De iPhone 14 Pro nu tijdelijk tot €475 retour!

‘iOS 13 krijgt Slaapmodus en meer, Apple Watch krijgt eigen App Store’

Wouter Nijsen
6 mei 2019, 13:57
3 min leestijd
‘iOS 13 krijgt Slaapmodus en meer, Apple Watch krijgt eigen App Store’

Hoewel Apple de nieuwe features van iOS 13, watchOS 6 en macOS 10.15 pas later dit jaar onthult, weten we inmiddels precies wat we kunnen verwachten. Het doorgaans betrouwbare Bloomberg heeft nu een lijst met de belangrijkste verbeteringen gepubliceerd. We bespreken ze met je.

Lees verder na de advertentie.

iOS 13-verbeteringen

Bloomberg heeft een goede staat van dienst als het om Apple-geruchten aankomt, en heeft op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen van het bedrijf uit Cupertino gehoord welke verbeteringen tijdens WWDC 2019 worden aangekondigd.

Allereerst bevestigt de website dat iOS 13 een donkere modus introduceert die je vanuit het Bedieningspaneel activeert, maar dat de update oudere apparaten ook sneller maakt. Dit was ook de grote focus van iOS 12, en Apple zou het besturingssysteem opnieuw vlotter en stabieler willen maken.

ios-13-conceptafbeeldingen

Ook zou iOS 13 een vernieuwde Gezondheid-app introduceren, met een nieuwe homepage waar je dagelijkse activiteiten beter op wordt getoond. Ook komt er een sectie voor de ‘gezondheid’ van je oren, waar je bijvoorbeeld ziet hoe hard jij je headset zet als je muziek luistert, maar ook de omgevingsgeluid wordt bijgehouden. Ook bevestigt Bloomberg het gerucht dat Apple een functie introduceert om een iPad als extern scherm voor de Mac te gebruiken.

Verder heeft de website het over een bijgewerkte Herinneringen-app, vernieuwde Boeken-app en een flinke update voor iMessage. De Berichten-app zou een WhatsApp-achtige optie krijgen om een profielfoto en gebruikersnaam toe te voegen.

De Zoek Vrienden- en Zoek mijn iPhone-app worden samengevoegd in één app en ook de geruchten over de iPad-verbeteringen van iOS 13 worden bevestigd. De update zou een verbeterde multitaskinterface introduceren en aanpassingen maken aan het homescreen. Ook handig: de Kaarten-app zou het makkelijker om specifieke locaties, zoals je thuis- en werkadres toe te voegen, zodat je hier naartoe kunt navigeren.

Tot slot zou Apple aan een nieuw toetsenbord werken in de stijl van SwiftKey, zodat je over de toetsen kunt vegen om op die manier razendsnel te kunnen typen. Bloomberg voegt als slag om de arm toe dat deze functie mogelijk alleen intern zal worden gebruikt.

watchOS 6 krijgt eigen App Store

Ook voor watchOS 6 staan er een aantal grote vernieuwingen op de planning. Zo zou het bedrijf van Tim Cook van plan zijn om de App Store naar de Apple Watch te brengen, zodat gebruikers vanaf het horloge apps kunnen downloaden. Hierdoor wordt de smartwatch weer iets minder afhankelijk van de gekoppelde iPhone.

Concept watchOS 6

Ook zou watchOS 6 een Boeken-app bevatten waarmee gebruikers vanaf het horloge naar audioboeken kunnen luisteren. Ook de Dictafoon- en Rekenmachine-app zouden aan de Watch worden toegevoegd.

Bloomberg schrijft daarnaast dat er twee gezondheid-apps voor watchOS 6 komen, waarvan de app ‘Dose’ je gaat helpen om op tijd medicatie in te nemen. Ook komt er een Cyclus-app om je menstruatie bij te houden. Tot slot introduceert watchOS 6 een aantal nieuwe complicaties, Animoji en wijzerplaten om uit te kiezen.

macOS 10.15

Apple lijkt iets minder spannende vernieuwingen door te voeren aan de aankomende macOS-versie, maar ze zijn wel belangrijk. Zo zou het met macOS 10.15 mogelijk worden om iPad-apps op de Mac te draaien. Het moet voor ontwikkelaars makkelijker worden om hun apps voor meerdere platform te maken, maar het geeft macOS ook meteen een heleboel nieuwe apps. Volgend jaar zou Apple van plan zijn om iPhone-apps op de Mac te laten draaien.

Om het goede voorbeeld te geven, brengt het bedrijf uit Cupertino enkele iPad-apps alvast naar macOS. Hierbij gaat het vermoedelijk om de Podcast-app en applicatie die Vind mijn iPhone en Vind mijn Vrienden moet samenvoegen. Ook introduceert macOS 10.15 de Schermtijd-features en een aparte app voor Apple Music.

Apple onthult iOS 13, watchOS 6 en macOS 10.15 tijdens WWDC 2019, dat van 3 tot en met 7 juni plaatsvindt. Tot die tijd houden we je via onze website, nieuwsbrief en iPhoned-app op de hoogte van alle nieuwtjes.

Het laatste nieuws over iOS 13

Bron: Bloomberg
Bron afbeelding: iApple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu