Steve Jobs: het complete overzicht

5 min leestijd
Steve Jobs

Steve Jobs (1955-2011) groeide op in Mountain View, Californië als geadopteerde zoon van Paul en Clara Jobs. Hij studeerde in 1972 een aantal maanden aan het Reed College in Oregon, maar verliet die school al gauw. Een jaar later ging hij aan de slag als techneut bij Atari, waar hij veelal ‘s nachts aan arcadegames werkte. Bij Atari leerde hij Ronald Wayne kennen en samen met zijn maatje Steve Wozniak richtte hij in 1977 officieel Apple. Het bedrijf boekte aanvankelijk succes met de Apple I- en II-computers. In dit dossier staan we beknopt stil bij de man die Apple niet alleen (mede) oprichtte, maar later ook redde van de ondergang.

Het laatste nieuws over Steve Jobs

Het vertrek en de terugkeer van Steve Jobs

Lees verder na de advertentie.

In 1985 verliet Jobs Apple, nadat de raad van bestuur hem een leidinggevende functie bij het bedrijf verbood. Jobs startte vervolgens het bedrijf NeXT Computer, maar keerde terug bij Apple als interim CEO toen NeXT in 1997 werd overgenomen door Apple, waarmee het op dat moment allesbehalve goed ging. Jobs haalde direct de bezem door de organisatie en annuleerde enkele projecten, waaronder de slecht verkopende Apple Newton.

tweedehands imac kopen

Een gouden greep, zo bleek later: door het aantal Apple-producten te beperken kon het bedrijf focussen op dat waar het echt goed in was en nog steeds is: innovatie en design. De rest is geschiedenis: met de iPod, iPhone, iPad en Apple Watch heeft Apple de laatste jaren grensverleggende producten uitgebracht die de wereld van (mobiele) technologie op zijn kop hebben gezet. Dankzij Jobs’ bezielende leiding boekte Apple succes en werd het in 2013 uitgeroepen tot het meest waardevolle bedrijf van de wereld. Ook in 2014 en 2015 voerde het de lijst aan van meest waardevolle merken.

Jobs verantwoordelijk voor Apple-succes

Jobs stond bekend om zijn perfectionisme en aandacht voor detail. Hij wilde zich dan ook bemoeien met de kleinste onderdelen en details van Apple-producten en had overal wel een mening over. Hij overzag onder andere de ontwikkeling van de iMac, iPod, iPhone, iPad en iTunes.

itunes steve jobs

Daarnaast was hij voor een groot deel verantwoordelijk voor de introductie van de App Store en mobiele apps. Het succes van al deze producten en services heeft ertoe geleid dat Apple weer financieel gezond is en tot de top van meest waardevolle merken behoort. In 2011 verscheen een biografie van Steve Jobs door Walter Isaacson die, net als de oud Apple-CEO, bijzonder succesvol was.

Aankondiging eerste iPhone

In de video hieronder zie je een van de meest gedenkwaardige Jobs-momenten wanneer hij de eerste iPhone onthult. Een bijzondere telefoon die als eerste beschikte over apps en een fatsoenlijk werkend touchscreen. Tijdens de keynote is dan ook veel geklap en gejuich te horen wanneer Jobs de ene na de andere vernieuwing aan het grote publiek toont.

Steve Jobs announcing the first iPhone in 2007

Steve Jobs speech op Stanford

In 2005 gaf Steve Jobs een indrukwekkende speech op de universiteit van Stanford. Hierin vertelt hij over de hoogte- en dieptepunten in zijn eigen leven en spoort hij studenten aan om hun dromen na te jagen en de mogelijkheden te zien die tegenslagen kunnen bieden. Het transcript van de speech vind je via deze link. De video kun je hieronder bekijken.

Steve Jobs' 2005 Stanford Commencement Address

Steve Jobs overleden in 2011

In 2011 overleed Steve Jobs aan de gevolgen van alvleesklierkanker, tot groot verdriet van zijn familie, vrienden en de vele Apple-fans over de hele wereld. Hij werd als bestuursvoorzitter opgevolgd door Tim Cook, die al eerder de honneurs waar nam toen Jobs werd behandeld voor alvleesklierkanker. Met Cook lijkt Apple een iets andere weg ingeslagen te zijn: het bedrijf maakt nu meer verschillende versies van zijn apparaten en besteedt meer geld aan liefdadigheid.

steve jobs overleden

The Man in the Machine

In 2015 werd een documentaire over Steve Jobs, met ‘The Man in the Machine’ als naam, uitgebracht. Man in the Machine is gemaakt door de Oscar-winnende-regisseur Alex Gibney, die met de documentaire heeft geprobeerd om de vele gezichten van Steve Jobs te tonen. Dit viel niet bij iedereen in goede aarde: tijdens een vroege screening liepen diverse Apple-medewerkers boos weg en topman Eddy Cue noemde de documentaire zelfs een ‘een inaccurate en gemene vertoning van mijn vriend’.

'Steve Jobs' clip from Alex Gibney documentary

De documentaire werd zonder de medewerking van Steve Jobs’ vrouw Laurene gemaakt en ook het bestuur van Apple werkte niet mee. In een groot gedeelte van de documentaire wordt stilgestaan bij de oorlog tussen Steve Jobs en Gizmodo. De techwebsite had een iPhone 4-prototype bemachtigd die een Apple-werknemer in een bar had laten liggen. Steve Jobs maakte er één van zijn laatste levensmissies van om de redacteuren van Gizmodo in de cel te krijgen. Meer over de documentaire lees je in onze uitgebreide The Man in the Machine review.

Steve Jobs-film

In het najaar van 2015 ging de tweede Steve Jobs-film in première. De eerste verscheen in 2013 met Ashton Kutcher in de rol van Jobs, maar erg positief werd die film niet ontvangen. Dat geldt niet voor de nieuwe film, die werd geregisseerd door Danny Boyle. Hierin zien we bekende acteurs als Michael Fassbender en Seth Rogen in de rollen van Steve Jobs en Steve Wozniak.

Vrienden en nabestaanden kritisch over speelfilm

Over de nieuwe speelfilm waren echter veel belangrijke personen niet te spreken. Zo zijn er volgens Apple-topman Jony Ive ‘zonen, dochters, weduwes en hechte vrienden’ boos om hoe Jobs wordt geportretteerd in de film. Daarnaast gaf de weduwe van Jobs aan niet de behoefte te hebben om de film te kijken en keurde Apple-ceo Tim Cook ‘m al snel af. Toch is niet iedereen negatief: mede-oprichter Steve Wozniak keurde de film wél goed en had zelfs het idee naar Steve Jobs te kijken, en niet naar acteurs.

steve jobs-acteur

Voor zijn rol bracht acteur Michael Fassbender veel tijd door met naasten van Jobs, wat hem erg zou hebben geholpen. Fassbender maakte wel duidelijk dat het zijn bedoeling was om de essentie van Jobs weer te geven. Hij gaf bij het spelen van de rol minder om de uiterlijke vergelijkingen. Een trailer van de film vind je op deze pagina.

Heeft dit artikel je geholpen?

Steve Jobs archief

Bekijk archief (35 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu