iOS 13-verwachtingen: 8 functies en verbeteringen om naar uit te kijken
Lars Paymans

Nadat Apple de basis op orde kreeg met iOS 12, is het met iOS 13 weer tijd om een grote stap voorwaarts te maken. Dit zijn de redenen waarom wij nu al uitkijken naar deze grote software-update van 2019.

iOS 13 verwachtingen: hier kijken wij naar uit

Door de grote hoeveelheid bugs en slordigheden van iOS 11, moest Apple met iOS 12 een stapje terug doen. Hierdoor zou het bedrijf volgens geruchten grotere verbeteringen hebben doorgeschoven naar 2019. Dat maakte van iOS 12 een erg stabiele update, die vooral verbeteringen doorvoerde om het besturingssysteem van de iPhone en iPad soepeler te laten lopen.

Met iOS 13 is het dit jaar weer tijd om naar de toekomst te kijken. Welke verbeteringen zijn al genoemd in geruchten en welke denken wij dat Apple gaat toevoegen? Dit zijn onze verwachtingen voor iOS 13.

1. Een nieuw beginscherm

De grootste verbetering van iOS 13 wordt volgens de eerste geruchten het beginscherm. Sinds de eerste iPhone en iPhone OS 1 heeft Apple het homescreen altijd met rust gelaten. Nog steeds is het een grid met app-iconen, meer niet.

Op het extra scherm met widgets na is er opvallend weinig veranderd aan dit centrale scherm van de iPhone en iPad. Maar dat zou dit jaar gaan veranderen. Apple zou van plan zijn om het homescreen een nieuw design te geven, zodat het meer is dan een serie met snelkoppelingen naar apps.

iOS 13

Hoe dit er precies uit gaat zien is nog niet bekend, maar er zijn genoeg mogelijkheden. Zo zou Apple widgets kunnen toevoegen om bepaalde functies van apps direct vanaf dit scherm beschikbaar te maken.

Een andere optie is een rij met apps die Siri voorstelt, net zoals dit nu al gebeurt in het Spotlight-venster. Op de iPad is er door het grotere scherm nog meer mogelijk, wat een belangrijke rol kan spelen om de iPad een beter alternatief voor de laptop te maken.

2. Eindelijk een donkere modus

We schrijven er al jaren over, maar dit is het jaar dat ‘ie komt, al hebben we dat ook al vaker geroepen. De donkere modus voor iOS is iets waar gebruikers al jaren om vragen, die Apple overduidelijk aan het testen is, maar nog steeds niet toegevoegd is. Nu de Mac met macOS Mojave wel een donkere modus kreeg die het overwegend witte besturingssysteem in een donker jasje steekt, lijkt iOS de volgende kandidaat te zijn.

iOS 13 verwachtingen

Een donkere modus zou alle standaard menu’s en het design van apps veranderen door witte kleuren zwart te maken. Daardoor zijn ze fijner om naar te kijken en komen ze bovendien extra mooi tot zijn recht op de iPhone X en XS, die diepe zwarttinten tonen dankzij het oled-scherm.

De afgelopen jaren hebben talloze populaire iOS-apps een donkere modus toegevoegd, dus in een ideale situatie kun je met iOS 13 een knop omzetten om iOS en alle ondersteunende apps in één keer van design te veranderen.

3. Speciale iPad-verbeteringen

Met de iPad Pro 2018 werd het pijnlijk duidelijk hoe iOS de krachtige hardware van deze tablet in de weg zit. Daarom is het hard nodig dat iOS op de iPad zich verder gaat onderscheiden van iOS op de iPhone. Die stap heeft Apple al gezet door multitasking toe te voegen, maar dat is niet genoeg. Zo zou de iPad een stuk nuttiger worden als je tabbladen in apps kunt maken, zodat je sneller tussen vensters van dezelfde app kunt schakelen.

Daarnaast zou het een welkome toevoeging zijn om meerdere accounts te ondersteunen, zodat je de iPad bijvoorbeeld met je partner kunt delen. Ook zette Apple een goede stap door een usb-c-aansluiting aan de iPad toe te voegen, maar zijn de opties nog erg beperkt. Door meer apparaten te ondersteunen die je op deze manier kunt aansluiten heb je steeds minder vaak een Mac nodig.

iOS 13 verwachtingen

4. Een verbeterde Bestanden-app

Met de Bestanden-app heeft Apple eindelijk een alternatief voor de Finder van de Mac op iOS bedacht, maar de app is nog niet uitgebreid genoeg. Het zou (vooral op de iPad) erg handig zijn als deze app de centrale plek wordt voor alles wat je met de bestanden op het apparaat wil doen. Denk hierbij aan een integratie van de Foto’s-app, zodat je direct vanuit Bestanden een foto in een presentatie kunt plakken.

Dat zou de iPad een waardig alternatief voor Finder geven op de Mac, wat een hoop gedoe en gewissel tussen verschillende apps scheelt. Ook weten gebruikers op die manier altijd waar ze moeten zoeken, als ze een bestand willen bekijken of delen met iemand anders.

5. Meer op privacy-gerichte aanpassingen

Apple onderscheidt zich als bedrijf zich ieder jaar meer van de rest als het om privacy gaat. Daardoor staat iOS bekend als een gesloten maar aantoonbaar veiliger alternatief voor Android. We rekenen erop dat iOS 13 weer een stap verder zet om de gegevens van gebruikers beter te beveiligen.

iOS 13 verwachtingen

Denk hierbij aan aanpassingen voor Safari waardoor je internetgedrag nog moeilijker te volgen is, of strengere richtlijnen voor apps die je locatie willen inzien. Ook hopen we nog steeds dat Apple de iCloud-sleutelhanger een keer uitbouwt tot een volwaardige wachtwoordmanager, in de stijl van LastPass en 1Password. Vooral omdat iOS 12 integratie voor deze apps al heeft toegevoegd.

6. Wederom focus op gezondheid

Net zoals privacy is gezondheid het andere kenmerk van Apple anno 2019. Ieder jaar worden er startups op het gebied van gezondheid opgekocht en ingelijfd door het bedrijf, dus het zou ons niet verbazen als de Gezondheid-app weer uitgebreider wordt.

Ook zou Apple de overname van Beddit kunnen inzetten om de Wekker-app te koppelen met een programma dat je slaapritme meet, en deze gegevens gebruikt voor de Gezondheid-app.

7. Herziene camera-app

Als de iPhone 2019 een derde cameralens krijgt, dan zal er waarschijnlijk weer een speciale camerafunctie aan de Camera-app worden toegevoegd. De laatste jaren is de standaard Camera-app uitgegroeid tot een app die tot de rand gevuld zit met functies.

Vroeg of laat moet Apple deze app opnieuw insteken om alle functies overzichtelijk te houden. Ook hopen we dat 2019 het jaar wordt dat Apple ons eindelijk RAW-foto’s laat maken, zonder daar eerst een aparte camera-app voor te downloaden.

iOS 12

8. Siri-verbeteringen

De Google Assistent is bezig aan zijn opmars en Apple kan niet stil blijven zitten met Siri. Er zijn grote verbeteringen nodig om de spraakassistent van Apple op zijn minst net zo goed te maken als die van Google. Daar is een nieuw ontwerp voor nodig die niet heel je iPhone-scherm meer vult, meer opties om apps aan te sturen en meer manieren waarop de assistent jou helpt om alles uit je iPhone te halen.

De afgelopen twee jaar heeft Apple meerdere grote namen op het gebied van machine learning aangenomen, dus is het hoog tijd om dit jaar de grote stappen te zetten die Siri weer tot een geduchte concurrent van de Google Assistent maakt.

→ Meer weten over iOS 13? Wij houden je in ons grote iOS 13 overzicht het hele jaar door op de hoogte.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.