De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

4 manieren waarop iOS 12 je privacy beter dan ooit beschermt

Lars Paijmans
17 september 2018, 12:21
3 min leestijd
4 manieren waarop iOS 12 je privacy beter dan ooit beschermt

Met iOS 12 zet Apple een aantal grote stappen om jouw privacy beter dan ooit tevoren te beschermen. Ceo Tim Cook benadrukt in een interview waarom Apple zich hiervoor inzet.

Lees verder na de advertentie.

iOS 12 privacy verbeterd

Apple staat al jaren bekend als een bedrijf dat privacy van gebruikers hoog in het vaandel heeft staan. Met iOS 12 laten ze zien dit niet vergeten te zijn. “Privacy is een fundamenteel mensenrecht”, legt ceo Tim Cook uit in een interview met CNN vlak na de keynote.

“Gebruikers kunnen erop vertrouwen dat Apple aan hun kant staat”, vervolgt Cook. Hij denkt dat veel mensen zich niet bewust zijn van de manieren waarop hun data gebruikt wordt, en dat hier een belangrijke rol voor techbedrijven ligt. Met iOS 12 voegt Apple de daad bij het woord met de volgende nieuwe functies en verbeteringen.

1. Blokkeren van Like-knoppen in Safari

Eén van de manieren waarop sociale netwerken als Facebook stiekem jouw internetgedrag in de gaten houden, is via de Like-knop die op tal van websites te vinden is. Om die knop te laten werken moet je ingelogd zijn, wat dus betekent dat iedere site met een dergelijke knop gebruikt kan worden om jouw internetgedrag te volgen. In dit geval maakt het niet eens uit of je op de knop klikt of niet: zodra deze er staat, kun je gevolgd worden.

iOS 12 privacy

Apple neemt met iOS 12 en macOS Mojave actie tegen deze stiekeme manier om gebruikers in de gaten te houden. Vanaf deze update krijg je iedere keer als Facebook je probeert te volgen een melding in beeld die vraagt om toestemming. Weiger je dit, dan wordt de knop geblokkeerd. Het resultaat is dat Facebook en Google het een stuk lastiger krijgen om jou advertenties voor te schotelen op basis van je interesses.

2. Meer aanpassingen om je surfgedrag anoniemer te maken

Naast het blokkeren van dergelijke knoppen zijn er meer aanpassingen gedaan om je internetgedrag anoniemer te maken, zonder dat jij hier zelf iets voor hoeft te doen. Zo wordt er geen informatie meer gedeeld over de plugins die je gebruikt, welk lettertype je hebt gekozen en informatie over andere instellingen wordt ook achtergehouden. “Op die manier ziet je Mac eruit zoals alle andere Macs, wat het lastiger maakt om jou te volgen”, legt Apples Craig Federighi uit.

3. Veilig inloggen wordt makkelijker gemaakt

Gemak dient de mens, en hoe gemakkelijker het wordt om een wachtwoordmanager en tweestapsverificatie te gebruiken, hoe meer mensen het gaan doen. Met iOS 12 maakt Apple het daarom gemakkelijker om beide beveiligingsfuncties te gebruiken. Zo worden sms-codes voor tweestapsverificatie voortaan automatisch ingevuld, zodat je niet snel tussen apps hoeft te wisselen.

Daarnaast krijgen wachtwoordmanagers als LastPass en 1Password er de optie bij om automatische suggesties te doen als je ergens in gaat loggen. Dat maakt het voor jou makkelijker om niet steeds tussen je wachtwoordmanager en je browser te schakelen.

iOS 12 privacy

4. iPhone blokkeert data uit Lightning-poort na een uur

Een paar maanden geleden is gebleken dat een iPhone met speciale apparaatjes gekraakt kan worden. Deze kastjes worden aangesloten op de Lightning-poort en proberen vervolgens net zo vaak om je wachtwoord te raden tot ze de juiste combinatie hebben gevonden.

Apple steekt met iOS 12 een stokje voor deze machines met een simpele instelling: voortaan kan er geen data meer verstuurd of ontvangen worden met een Lightning-kabel als de iPhone een uur of langer niet ontgrendeld is geweest. In het dagelijks gebruik ga je hier waarschijnlijk weinig van merken, maar het voorkomt dat kwaadwillenden er met je data vandoor kunnen gaan.

iOS 12 verschijnt vanavond! Bereid je iPhone en iPad voor met deze tips

Bron afbeelding: Malwarebytes
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen