iPadOS 15

Lars Paijmans
4 min leestijd
iPadOS 15

iPadOS 15 is de grote iPad-update die in het najaar van 2021 verschijnt. Op deze pagina vertellen we je alles over de nieuwe functies, release, ondersteuning en meer.

iPadOS 15 FAQ

iPadOS 15 werd tijdens WWDC 2021 officieel aangekondigd, een evenement waar Apple al zijn softwareplannen voor het komende jaar uit de doeken doet. De release van iPadOS 15 vindt later dit jaar plaats.

  • Wanneer wordt iPadOS 15 onthuld? Apple presenteerde de update op WWDC 2021 op 7 juni.
  • Wanneer kan ik iPadOS 15 downloaden? De definitieve versie van de update verschijnt in het najaar van 2021.
  • Komt er een bèta van iPadOS 15? Ja. Eerst voor ontwikkelaars in juni, een maand later voor iedereen.
  • Welke iPads ondersteunen iPadOS 15? Alle iPads die nu op iPadOS 14 draaien, krijgen een update. Als je een iPad Air 2 of nieuwer hebt, zit je dus goed.
iPadOS 14 review

iPadOS 15 release en onthulling

Nu Apple iPadOS 15 officieel heeft gepresenteerd, weten we alles over de vernieuwingen en release van iPadOS 15. De update werd gelijktijdig met iOS 15 en macOS Monterey aangekondigd en verschijnt later dit jaar voor iPad-gebruikers. De komende maanden wordt de update getest met verschillende bètaversies.

In juli verschijnt een publieke testversie van iPadOS 15, zodat ook normale gebruikers de nieuwe functies alvast kunnen proberen. Let wel op dat het gaat om een testversie, waar nog bugs en andere fouten in zitten. Als je niet zit te wachten op een minder stabiel besturingssysteem, dan kun je beter wachten op de definitieve release.

iPadOS 15 ondersteuning

Als gezegd heeft Apple de definitieve lijst met iPads die iPadOS15 ondersteunen bekendgemaakt. We hebben goed nieuws, want de update draait op alle recente iPads en zelfs als je nog een oude iPad Air 2 gebruikt, kun je straks updaten. Dit zijn alle Apple-tablets die dit najaar worden bijgewerkt:

iPadOS 15 functies en vernieuwingen

Met WWDC 2021 in zicht, is er nog opvallend weinig uitgelekt over iPadOS 15. In het onderstaande overzicht zetten we de belangrijkste geruchten en onze verwachtingen voor je op een rijtje.

1. Veel betere widgets

De grootste verbetering in iPadOS 15 is dat je widgets voortaan overal op het iPad-thuisscherm kunt plaatsen. In de vorige versie hadden de uitgeklapte versies van apps nog een vaste plek en waren ze dus weinig flexibel.

Verder gebruikt Apple de iPadOS 15-update om nieuwe widgets te introduceren. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag met een speciale Gamemodus-widget en een nieuwe Foto’s-widget.

Ook fijn is dat de Appbibliotheek naar de iPad komt. Deze functie, die we kennen van de iPhone, verzamelt vergelijkbare apps en plaats deze in handige mapjes. Zo worden sport-apps bij elkaar gezet, maar ook social media-apps en games. Op deze manier kun je ze makkelijker terugvinden en snel opstarten.

Lees ook: ‘iOS 15 en iPadOS 15 krijgen nieuw homescreen, notificaties en meer’

2. Multitasken en Vertalen-app

Daarnaast zorgt iPadOS 15 ervoor dat je makkelijker en fijner multitaskt op je iPad. Zo kun je nieuwe snelkoppelingen gebruiken en wordt het makkelijker om meerdere apps te openen en ze weer (tijdelijk) te verbergen als je ze niet meer nodig is.

Verder komt de Vertalen-app naar de iPad. Handig, want hierdoor kun je teksten uit een onbekende taal makkelijk omzetten naar het Engels. Wel is het jammer dat de app niet overweg kan met de Nederlandse taal, maar misschien komt hier in de toekomst nog verandering in.

3. FaceTime en Safari

Verder voert Apple met iPadOS 15 een boel verbeteringen door voor apps die je veel gebruikt. Zo gaat FaceTime bijvoorbeeld flink op de schop door de toevoeging van SharePlay. Safari krijgt een update waardoor je meer van je tabbladen ziet en tegelijk ook fijner met tabs werkt.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om veelgebruikte tabs bij elkaar te zetten, of webpagina´s te bundelen. Voor als je bijvoorbeeld op reis gaat en een aantal handige websites wil bewaren.

iPadOS 15 voegt nog een nieuwe functie toe: Quick Note. Door vanaf de rechter onderkant van het scherm te vegen verschijnt er een memoblaadje op je scherm. Vervolgens kun je een snelle notitie maken.

4. Focus

Tot slot komt Apple met handige Focus-opties, die ervoor zorgen dat je productiever te werk gaat op je iPad. Zo kun je instellen dat je tijdens je werk van bepaalde apps – zoals Netflix – geen meldingen ontvangt die je storen. De bedoeling is dat je alleen notificaties krijgt van relevante apps en hiervoor gebruikt iPadOS 15 kunstmatige intelligentie.

Lees het laatste nieuws over iPadOS 15

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen