijdhoeklens een grotere diafragma krijgen. Daardoor valt er meer licht in de lens, en zo krijg je betere foto’s bij weinig licht.

Verder zou de ultragroothoeklens van de iPhone 13 Pro autofocus krijgen. Daardoor krijg je stabielere plaatjes, zelfs wanneer je geen vaste hand hebt. Vermoedelijk ook aanwezig: een 12 megapixel-telecamera. Zo’n zoomcamera is in staat om beelden dichterbij te halen, zonder dat jij hoeft te bewegen. Ook hoeft er niet te worden ingeboet op fotokwaliteit.

LiDAR-scanner en sensor-shift voor alle 2021 iPhones

Het ligt in de lijn der verwachting dat Apple vasthoudt aan de LiDAR-scanner. Deze dieptesensor maakte voor het eerst zijn opwachting bij de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max. Je gebruikt deze sensor onder meer om betere portretfoto’s te maken, maar hij zorgt er ook voor dat je allerlei augmented reality-apps kunt gebruiken. Met een LiDAR-scanner meet je bijvoorbeeld heel makkelijk iemands lengte.

Tot slot claimen meerdere geruchten dat alle iPhones van 2021 sensor-shift krijgen. Deze technologie zit momenteel alleen nog in de iPhone 12 Pro Max en zorgt ervoor dat de sensor in de camera stabiliseert, door deze te laten zweven. Tijdens het fotograferen en filmen heb je hierdoor minder last van onscherpe of schokkerige beelden.

→ Lees ook: Kuo: ‘iPhone 13 krijgt 120Hz-scherm, kleinere notch en meer’

Hardware: zeg hallo tegen heel veel opslag

Apps worden steeds beter, maar nemen daardoor ook meer ruimte in. Apple zou met de iPhone 13 Pro daarom een flinke stap willen zetten qua opslagruimte. Volgens geruchten verdubbelt het bedrijf de maximale opslagcapaciteit van 512GB naar 1TB, oftewel 1000 gigabyte.

Deze optie zou enkel weggelegd zijn voor de Pro-modellen: de ‘gewone’ iPhone 13 en mini vissen naast het net. Ook wanneer je geen 1TB opslagruimte nodig hebt is dit gerucht goed nieuws. Apple heeft er in het verleden namelijk al vaker voor gekozen om de kleinste opslagcapaciteit te schrappen op het moment dat er een nieuwe optie bij kwam.

Verder staat het vast dat de iPhone 13 Pro 5G heeft. Hopelijk rust Apple haar toptoestel ook uit met de snelste variant van de 4G-opvolger. De Nederlandse versie van de iPhone 12 kan namelijk alleen overweg met de lage en midden frequenties van 5G. Hij haalt hierdoor niet de maximale snelheidswinst van 5G.

A15 Bionic maakt Pro-iPhone razendsnel

Voor zover de speculatieve geruchten. Wat zo goed als vaststaat is dat de iPhone 13 Pro wordt aangestuurd door de A15 Bionic. De opvolger van de A14-chip – die in alle iPhone 12-toestellen zit – belooft niet alleen krachtiger te worden, maar ook energiezuiniger. Dat is goed nieuws, want daardoor heeft hij minder stroom nodig.

Het is zo goed als zeker dat de gehele iPhone 13-serie een A15 Bionic-processor krijgt. Apple maakt haar chips zelf en brengt jaarlijks een update uit. Hoeveel werkgeheugen de nieuwe toestellen krijgen, is nog wel een vraag. We gaan uit van minstens 6GB voor de Pro-modellen. De iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max hebben dit namelijk ook.

iPhone 13 Pro

Nieuwe kleur, andere naam?

Volgens de doorgaans betrouwbare Apple-insider Max Weinbach verschijnt de iPhone 13 Pro in een nieuwe kleur: matzwart. Deze variant zou gebaseerd zijn op spacegrijs, een geliefde kleur onder Apple-fans. Volgens dit gerucht komt ook de iPhone 13 Pro Max in deze kleur uit.

Verder is het mogelijk dat Apple de nieuwe iPhones van 2021 een andere naam geeft. Er gaan geruchten rond dat Apple niet voor iPhone 13, maar iPhone 12S gaat kiezen. Dit omdat 13 natuurlijk een ongeluksgetal is én de upgrade van dit jaar lijkt mee te vallen. In 2018 bracht Apple bijvoorbeeld de iPhone XS uit, in plaats van de iPhone 11. Die kwam pas in 2019.

Ook interessant: ‘iPhone 13 Pro krijgt beter geluid, andere camera en nieuwe zwarte kleur’

Verwachte iPhone 13 Pro prijs en release

2020 was een uiterst vreemd jaar voor de wereld, zo ook voor Apple. Voor het eerst presenteerde het bedrijf haar nieuwe telefoons daarom niet in september, maar een maand later. Inmiddels zou Apple haar productieschema weer op orde hebben en daarom verwachten alle analisten dat de release van de iPhone 13 Pro ‘gewoon’ in september plaatsvindt. 14 september wordt als mogelijke datum genoemd.

Die avond krijgen we waarschijnlijk ook de iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro en Apple Watch Series 7 te zien. Een eventuele verrassing is natuurlijk altijd mogelijk. Na de presentatie kun je de iPhone 13 (Pro) vanaf 17 september vooruitbestellen, die vrijdag dus.

Deze informatie komt van consultancybureau Wedbush. De consultants hebben gesproken met anonieme bronnen en denken dat dé Apple-keynote van 2021 op 14 september plaatsvindt. Vooruitbestellen kan volgens hen vanaf 17 september en de daadwerkelijke release van de nieuwe iPhones zou op 24 september plaatsvinden.

Qua prijzen tasten we nog grotendeels in het duister. Omdat de iPhone 13 Pro zich op ongeveer hetzelfde publiek richt verwachten we echter dat Apple niet teveel sleutelt aan de vorige introductieprijs, van de iPhone 12 Pro. Dit betekent het volgende voor de prijs van de iPhone 13 Pro:

  • 256GB voor 1159 euro
  • 512GB voor 1279 euro
  • 1TB voor 1509 euro

Blijf op de hoogte

De redactie van iPhoned volgt al het Apple-nieuws op de voet. Wil je regelmatig worden bijgepraat over alle ontwikkelingen rondom de nieuwe iPhones van 2021? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of download de iPhone-app, beiden zijn gratis! Onze redactie houdt je doorlopend op de hoogte van al het belangrijke iPhone-nieuws.

Lees meer over de verwachte nieuwe iPhones van 2021:

IP

BigSpark B.V.

Gratis via App Store
Apple iPhone 13 Pro

Apple iPhone 13 Pro prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Apple iPhone 13 Pro prijzen. Bekijk alle iPhones met prijzen.

Vergelijk alle iPhones
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's