iPhone laadt niet op? Deze vijf tips zijn de oplossing!

Piet-Jan Lentjes
23 maart 2022, 10:22
4 min leestijd

Oh nee! Je iPhone laadt niet op. Wat nu? Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem snel op te lossen. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij, zodat je weer snel verder kunt.

Lees verder na de advertentie.

iPhone laadt niet op: probeer deze oplossingen

1. Maak de Lightning-poort schoon

Wanneer je je iPhone al een tijdje hebt, komt er na verloop van tijd stof en vuil in de Lightning-poort van de telefoon. Hierdoor maakt de oplaadkabel geen contact meer met je iPhone en kan de accu niet meer worden opgeladen.

Het vervelende hiervan is dat je het stof aandrukt wanneer je de kabel in de iPhone steekt. Daarom lijkt het soms dat er geen vuil in de poort zit. Pak er in zo’n geval een zaklamp bij, zodat je de poort goed kunt bekijken.

iphone laadt niet op

De Lightning-poort maak je bijvoorbeeld schoon met een houten tandenstoker. Doe dit wel voorzichtig, om te voorkomen dat je de aansluiting beschadigt. Wat ook goed werkt zijn de soft-picks die gebruikt worden bij het flossen. Die zijn flexibeler, waardoor de kans kleiner is dat je iets kapot maakt.

Wanneer je klaar bent, sluit je de oplaadkabel aan en check je of je iPhone nu wel oplaadt. Wil je iPhone nog steeds niet opladen? Dan zit het probleem niet bij de Lightning-poort en probeer je de volgende tips.

2. Gebruik een andere oplader en/of stopcontact

De oplaadkabels krijgen veel te verduren. Ondanks dat ze behoorlijk goed tegen een stootje kunnen, hebben de kabels niet het eeuwige leven. Dit geldt overigens ook voor de adapter. Probeer daarom eens een andere kabel wanneer je iPhone niet wil opladen.

Check daarnaast of je de meegeleverde kabel en adapter gebruikt, want namaakkabels en -adapters zorgen vaker voor problemen. Schaf indien nodig een nieuwe kabel aan bij een officiële Apple-winkel.

iPhone laadt niet op

Controleer of het uiteinde van de Lightning-kabel niet is beschadigd of vuil is. Wanneer je veel vuil op de aansluiting ziet, maak je het uiteinde schoon met een microvezeldoek en een drupje alcohol (96 procent). Probeer ook eens een ander stopcontact wanneer je de iPhone via de adapter oplaadt.

Gebruik je een pc of Mac om je iPhone op te laden? Steek de kabel dan eens in een andere usb-poort om uit te sluiten dat hier het probleem zit.

3. Start de iPhone opnieuw op

Hoewel het niet vaak voorkomt, kan het zijn dat het probleem wordt veroorzaakt door een softwarefout. Het helpt dan om het toestel geforceerd opnieuw op te starten.

Op de iPhone 8, iPhone X en nieuwer (zoals de iPhone 12, iPhone 13 en iPhone SE 2022) voer je voor het geforceerd opnieuw opstarten de volgende stappen uit.

  1. Druk op de volume-omhoogknop en laat deze weer los;

  2. Druk snel daarna op de volume-omlaagknop en laat deze weer los;

  3. Houd vervolgens de aan/uit-knop (zijknop) ingedrukt en laat deze pas los wanneer het Apple-logo verschijnt.

Heb je een iPhone 6 of ouder, dan kun je de telefoon geforceerd opstarten door de aan/uit-knop (sluimerknop) en de thuisknop tegelijk in te drukken en een aantal seconden vast te houden.

Op de iPhone 7 dien je de volume-omlaagknop en de aan/uit-knop tegelijkertijd ingedrukt te houden. Laat beide knoppen los wanneer het Apple logo verschijnt.

4. Accu kalibreren

Soms wordt het accupercentage van je iPhone niet goed weergegeven en lijkt het alsof je toestel niet wil opladen. Dan moet je de accu kalibreren. Dit doe je op de volgende manier:

  1. Sluit je iPhone met de Lightning-kabel aan op het stopcontact;
  2. Voer vervolgens een ‘harde reset’ uit om je telefoon opnieuw op te starten (zie vorige tip);
  3. Laad de iPhone op tot 100 procent en geef het toestel nog zo’n anderhalf uur de tijd om flink door te laden.

5. Gebruik draadloos opladen

Wanneer je het vermoeden hebt dat je Lightning-poort defect is, roep je de hulp in van een draadloze oplader. Alle iPhones vanaf de iPhone 8 uit 2017 en nieuwer ondersteunen draadloos opladen, dus ook de nieuwe iPhone SE. Leg het toestel op de oplaadpad en de accu loopt als het goed is weer vol.

iphone usb-c-laden

Heb je een geschikte iPhone, maar geen draadloze lader? Check dan het overzicht met de beste draadloze opladers voor je iPhone. Omdat Apple de open Qi-standaard ondersteunt, werkt in principe elke draadloze lader met je iPhone. Wel zit er verschil in het ontwerp en snelheid van de apparaatjes.

iPhone laadt nog steeds niet op?

Wil je iPhone nog steeds niet opladen, dan zit er vaak niets anders op dan contact op te nemen met Apple Support. Mogelijk heeft je iPhone een hardwarefout waardoor het opladen niet lukt. In de iPhone-accureparatie FAQ lees je hier alles over.

Ook handig: zo check je of je iPhone-accu aan vervanging toe is. Apple Support is via deze pagina te bereiken.

Via:
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu