Apple Pay is een door Apple ontwikkelde manier om contactloos te betalen met je iPhone of Apple Watch. Online reken je af met je MacBook. De betaaldienst is sinds 2019 in Nederland beschikbaar. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over Apple Pay.
Lees verder na de advertentie.
Apple Pay in Nederland: eindelijk bevestigd
Nederland heeft er jaren op moeten wachten, maar op 11 juni 2019 was het zover. Apple Pay werd eindelijk gelanceerd. Eerst konden alleen ING-klanten met Apples draadloze betaaldienst aan de slag, maar al snel volgden meer banken. Sinds 3 september 2019 kun je ook met Bunq, ABN Amro en Rabobank via Apple Pay betalen. Andere banken hebben nog niet naar buiten gebracht wanneer ze de dienst gaan ondersteunen. Dit is de actuele stand van zaken:
- Apple Pay ING: nu beschikbaar
- Apple Pay ABN AMRO: nu beschikbaar
- Apple Pay Rabobank: Beschikbaar (ook met creditcard)
- Apple Pay Bunq: nu beschikbaar
- Apple Pay SNS/Regiobank: Nog niets bekend
- Apple Pay Triodos: Nog niets bekend
- Apple Pay Knab: Nu beschikbaar
Instellen en gebruiken
De meest gangbare manier om met Apple Pay te betalen is natuurlijk met een iPhone. Tijdens het afrekenen hoef je hierdoor alleen even twee keer op de zijknop van je iPhone te tikken en de bovenkant bij het pinapparaat te houden. Gebruik vervolgens Face ID of Touch ID om te bevestigen dat jij het bent, en je betaling is gelukt!
Ook kun je natuurlijk met je Apple Watch draadloos afreken. Dit werkt ongeveer hetzelfde. Je hoeft alleen niet je identiteit te bevestigen met Face ID of Touch ID, want het horloge is al ontgrendeld. Tot slot kun je ook offline via Apple Pay afrekenen met je MacBook Air of MacBook Pro (met Touch ID).
Apple Pay: zo werkt het
Apple Pay werkt samen met Face ID/Touch ID en de Secure-Element-chip. Deze chip zit vanaf de iPhone 6 (Plus) en Apple Watch in ieder Apple-toestel en beveiligt alle informatie die gebruikt wordt wanneer je met een Apple-device betaalt. Apple werkt samen met bedrijven als MasterCard, Visa en American Express om een goede ondersteuning te garanderen.
Creditcards die je koppelt aan Apple Pay worden opgeslagen in de Wallet-app die standaard geĂŻnstalleerd staat op je iPhone. Naast creditcards is het ook mogelijk om een Maestrokaart te koppelen met de dienst. Aan de basis van al deze betalingen staat nfc, een techniek om op korte afstand bestanden uit te wisselen. In onderstaand artikel lees je alles over hoe Apple Pay werkt.
Apple Pay Nederland
Op 1 mei 2019 werd officieel naar buiten gebracht dat Apple Pay naar Nederland kwam. De definitieve release liet nog een maand op zich wachten en vond plaats op 11 juni 2019. Een grote verrassing was deze onthulling overigens niet. In aanloop naar de release kwam namelijk meermaals naar buiten dat Apple de betaaldienst in Nederland zou uitbrengen.
Er verschenen bijvoorbeeld Apple Pay-icoontjes bij verschillende winkelketens in Apple Maps. Ook online verspraken medewerkers van banken zich weleens en in diverse testversies van bankieren-apps werd duidelijk dat zij zich klaarmaakten voor de komst van Apple Pay.
Het is overigens ook niet meer dan logisch dat Apple zo fors inzet op haar betaaldienst. Het bedrijf uit Cupertino haalt steeds minder winst uit het verkopen van iPhones, iPads en Macs en juist meer uit de opbrengst van diensten, zoals Apple Pay en Apple Music.
Online betalen met Apple Pay
In 2016 zette Apple een belangrijke stap voor Apple Pay. Voortaan kun je de dienst niet alleen gebruiken om in winkels contactloos te betalen, maar ook voor online betalingen. Op die manier is Apples betaaldienst dus overal bruikbaar, of je nu een flesje water in de supermarkt afrekent, of online kleren bestelt.
Meer over Apple Pay
Gebruikers die hun creditcard al eerder aan een iTunes-account gekoppeld hebben, kunnen gelijk aan de slag met Apple Pay. Betalingsgegevens- en informatie worden volgens Apple nergens opgeslagen en kunnen door niemand worden bekeken.
Om een betaling succesvol te laten verlopen, moeten iPhone gebruikers hun toestel bij de nfc-automaat houden en tegelijk hun vingerafdruk door Touch ID of gezicht met Face ID laten scannen.
Voor mensen die liever met hun smartwatch willen betalen, werkt dit op eenzelfde manier. Apple Watch-gebruikers kunnen door de smartwatch bij het betaalapparaat te houden en tegelijk het knopje onder de draaiknop tweemaal in te drukken, een betaling veilig laten verlopen.
Het laatste nieuws over Apple Pay
- Apple Pay werkt niet? Met deze 6 oplossingen kun je snel weer betalen (12 aug)
- Officieel: NFC in iPhone nu open voor iedereen – dit heb jij eraan (12 jul)
- NFC-chip iPhone vanaf mei open voor alternatieve betaaldiensten (22 apr)
- Rabobank heeft nieuwe betaaloptie op iPhone: zo werkt Tap to Pay (22 feb)
- Waarom het openen van de NFC-chip slecht nieuws voor jou is (2 feb)