Spotify: het complete overzicht

Lars Paijmans
2 min leestijd
Spotify

Spotify is de populairste streaming muziekdienst van het moment. De dienst geeft je toegang tot miljoenen albums en liedjes. Spotify is van oorsprong Zweeds en werd in 2006 voor het eerst beschikbaar. In 2010 konden Nederlanders voor het eerst aan de slag met Spotify en een jaar later volgden de Belgen.

Spotify is gratis te gebruiken voor de PC, Mac, iPhone, iPad en diverse mobiele apparaten. Als gratis gebruiker moet je echter wel rekening houden met reclames, die automatisch worden afgespeeld na een aantal nummers. Ook kun je in de app geen specifieke nummers luisteren en alleen een willekeurige (shuffle) volgorde gebruiken. Ben je dus van plan om fanatiek naar muziek te luisteren met Spotify, dan is een Spotify Premium-lidmaatschap een beter idee.

Spotify kreeg er dankzij Apple Music een geduchte concurrent bij, maar blijft vooralsnog met afstand de populairste muziekdienst ter wereld. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot. Zo komt Spotify regelmatig in opspraak als bekende artiesten hun onvrede uiten over het verdienmodel, waar Apple dankbaar gebruik van maakt. Door exclusieve deals te sluiten gebeurt het namelijk steeds vaker dat een nieuw album pas als laatste op Spotify beschikbaar komt, terwijl deze al langer los te koop is of in de catalogus van diensten als Tidal en Apple Music staat.

Wat Spotify echter vooral zo goed maakt zijn de afspeellijsten. Deze worden afgestemd op jouw smaak, zodat je iedere week in de Discover Weekly nieuwe artiesten tegenkomt die je hoogstwaarschijnlijk goed zult vinden. Op vrijdag stelt Spotify met dezelfde algoritmes de Release Radar-lijst samen. Ook deze lijst is voor iedere gebruiker verschillend. Om de focus op deze lijsten compleet te maken staan er ook iedere dag Daily Mixes voor je klaar. Hierdoor hoopt Spotify dat je nooit meer hoeft te zoeken naar iets om te luisteren.

Lees verder na de advertentie.

Het aanmaken van een Spotify-account kan via de officiële website door je e-mailadres of Facebook-account te op te geven. Vervolgens kun je via de gratis app streamen, maar ook via de pc-software of de webplayer van Spotify. De geluidskwaliteit is uitstekend en het muziekaanbod is enorm.

Lees het laatste Spotify nieuws

Spotify gratis te gebruiken

Sinds begin 2014 is Spotify gratis te gebruiken en niet alleen op je pc of Mac, maar dus ook op mobiele apparaten als de iPhone en iPad. Hierdoor kun je onderweg gratis muziek streamen, maar wel tot een bepaalde hoogte: gratis luisteren is niet onbeperkt en bovendien hoor je reclames tussen de nummers door. Om dat te voorkomen, moet je een Premium-abonnement nemen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Spotify archief

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu