iPadOS 15

Redactie
3 min leestijd
iPadOS 15

iPadOS 15 is dé iPad-update van 2021, maar het is wel een kleinere update dan dat je misschien gewend bent. Ondanks dat heeft iPadOS 15 wel een paar interessante verbeteringen. Zo hebben widgets meer opties gekregen en zijn FaceTime en Safari onder handen genomen. Daarnaast heeft iPadOS 15 dezelfde Focus-modus als iOS 15 gekregen. Op deze pagina vertellen we je alles over de nieuwe functies van iPadOS 15 en meer.

iPadOS 15 FAQ: antwoord op al je vragen

Wanneer kan ik iPadOS 15 downloaden?

Dat kan al! Als je dat nog niet gedaan hebt staat de update al voor je klaar. Check het zelf maar door naar ‘Instellingen > Algemeen > Software-update’ te gaan.

Lees ook: iOS 15.1 en iPadOS 15.1 met nieuwe functies zijn nu te downloaden

Welke iPads ondersteunen iPadOS 15?

Alle iPads die iPadOS 14 ondersteunden, krijgen de update. Voor de duidelijkheid, dat zijn: de iPad mini 4 en nieuwer, iPad Air 2 en nieuwer, iPad (5e generatie) en nieuwer, en alle iPad Pro’s.

Kan ik iPadOS 15 gratis downloaden en installeren?

Jazeker! Apple-updates zijn altijd gratis. Het kost je dus niets om de nieuwe iPad-software te downloaden en te installeren.

iPadOS 14 review

iPadOS 15-functies en vernieuwingen

De nieuwe versie van iPadOS was een kleinere update, maar ook hier zitten genoeg nieuwe onderdelen in. In het onderstaande overzicht zetten we de belangrijkste functies voor je op een rijtje.

1. Veel betere widgets

De grootste verbetering in iPadOS 15 is dat je widgets voortaan (bijna!) overal op het iPad-thuisscherm kan plaatsen. In de vorige versie hadden de uitgeklapte versies van apps nog een vaste plek en waren ze dus weinig flexibel.

Verder gebruikt Apple de iPadOS 15-update om nieuwe widgets te introduceren. Je kan bijvoorbeeld aan de slag met een verbeterde Mail-widget en nieuwe extra grote(XL) widgets.

Ook fijn is dat de App-bibliotheek nu op de iPad beschikbaar is. Deze functie, die je waarschijnlijk kent van de iPhone, verzamelt vergelijkbare apps en plaats deze in handige mapjes. Zo worden sport-apps bij elkaar gezet, maar ook social media-apps en games. Op deze manier kan je ze makkelijker terugvinden en snel opstarten.

2. Multitasken en Vertalen-app

Daarnaast zorgt iPadOS 15 ervoor dat je makkelijker en fijner kan multitasken op je iPad. Zo is het makkelijker om meerdere apps te openen en ze weer (tijdelijk) te verbergen als je ze niet meer nodig is. Je doet dit met de drie stippen bovenin het scherm.

Verder staat de Vertalen-app nu voor je klaar op de iPad. Handig, want hierdoor is het mogelijk om teksten uit een onbekende taal makkelijk om te zetten naar het Engels. Wel is het jammer dat de app niet overweg kan met de Nederlandse taal, maar misschien komt hier in de toekomst nog verandering in.

3. FaceTime en Safari

Verder heeft Apple met iPadOS 15 een flink aantal verbeteringen doorgevoerd bij de apps die je veel gebruikt. Zo heeft FaceTime een flinke update gekregen door de toevoeging van SharePlay. De feature is bedoeld om gezamenlijk verschillende soorten media te consumeren, hoewel je niet bij elkaar in de buurt zit. SharePlay zit ingebakken in FaceTime. Start je een FaceTime-gesprek en luister je vervolgens naar een nummer in Apple Music, dan krijg je de optie om de muziek te SharePlay’en.

Safari heeft net als bij iOS 15 een update gekregen waardoor je meer van je tabbladen ziet en tegelijk ook fijner met tabs werkt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om veelgebruikte tabs bij elkaar te zetten, of webpagina´s te bundelen. Handig als je bijvoorbeeld op reis gaat en een paar handige websites wil bewaren.

iPadOS 15 voegt nog een nieuwe functie toe: Quick Note. Door vanaf de hoek rechtsonder van het scherm te vegen verschijnt er een memoblaadje op je scherm. Vervolgens kan je hierin een snelle notitie maken.

4. Focus: afleiding is verleden tijd

Verder komt Apple ook op de iPad met een handige Focus-optie, die ervoor zorgen dat je productiever te werk gaat op je tablet. Zo kan je instellen dat je tijdens je werk van bepaalde apps (zoals Netflix) geen meldingen ontvangt die je lastig vallen. De bedoeling is dat je alleen notificaties krijgt van relevante apps en hiervoor gebruikt iPadOS 15 kunstmatige intelligentie.

Lees het laatste nieuws over iPadOS 15

Heeft dit artikel je geholpen?

iPadOS 15 archief

Bekijk archief (31 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu