De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

Overzicht: deze 4 navigatie-apps komen naar CarPlay met iOS 12

Florence Peeters
5 juli 2018, 17:01
3 min leestijd
Overzicht: deze 4 navigatie-apps komen naar CarPlay met iOS 12

CarPlay gaat er in iOS 12 behoorlijk op vooruit, met het ondersteunen van navigatie-apps van derden als grootste verandering. Je hoeft niet meer verplicht Apple Maps te gebruiken om van A naar B te komen. Welke navigatie-apps zijn er straks allemaal beschikbaar op CarPlay? Hier geven we je een overzicht van alle CarPlay navigatie-apps.

Lees verder na de advertentie.

1. Google Maps

De navigatie-app van Google is samen met Waze de eerste app waarvan bekend is dat het naar CarPlay komt. Google Maps is al langer beschikbaar voor concurrent Android Auto. Tegen kaartindeling en informatie die Google in haar navigatie-app heeft verwerkt, legt Apple Maps het al langere tijd af. Hier kan binnenkort echter verandering in komen, zodra het vernieuwde Apple Maps wordt uitgerold.

De interface van Google Maps verschilt op CarPlay waarschijnlijk niet veel van de normale app. Apple maakt het mogelijk voor externe ontwikkelaars zoals Google om de interface voor hun apps zo eigen mogelijk te houden. Normaal gesproken zijn CarPlay-apps namelijk gebaseerd op vaste templates, maar Apple heeft voor de navigatie een uitzondering gemaakt. Kaarten kunnen gedraaid kunnen worden met draaiknoppen op het dashboard en zijn er standaard pop-ups met alerts voor iedere app mogelijk.

Google Maps

Google LLC

Gratis via App Store
CarPlay navigatie-apps

2. Waze

Tijdens de presentatie van Apple op WWDC 2018 van CarPlay in iOS 12 werd het CarPlay-dashboard getoond met icoontjes van Google Maps en Waze. Deze Chinese navigatie-app is een ander kindje van Google en biedt net iets meer standaardfuncties aan dan Google Maps en Apple Maps.

Files, flitsers, ongelukken en omleidingen worden hierin met realtime data steeds actueel gehouden. Ook bestemmingen inspreken en offline navigeren zijn mogelijk in Waze. Maar voor Waze geldt hetzelfde als Google Maps: het is nog onduidelijk of ook echt alle functies uit de app ook beschikbaar zijn in Apple CarPlay. Gebruikers moeten in iOS 12 hoe dan ook hun navigatie-app updaten om het geschikt te maken voor in de auto.

Waze-navigatie en live verkeer

Waze Inc.

Gratis via App Store

3. Flitsmeister

Het Nederlandse Flitsmeister heeft in juni bekendgemaakt een CarPlay-app te ontwikkelen. Flitsmeister is in Nederland een van de populairste verkeersapps. Begin dit jaar heeft Flitsmeister navigatie toegevoegd aan haar app, waardoor het nu ook geschikte optie is als navigatie-app via CarPlay. Momenteel wordt er nog onderzocht in het CarPlay-framework. Het blijft dus nog even afwachten in hoeverre en op wat voor manier de waarschuwingen voor bijvoorbeeld flitsers terugkomen in CarPlay. Flitsmeister stelde dat de kaart in ieder geval centraal moet staan, maar er zeker ruimte is voor waarschuwingen.

Flitsmeister

Flitsmeister B.V.

Gratis via App Store
carplay navigatie app

4. Sygic

Sygic is voorlopig de laatste toevoeging in het rijtje van navigatie-apps dat straks op CarPlay te vinden is. Deze app focust zich vooral op kaarten en routes die te downloaden zijn voor offline gebruik. Sygic maakt het nieuws bekend in een blogpost waarin ze bevestigen dat ze naar CarPlay komen. Met een screenshot laat de ontwikkelaar zien hoe hun kaart eruit ziet achter de Apple CarPlay-alerts over het verkeer.

Ook zeggen ze dat gebruikers de update met CarPlay-support nog later dit jaar kunnen verwachten. In Sygic zijn gratis offline kaarten van meer dan 100 landen te downloaden. Sygic maakt hiervoor gebruik van de kaarten van TomTom. Ook stemgestuurde navigatie of actuele informatie over routes en het verkeer zijn mogelijk. Het verdienmodel van Sygic is zo gemaakt dat je voor dergelijke online navigatie wel moet betalen.

Sygic Europe: GPS-Navigatie

Sygic a. s.

€ 12,99 via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

→ Meer weten over iOS 12 Carplay? Deze belangrijke verbeteringen komen naar je auto.

Bron afbeelding: Sygic
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu