Siri: het complete overzicht

Rutger Otto
4 min leestijd
Siri

Siri is de digitale assistent van Apple. Siri kom je tegen in de besturingssystemen iOS, watchOS en tvOS. De app gebruikt spraakherkenning om gebruikers aanbevelingen te doen en stemcommando’s uit te voeren. Siri past zich aan de voorkeuren van gebruikers aan om de zoekresultaten zo persoonlijk mogelijk te maken. Met de applicatie kun je bijvoorbeeld het weerbericht opvragen, een taxi bestellen of de wekker zetten.

Siri werd geïntroduceerd in iOS 5 en is tegenwoordig beschikbaar voor iPhone, iPad, Apple Watch, vierde generatie Apple TV en Mac. Door de jaren heen is de spraakassistent sterk verbeterd. Zo spreekt Siri inmiddels Nederlands en Vlaams en wordt natuurlijk taalgebruik probleemloos opgepikt. Sinds iOS 9 is Siri op meerdere plekken te vinden, bijvoorbeeld door de homeknop ingedrukt te houden of door naar het meest linkse homescreen te gaan. Daar vind je de zoekfunctie en handige suggesties van Siri. Ook kun je Siri op nieuwere iPhones en iPads op afstand activeren door ‘Hé Siri’ te roepen.

Lees verder na de advertentie.

Lees het laatste nieuws over Siri

Siri: de stem van de toekomst

Siri maakt gebruik van informatieve partners zoals Google, Yahoo en de New York Times om spraakcommando’s zo goed mogelijk op te kunnen volgen. De Amerikaanse stem van Siri werd al in 2005 ingesproken door stemactrice Susan Bennett. Zij zocht in oktober 2013 de publiciteit, nadat er een massale online zoekactie was opgezet. Bennett is erg trots dat haar stem is gebruikt voor Siri, al kwam het nieuws als een totale verrassing voor haar. Wie de Nederlandse (en mannelijke) stem van Siri heeft ingesproken, is niet bekend. Bezoek ook de officiële website van Siri.

Siri Nederlands sinds iOS 8

Sinds de komst van iOS 8 is Siri in 22 nieuwe talen beschikbaar. In iOS 8 kun je met Siri je iPhone openen met de woorden ‘Hey Siri’. Als je het instelt, luistert Siri namelijk altijd. Ook biedt Siri voortaan Shazam-integratie. Apples persoonlijke assistent kan je dus helpen het lied te vinden waar je naar luistert. Je kunt het nummer daarna meteen downloaden via iTunes.

siri nederlands

Sinds iOS 8.3 is Siri eindelijk in het Nederlands beschikbaar. Ook gebruikers uit Denemarken, Zweden, Portugal, Thailand, Turkije en Rusland konden vanaf iOS 8.3 in hun eigen taal tegen Siri praten. De ondersteuning voor Nederlands heeft lang geduurd, want Siri werd al in 2011 gelanceerd. Wel was woorden dicteren in het Nederlands al eerder mogelijk.

iOS 9: Siri wordt slimmer en sneller

iOS 9 bracht een aantal belangrijke verbeteringen en maakte tegelijkertijd Siri een stukje slimmer en sneller. Sinds deze update kun je hem meer en op verschillende manieren vragen stellen. Zo is het mogelijk om te vragen naar ‘Foto’s uit september’ of ‘Video’s die ik in Utrecht heb opgenomen’. Ook kun je herinneringen instellen op basis van locatie. Siri herkent het bijvoorbeeld als je thuis bent, zodat je een melding krijgt dat je de wasmachine moet aanzetten. Ook spreekt Siri vanaf nu Vlaams en is het design meer in lijn met dat van de Apple Watch. Het geluidje dat aangeeft dat Siri actief is, is verdwenen.

siri ios 9

De rol van Siri op je iPhone en iPad is veel groter sinds iOS 9. De assistent zit verscholen in kleine hoekjes van de software, niet alleen als je hem stemcommando’s geeft. Zo doet Siri suggesties voor ontvangers die je vaak mailt als je een nieuw bericht aanmaakt. Ook biedt Siri aan om verder te gaan met de podcast de je eerder luisterde als je je koptelefoon inplugt. Word je gebeld door een onbekend nummer, maar staat dat nummer wel in één van je e-mails, dan toont Siri wie je mogelijk probeert te bellen. Handig.

Siri in 2016 wordt belangrijker dan ooit

Siri voor Mac


Het begint er steeds meer op te lijken dat 2016 het jaar van Siri wordt. Apple zou Siri open willen stellen voor ontwikkelaars met de komst van iOS 10, wat de mogelijkheden van de assistent enorm kan vergroten. Door Siri open te stellen kunnen ook apps van derden de assistent raadplegen, zoals Spotify, Twitter, Facebook en Instagram. Een andere grote stap die Siri in 2016 zou willen zetten is die naar de Mac. OS X 10.12 moet volgens de geruchten Siri toevoegen, zodat je ook op je MacBook en iMac de spraakassistent kunt raadplegen en gebruiken.

Siri zou in dit geval een vast plekje in de rechter bovenhoek van de menubalk krijgen, en is ook handmatig aan het Dock onderin beeld toe te voegen. Apple zal Siri voor iOS 10 en OS X 10.12 hoogstwaarschijnlijk tijdens WWDC 2016 uit de doeken doen op 13 juni 2016. Zodra Apple deze grote plannen voor Siri heeft aangekondigd, zal deze spotlight worden bijgewerkt met de nieuwe informatie.

Slimme Siri speaker geruchten

siri speaker


In mei 2016 verschenen de eerste geruchten over een nieuw product van Apple waarbij Siri centraal staat. Door Siri in een speaker te verpakken krijgt de assistent een vaste plek in de huiskamer zodat hij (of zij) altijd in de buurt is om een vraag aan te stellen. Deze Siri speaker is een duidelijk antwoord op Google Home, een nieuw product van Google dat iets soortgelijks doet. Omdat het hier slechts om geruchten gaat is het nog lang niet zeker of Apple deze Siri speaker daadwerkelijk op de markt wil brengen, maar met de grote veranderingen die op komst zijn voor de spraakassistent is het niet zo’n gek idee. Mogelijk zou Apple de onthulling van deze speaker gepland hebben voor WWDC 2017.

Heeft dit artikel je geholpen?

Siri archief

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen