iOS 12 (video)review: Apples beste update in jaren verfijnt vooral wat er al was

17 september 2018, 17:00
7 min leestijd

Reviewscore

8,5

Hoewel de flitsende functies dit keer ontbreken in de grote jaarlijkse iPhone-update, is iOS 12 één van de belangrijkste en meest indrukwekkende versies die het bedrijf in lange tijd heeft uitgebracht. Lees wat er nieuw is in deze uitgebreide iOS 12 review.

Lees verder na de advertentie.

iOS 12 review: de basis op orde

Met de komst van iOS 12 sluit Apple een moeizaam jaar af voor de software van de iPhone en de iPad. Met alle bugs en fouten gaat iOS 11 de boeken in als één van de minst stabiele updates van het bedrijf, waar een enorme hoeveelheid aan tussentijdse kleine updates voor moest worden uitgebracht.

iOS 12 review

Daarom doet Apple dit jaar een stapje terug en worden grote nieuwe functies in de ijskast gezet. Dit jaar is het tijd om de basis weer op orde te krijgen en bestaande functies te verbeteren. Dat is ook de reden dat iOS 12 op alle apparaten verschijnt die iOS 11 ondersteunen. Vanaf de iPhone 5S en iPad mini 2 dus. Meer informatie over ondersteunende apparaten lees je hieronder.

Lees ook: deze iPhones en iPads ondersteunen iOS 12

Onmisbare upgrade voor oudere iPhones

Voor het eerst is deze update vooral het installeren waard voor eigenaren van een ouder apparaat. Dat komt omdat Apple grote stappen heeft gezet om de snelheid en betrouwbaarheid te verbeteren op toestellen die al wat jaartjes meegaan. Daar merk je op een nieuwer toestel zoals de iPhone X en iPad Pro weinig van, maar op een iPhone 6 en iPhone SE des te meer. De afgelopen updates hebben deze toestellen flink vertraagd, waardoor animaties minder vloeiend liepen en het lang kon duren tot apps werden opgestart.

Wat dat betreft lijkt na het installeren van iOS 12 op deze oudere apparaten alsof je weer een nieuwe iPhone in je handen hebt. Apple heeft een enorme prestatie geleverd door oudere apparaten een tweede leven te geven. Dat maakt de toestellen langer bruikbaar en benadrukt wederom dat Apple met afstand de beste is, als het op langdurige ondersteuning van zijn smartphones en tablets aankomt.

iOS 12 review

Je iPhone reageert dus sneller en valt minder vaak uit nadat je iOS 12 installeert. Ondertussen beschermt de update achter de schermen je privacy beter dan ooit. Zo worden voortaan Like-knoppen van Facebook op websites geblokkeerd, zodat het sociale netwerk jouw surfgedrag niet stiekem in de gaten kan houden.

Lees ook: 4 manieren waarop iOS 12 je privacy beter dan ooit beschermt

Eindelijk: meldingen verbeterd

Daarnaast heeft Apple goed gekeken naar alle klachten die gebruikers al jaren hebben over iOS. Bovenaan dit lijstje staan ongetwijfeld de notificaties. Na tal van pogingen was het notificatiescherm nog steeds een rommeltje, maar daar komt nu verandering in. Vanaf iOS 12 worden meldingen van dezelfde apps automatisch gegroepeerd, zodat één WhatsApp-gesprek niet meer heel je vergrendelscherm vult.

Voortaan ontstaan er bundeltjes van meldingen op je scherm, die je kunt uitvouwen door erop te tikken. Je kunt ze hierdoor ook gemakkelijker in één beweging verwijderen, of direct de notificatie-instellingen van een specifieke app aanpassen. Hierdoor hoef je dus niet meer in de instellingen te graven om een app het zwijgen op te leggen.

iOS 12 review

Apple opent strijd tegen iPhone-verslaving

Deze toegankelijkere manier om meldingen uit te schakelen, is ook onderdeel van een overkoepelende nieuwe functie die je overal in iOS 12 tegenkomt: het tegengaan van overmatig iPhone-gebruik. Nu het steeds duidelijker wordt welke invloed smartphones op ons leven hebben – en wat de nadelige gevolgen zijn als je ze teveel gebruikt – biedt Apple je een aantal handvatten om hier iets aan te doen.

Dat begint met Schermtijd. Deze functie zit standaard in de Instellingen-app verwerkt en registreert de hele dag door hoe jij je iPhone en iPad gebruikt. Niet je app-gebruik wordt opgeslagen, maar ook het aantal keren dat je een iPhone oppakt en hoeveel meldingen je ontvangt. Dit vormt een rapport, waarin je precies ziet hoe vaak je gedurende de dag met je iPhone in de weer bent. Dat zal voor veel mensen behoorlijk confronterend zijn.

iOS 12 schermtijd

Zo bleek uit mijn verslag dat ik gemiddeld driehonderd meldingen per dag ontvang, waarna ik eens kritisch gekeken heb naar welke apps me wel en niet hiermee mogen afleiden. Met deze functie maakt Apple je iPhone-gebruik inzichtelijk en ben je eerder geneigd om er direct iets aan te doen.

iOS 12 gaat gelukkig verder dan het laten zien van confronterende statistieken. In de Schermtijd-instellingen staan meteen de middelen klaar om je iPhone-gebruik aan banden te leggen. Zo kun je een app-limiet instellen, zodat je bijvoorbeeld nog maar een half uurtje per dag op Twitter kunt kijken. Ook kun je ‘Apparaatvrije Tijd’ instellen, een periode waarin alle meldingen en andere afleidingen tegengehouden worden tot de periode is afgelopen. Hoe dit werkt lees je in onderstaande tip.

Lees ook: Zo gaat iOS 12 de strijd aan met iPhone-verslaving

Siri Shortcuts is de moeite waard

Met de steeds sterker wordende concurrentie van de Google Assistent en andere spraakassistenten, kan Siri niet stil blijven zitten. Apple introduceert daarom de meest ambitieuze Siri-verbetering tot nu toe, in de vorm van de Siri Shortcuts, of ‘Opdrachten’ in het Nederlands. Deze nieuwe app verschijnt vandaag in de App Store en geeft jou meer controle dan ooit over Siri.

Met de Shortcuts-app kun je stap voor stap een spraakopdracht voor Siri programmeren. De app staat vol met nuttige suggesties, maar je kunt ook zelf aan de slag. Hierbij stel je precies in wat er moet gebeuren als je iets tegen de assistent zegt. Bijvoorbeeld: zodra je tegen Siri zegt ‘ik ga naar huis’, berekent de assistent de snelste route naar je huisadres, stuurt ze een bericht naar je partner met hoe laat je thuis bent en start Siri je favoriete afspeellijst voor in de auto.

Siri Shortcuts

Op dezelfde manier kun je Siri met een stemopdracht meerdere taken tegelijk uit laten voeren. Laat Siri bijvoorbeeld registreren dat je een glas water hebt gedronken, stuur snel een mail naar jezelf, vraag de route naar je volgende agenda-afspraak, en nog veel meer.

iOS-apps kunnen deze functionaliteit ook inbouwen in eigen apps, dus we zijn erg benieuwd wat de komst van Shortcuts gaat doen voor de functionaliteit en kwaliteit van Siri. Het begin is in ieder geval veelbelovend, al moet je wel zelf aan de slag om al deze dingen in te stellen. Leuk voor de fanatieke iPhone-gebruiker, maar wij vragen ons af hoeveel doorsnee Siri-gebruikers de moeite hiervoor nemen.

Memoji, ARKit 2.0 en meer

Tot slot heeft iOS 12 nog tal van kleinere verbeteringen te bieden. Zo kunnen eigenaren van iPhones met Face ID voortaan een eigen Animoji maken met Memoji, is de Foto’s app weer wat slimmer en kun je multiplayergames spelen in ARKit. Ook voegt iOS 12 eindelijk de mogelijkheid toe om groepsgesprekken in FaceTime te voeren. Die functie was niet op tijd klaar voor vandaag, dus daarom uitgesteld tot het einde van 2018. Check voor meer nieuwe functies en kleinere verbeteringen ons handige overzicht.

Lees ook: Deze 11 kleinere iOS 12-functies en -verbeteringen kende je nog niet

iOS 12 review

iOS 12 review conclusie

iOS 12 is geen update die je direct het gevoel geeft dat je iPhone of iPad weer een grote stap voorwaarts maakt. De flitsende functies ontbreken (zoals ARKit vorig jaar), maar daarvoor in de plaats krijg je een handvol vernieuwingen die de manier waarop je jouw iOS-device gebruikt permanent verbetert.

De prestatieverbeteringen op oudere apparaten zijn indrukwekkend, notificaties zijn eindelijk geen zooitje meer en met Schermtijd kun je jezelf uitdagen om je iPhone wat minder te gebruiken. Installeer iOS 12 dus zodra de update beschikbaar komt, want het is de belangrijkste versie die Apple in jaren heeft uitgebracht.

iOS 12 downloaden

iOS 12 verschijnt vanavond voor alle iPhones en iPads die iOS 11 ook ondersteunden. Check ook onze iOS 12-pagina voor een lijst met alle ondersteunende apparaten. De update zal om 19:00 uur Nederlandse tijd worden uitgebracht, waarna hij geleidelijk op apparaten verschijnt. Omdat heel veel mensen op dat moment de update downloaden, kan het even duren tot deze ook op jouw iDevice verschijnt. Zodra de update beschikbaar is, lees je het op iPhoned.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu