iOS 15.4 is uit: deze 9 iPhone-functies zijn nieuw

Koen van Ekeren
14 maart 2022, 18:04
4 min leestijd
Breaking
iOS 15.4 is uit: deze 9 iPhone-functies zijn nieuw

Apple heeft zojuist iOS 15.4 uitgebracht voor de iPhone! Voor een tussentijdse update brengt de software veel vernieuwingen. In dit artikel nemen we je mee langs alle nieuwe functies van iOS 15.4.

Lees verder na de advertentie.

iOS 15.4: de nieuwe functies

Terwijl er bij de vorige tussentijdse update (iOS 15.3) nauwelijks iets nieuws onder de zon was, heeft iOS 15.4 veel te bieden. Je installeert de software door de Instellingen-app te openen en naar ‘Algemeen>Software-update’ te gaan. Hier tik je op ‘Download en installeer’. Na het installeren van iOS 15.4 kun je aan de slag met de volgende functies.

1. Face ID met mondkapje

Net nu de pandemie op zijn einde loopt, krijg de iPhone een handige mondmasker-functie. Daarmee werkt Face ID (gezichtsherkenning) ook als je een mondkapje draagt. De techniek gebruikt dan alleen het gebied rond je ogen om je gezicht te herkennen.

Face ID met mondkapje in iOS 15.4

Helaas werkt de functie om een onverklaarbare reden alleen bij een iPhone 12 (Pro) of iPhone 13 (Pro). Face ID met mondkapje werkt overigens met een bril, maar niet met een zonnebril. Verder kan de feature – ondanks dat hij Face ID iets minder veilig maakt – worden gebruikt om betalingen met Apple Pay te doen.

2. 37 nieuwe emoji’s

Met de tussentijdse update van iOS 15 is het emoji-woordenboek uitgebreid met tientallen nieuwe plaatjes. Nieuwe emoji’s zijn onder meer een zwangere man en sensuele lippen.

nieuwe emoji's iOS 15.4

Er is ook een smeltend gezicht, een emoji die door de vingers gluurt, een emoji die een saluut brengt, een emoji met een gestippelde lijn, een giechelende emoji, een groetende emoji, een emoji met een diagonale mond, een emoji die huilt van geluk en een trol.

Ook komen er veel handgebaren bij, zoals handen die het hartgebaar maken, een hand met de wijsvinger en duim gekruist en een hand die wijst naar de kijker. Andere nieuwe emoji’s zijn een nest met eieren, een leeg nest, een lotusbloem, speeltuin glijbaan, reddingsboei, lege batterij, röntgenfoto, bubbels en een identiteitskaart.

3. Notities bij wachtwoorden

iCloud-sleutelhanger heeft een optie om een notitie toe te voegen aan een wachtwoord. Dit doe je door de Instellingen-app te openen en naar ‘Wachtwoorden’ te gaan. Tik op een account en kies ‘Voeg notities toe’.

Notitie bij wachtwoord

De optie is vooral een uitkomst voor websites die je herstelcodes geven. Die kun je gebruiken om je wachtwoord opnieuw in te stellen; handig als je geen toegang meer hebt tot een Authenticator-app. Nu is er een veilige en praktische plek om ze op te slaan.

4. iPhone als pinautomaat

Met de update is de iPhone voor het eerst te gebruiken als pinautomaat. Helaas kan dat nog alleen in de Verenigde Staten. Daar wordt het met een iPhone dus niet alleen mogelijk om betalingen te doen (Apple Pay), maar ook om ze te ontvangen. Apple noemt deze functie ‘Tap to Pay’.

tap to pay

De feature is ideaal voor kleine winkeliers die hierdoor niet meer hoeven te investeren in een pinapparaat. Tap to Pay werkt met een iPhone XS of nieuwer. Het is nog niet bekend of en wanneer de functie naar Nederland komt.

5. Meldingen uitschakelen in Opdrachten

Nieuwe automatisering

Standaard krijg je een melding als Opdrachten in actie komt, maar vanaf iOS 15.4 is dit uit te schakelen. Werk je aan een ‘Persoonlijke automatisering’ in de Opdrachten-app, dan kun je ervoor kiezen om geen melding te krijgen wanneer een taak wordt geactiveerd. Om de optie te zien moet ‘Vraag vóór uitvoeren’ zijn uitgeschakeld.

6. SharePlay sneller activeren

Met SharePlay (een nieuwe functie van iOS 15) deel je content via FaceTime. Zo kijk je bijvoorbeeld samen naar een aflevering van Apple TV+, of luister je tegelijk naar een album in Apple Music.

SharePlay iOS 15.4

In apps die SharePlay ondersteunen, is er in iOS 15.4 een optie om de functie rechtstreeks vanuit het Deel-venster te activeren. Tik hiervoor op het deel-icoon (het vierkant met pijl) en selecteer de groene SharePlay-knop. Vervolgens nodig je iemand uit.

7. Apps van derden met 120 Hz

De nieuwe iPhone 13 Pro (Max) heeft een scherm dat zich supersnel ververst: tot 120 Hz. Dat is twee keer sneller dan bij de andere iPhone-modellen. Met apps van Apple kon de techniek al goed overweg, maar nu geldt dit ook voor apps van derden.

8. Genderneutrale Siri-stem

Siri genderneutraal

Er is een opmerkelijke verandering aan Siri: de spraakassistent heeft nu ook een genderneutrale stem. Dit geldt overigens nog alleen voor de Amerikaanse Siri. Je kunt de genderneutrale stem beluisteren door de Instellingen-app te openen en naar ‘Siri en zoeken’ te gaan. Verander ‘Taal’ in ‘Engels (Verenigde Staten) en stel Siri-stem in op Stem 5’.

9. Universele bediening

We sluiten af met een gave iPad-functie, want naast iOS 15.4 is ook iPadOS 15.4 uit. De software brengt ‘Universele bediening’ naar de iPad, waarmee je de iPad en Mac naadloos naast elkaar gebruikt. Je muis vliegt met Universele bediening van het ene naar het andere scherm. De muis van je Mac werkt dus ook op de iPad en vice versa.

Universal Control

Ook het toetsenbord werkt automatisch op beide apparaten. Je kunt dus het Mac-toetsenbord gebruiken om iets te typen op je iPad. Het is ook mogelijk om bestanden tussen de iPad en Mac te verslepen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu