Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

Apple CarPlay: alles over Apples autosoftware

Lars Paijmans
4 min leestijd
Apple CarPlay

CarPlay is het slimme besturingssysteem van Apple waarmee bestuurders hun iPhone in de auto kunnen gebruiken. Met CarPlay kun je onder meer bellen, navigeren en muziek luisteren. Hier lees je alles wat je over CarPlay moet weten.

Apple CarPlay

CarPlay is in het kort Apples manier om je iPhone op een veilige en makkelijke manier naar de auto te brengen. Door je iPhone te koppelen aan het infotainmentsysteem en dashboards in je auto, wordt CarPlay automatisch geactiveerd.

Het besturingssysteem werd in 2014 uitgebracht en komt nog steeds geleidelijk voor meer automerken beschikbaar. CarPlay treedt in werking als de iPhone op het systeem wordt aangesloten, dat kan via Lightning of in sommige gevallen draadloos. De informatie die op de iPhone staat opgeslagen wordt vanzelf overgezet op CarPlay, zodat er van een installatie nauwelijks sprake is.

Apple CarPlay: installeren, gebruiken en handige tips!

Op het touchscreen in de auto komen apps te staan, net zoals je deze ook op je iPhone en iPad ziet. De app-iconen zijn bewust groter gemaakt, zodat je ze gemakkelijk kunt aantikken en tegelijk je aandacht op de weg kunt houden. Ook kun je de apps volledig met stembediening besturen, waarvoor je bijvoorbeeld een knop gebruikt die in het stuur van je auto verwerkt is.

Siri speelt een belangrijke rol om de CarPlay spraakbediening op rolletjes te laten lopen. Op deze manier kun je inkomende berichten checken, telefoontjes beantwoorden en andere meldingen verwerken. Omdat Siri alles opleest, kan de bestuurder zijn of haar ogen op de weg houden.

carplay mist

Apple CarPlay review: dit kun je ermee in Nederland

Pioneer AVIC-F77DAB is een prijzig, maar veelzijdig inbouwsysteem dat eenvoudig is te gebruiken en overweg kan met vrijwel alle mediaformaten en audiobronnen. Je kunt het systeem prima opzichzelfstaand gebruiken dankzij de ingebouwde navigatie en brede ondersteuning. De toevoeging van CarPlay moet je vooral zien als een extraatje: je hebt er toegang mee tot een aantal iOS-functies en kunt tijdens het rijden Siri gebruiken om berichten te beantwoorden, maar het app-aanbod apps is nog beperkt. Bovendien heeft het weinig nut om met Apple Kaarten te navigeren als je ook zonder internet de ingebouwde navigatie kunt gebruiken. Pas als de mogelijkheden van CarPlay worden uitgebreid is het platform de moeite waard om te gebruiken in de auto.

→ Lees ons uitgebreide oordeel in de Apple CarPlay review.

Auto’s met CarPlay

Niet elke auto biedt ondersteuning voor CarPlay, al is het aanbod de laatste tijd wel toegenomen. Hieronder zie je enkele van de tientallen automerken die deals hebben met Apple om het besturingssysteem in te bouwen. Daaronder zijn bijvoorbeeld Audi, Fiat, Ford, Hyundai, Peugeot en Volvo. Apple heeft op een speciale website een overzicht staan met meer dan 200 modellen die met CarPlay werken. Overigens zijn er ook fabrikanten als Pioneer die inbouwsystemen voor auto’s leveren die werken met Apple CarPlay. Handig, want zo kun je op een relatief betaalbare manier CarPlay in iedere auto inbouwen.

apple maps versus google maps

CarPlay-apps

Net zoals de apps op je iPhone kun je ook op CarPlay apps gebruiken. Het belangrijkst zijn daarbij Apples eigen programma’s, zoals Maps voor navigatie en de telefoon-app om handsfree te bellen. Ook sms’en kan via CarPlay en wil je iets luisteren, dan kun je gebruikmaken van Audioboeken, Podcasts of Apple Music. Naast Apple-apps worden ook apps van derden ondersteund. Luister-apps als Amazon Audible, Overcast en Spotify bijvoorbeeld, maar ook alternatieve navigatie-apps. Zo kun je Google Maps, Flitsmeister en Waze gebruiken om te navigeren als je geen fan bent van Apple Maps.

Lees ook: Flitsmeister ondersteunt nu Apple CarPlay: zo werkt het

Met welke iPhones werkt CarPlay?

Om CarPlay te gebruiken, dien je een geschikte iPhone te hebben. Heb je een recent model, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken. CarPlay wordt ondersteund vanaf de iPhone 5 en nieuwer, waardoor praktisch iedere iPhone die nu in omloop is in staat is om van CarPlay gebruik te maken.

Apple CarPlay video

Wil je CarPlay in actie zien en meer te weten komen over het besturingssysteem? Check dan onze onderstaande video waarin we alles uitleggen wat je moet weten. Op zoek naar meer Apple-video’s? Abonneer je dan ook even op ons kanaal!

Apple CarPlay: installeren, gebruiken en handige tips!

Lees het laatste CarPlay nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?

Apple CarPlay archief

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu