Apple

2 min leestijd
Apple

Apple is sinds zijn oorsprong in 1976 uitgegroeid tot een van de belangrijke technologiebedrijven ter wereld. Op deze pagina lees je alles over het ontstaan van Apple en de koers die het bedrijf door de jaren heen gevaren heeft en nog gaat varen.

Lees verder na de advertentie.

Alles over Apple: het bedrijf achter de iPhone

Denk je aan Apple, dan denk je aan de iPhone. Maar heel lang stond het bedrijf om hele andere apparaten bekend. Laten we beginnen met een stukje geschiedenis.

Apple

Waar komt de naam Apple vandaan?

Apple werd op 1 april 1976 opgericht als Apple Computer, Inc. door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne. Steve Jobs heeft de naam Apple bedacht toen hij in de jaren zeventig enkel fruit at en bijna te laat was om een naam in te dienen. Jobs dreigde om het bedrijf Apple te noemen, tenzij iemand met een alternatief kwam. Dat gebeurde niet, waardoor de naam Apple bleef hangen.

Pas in 2007 wijzigde het bedrijf zijn naam van Apple Computer, Inc. naar simpelweg ‘Apple Inc.’ Hiermee wilde het bedrijf aangeven dat het meer doet dan alleen computers maken. Iets wat in de jaren na 2007 alleen maar belangrijker is geworden terwijl de inkomsten van de Mac afnamen.

Sinds de start heeft Apple een serie aan verschillende ceo’s gekend, waarvan vooral Steve Jobs en Tim Cook bekend zijn.

  • 1977-1981: Michael Scott
  • 1981-1983: Mike Markkula
  • 1983-1993: John Sculley
  • 1993-1996: Michael Spindler
  • 1996-1997: Gil Amelio
  • 1997-2011: Steve Jobs
  • 2011-heden: Tim Cook

Apple-producten door de jaren heen

Naast hardware staat Apple minstens zo bekend om zijn software, en de nauwe samenwerking tussen de twee. Hierdoor kan de iPhone met op papier minder krachtige hardware betere prestaties realiseren door de integratie met Apples iOS. Hetzelfde geldt voor de Mac en macOS.

Zo werd Apple eerst bekend dankzij computers, daarna zette het bedrijf de muziek-industrie op zijn kop met de iPod en daarna deed Apple hetzelfde met de smartphone-industrie met de iPhone. Sinds de iPhone is het aanbod van Apple-producten alleen nog maar breder geworden met de komst van de iPad, Apple Watch en accessoires als de AirPods.

Veel mensen vragen zich af wat de grote volgende stap voor Apple wordt nu de iPhone zijn piek lijkt te hebben bereikt. Geruchten beweren dat Apple aan een augmented reality-headset werkt die iOS met de echte wereld vermengt. Daarnaast is het bedrijf bezig met het ontwikkelen van een eigen tv-dienst en techniek voor zelfrijdende auto’s.

Heeft dit artikel je geholpen?

Apple archief

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu