Apple CarPlay review: dit kun je ermee in Nederland

5 oktober 2015, 20:00
5 min leestijd
Apple CarPlay review: dit kun je ermee in Nederland

Om van Apple CarPlay gebruik te maken, hoef je niet per se een nieuwe auto aan te schaffen. Pioneer heeft met de AVIC-F77DAB een inbouwsysteem geïntroduceerd dat Apples besturingssysteem standaard ondersteund. Wij hebben ‘m getest.

Lees verder na de advertentie.

Apple CarPlay review met de Pioneer AVIC-F77DAB

De AVIC-F77DA is het fors geprijsde vlaggenschip van Pioneer, maar daar zijn de functies dan ook naar. Voor 1179 euro krijg je een tjokvol systeem met een 7 inch-tft-scherm met een wvga-resolutie (800 bij 480 pixels) dat scherp oogt, kantelbaar is en snel toegang geeft tot veelgebruikte functies. Het schermpje is capacitief en daardoor enorm responsief, al is het overdag met directe lichtinval wat lastiger af te lezen. Ook is het display een magneet voor vingerafdrukken, die je er met een doekje overigens wel gemakkelijk afhaalt.

Pioneer AVIC-F77DAB

De bediening is eenvoudig dankzij de grote knoppen en eenvoudige interface: je kunt in een handomdraai routes plannen, je favoriete radiostations vinden en talloze instellingen tweaken. Omdat de AVIC-F77DA is voorzien van gps en ingebouwde navigatie voor 45 landen kun je zonder apps of internet door heel Europa navigeren. De navigatie is erg gebruiksvriendelijk en berekent snel alternatieve routes als je een keer de verkeerde afslag neemt. Ook kan hij je op de hoogte te stellen van flitsers en problemen op de weg. Verder vind je alle gebruikelijke features, waaronder stembegeleiding in 18 talen (onder meer Nederlands, Vlaams en Frans) en weergave van belangrijke locaties en bezienswaardigheden.

De AVIC-F77DAB kan overweg met vrijwel alle gangbare mediaformaten. Je kunt cd’s of dvd’s met muziek of video’s invoeren, maar ook sd-kaarten of ubs-sticks worden herkend. Daarnaast koppel je gemakkelijk een muziekspeler of telefoon via bluetooth om zo draadloos bijvoorbeeld mp3’s, wav- of flac-bestanden af te spelen. Een compleet overzicht met ondersteunde bestandsformaten is op deze pagina te vinden. Overige muziekbronnen zijn via de aux-aansluiting te koppelen. Luister je liever naar de radio, dan kun je een DAB+-antenne verbinden en bevestigen aan je autoruit om zonder gekraak muziek te luisteren.

apple carplay review

Tot slot is de AVIC-F77DAB compatibel met achteruitrijcamera’s, Pioneers eigen en niet bijster goede AppRadio-applicatie en Mirrorlink. Ook wordt Android Auto ondersteund, Googles antwoord op CarPlay, al werkt daar de Nederlandse spraakherkenning nog niet vlekkeloos. Hierdoor kun je bijvoorbeeld geen inkomende berichten beantwoorden.

Het systeem ondersteunt CarPlay én Android Auto

Zo werkt Apple CarPlay

CarPlay is ontwikkeld om plug-and-play te zijn; met een usb-kabel kun je een iPhone 5 of nieuwer aansluiten, waarna de interface van het systeem overschakelt op een soort vereenvoudigde versie van iOS. Wel moesten wij bij ons testmodel nog even de instellingen induiken om ervoor te zorgen dat onze iPhone ook daadwerkelijk werd gekoppeld.

apple carplay review

De interface van CarPlay is bewust simpel gehouden, met grote pictogrammen voor de apps die er momenteel mee werken: Telefoon, Muziek, Kaarten, Berichten, Podcasts en Audioboeken. Daarnaast worden er ook een handjevol apps van derde partijen ondersteund, waaronder Spotify, Rdio, Stitcher, iHeartRadio, TuneIn Radio en Deezer. Vooralsnog zijn het alleen muziek-apps die worden ondersteund; WhatsApp, Twitter en Facebook gebruiken is er niet bij.

apple carplay spotify

Dat is jammer, maar ook wel begrijpelijk; Apple wil immers voorkomen dat gebruikers tijdens het rijden afgeleid worden door CarPlay en een ongeluk veroorzaken. Dat gezegd hebbende, is het overigens wel mogelijk om je iPhone te bedienen als deze is verbonden met CarPlay. In tegenstelling tot Android Auto wordt je toestel niet vergrendeld.

CarPlay hanteren is enorm eenvoudig. Tik bijvoorbeeld op de Telefoon-app en Siri zal je vragen wie hij moet bellen. Zeg ‘Bel Farah’ en direct wordt het juiste nummer gedraaid. De Berichten-app werkt op eenzelfde manier. Siri kan nieuwe berichten oplezen en geeft je de optie om handsfree een antwoord te sturen, waarbij je in principe elk commando met je stem kunt geven. Siri is ook op te starten door de homeknop linksonder even ingedrukt te houden. De stemherkenning werkt net zo goed als op de iPhone.

apple carplay review

Als gezegd kun je met CarPlay ook gebruikmaken van de ingebouwde kaarten-app van iOS. Je kunt je huidige locatie zien, in- en uitzoomen of de navigatie naar een bepaalde bestemming starten, al wordt er dan wel een beroep gedaan op je mobiele databundel. Heb je maar een beperkt aantal MB’s, dan zul je waarschijnlijk eerder gebruikmaken van de ingebouwde navigatie van de AVIC-F77DAB, die overigens gelijktijdig gebruikt kan worden.

De ingebouwde navigatie is beter dan Apple Maps

Handig is dat het systeem zowel met de Muziek-app als Spotify werkt, zodat je eenvoudig je favoriete (streaming) muziek kunt luisteren. Podcasts en audioboeken die op je iPhone staan, kunnen eveneens met een druk op de knop beluisterd worden. En wil je niet van de CarPlay-functies gebruikmaken, dan kun je je iPhone via bluetooth aan het systeem koppelen en op die manier muziek beluisteren en handsfree bellen.

Conclusie Pioneer AVIC-F77DAB en Apple CarPlay review

Pioneer AVIC-F77DAB is een prijzig, maar veelzijdig inbouwsysteem dat eenvoudig is te gebruiken en overweg kan met vrijwel alle mediaformaten en audiobronnen. Je kunt het systeem prima opzichzelfstaand gebruiken dankzij de ingebouwde navigatie en brede ondersteuning. De toevoeging van CarPlay moet je vooral zien als een extraatje: je hebt er toegang mee tot een aantal iOS-functies en kunt tijdens het rijden Siri gebruiken om berichten te beantwoorden, maar het app-aanbod apps is nog beperkt. Bovendien heeft het weinig nut om met Apple Kaarten te navigeren als je ook zonder internet de ingebouwde navigatie kunt gebruiken. Pas als de mogelijkheden van CarPlay worden uitgebreid is het platform de moeite waard om te gebruiken in de auto.

Het testmodel voor dit artikel is ter beschikking gesteld door Pioneer. Daarnaast bedanken we Autoshop De Tunnel uit Nijmegen voor de inbouw van het systeem.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu