‘iOS 13 functies lekken uit: donkere modus, verbeterde volumeknop, meer’

Lars Paijmans
15 april 2019, 15:51
4 min leestijd
‘iOS 13 functies lekken uit: donkere modus, verbeterde volumeknop, meer’

Apple onthult iOS 13 pas op 3 juni, maar meerdere anonieme bronnen hebben zojuist een waslijst aan nieuwe functies en verbeteringen gedeeld. We zetten ze hier voor je op een rij.

Lees verder na de advertentie.

iOS 13 gerucht: donkere modus, nieuwe volumeknop en meer

Het nieuws is afkomstig van 9to5Mac, dat met meerdere bronnen gesproken zegt te hebben die betrokken zouden zijn bij de ontwikkeling van de nieuwe iOS-versie. Hoewel dit het gerucht nog niet bevestigt, zijn veel van de genoemde nieuwe functies dingen die we in het verleden al voorbij hebben zien komen.

1. Een donkere modus voor de iPhone en iPad

We hebben al jaren aanwijzingen gezien dat Apple er aan werkt en vorig jaar kwam met macOS Mojave Dark Mode al naar de Mac. In 2019 krijgt ook iOS een donkere modus, die je in de instellingen kunt aanzetten. Alle menu’s en apps die het ondersteunen schakelen dan automatisch over op een donkere versie, wat het een stuk fijner maakt om te bekijken in de avonduren.

Bekijk ook: Dit nieuwe concept brengt de iPhone 2019 en iOS 13 tot leven

iOS 13 Dark Mode

2. Enorme iPad-upgrade met zwevende vensters en beter multitasken

iOS 13 belooft een grote stap voorwaarts te worden voor de iPad. Apple zou het net als op de Mac mogelijk maken om meerdere vensters tegelijk op je scherm te zetten. Deze zitten niet meer vastgeplakt aan een vaste plek, maar kun je vrij rond bewegen over je scherm.

Door het venster aan te tikken en te verslepen, kun je het wegzetten waar je wil. Door verschillende vensters op elkaar te leggen, ontstaat er een digitale stapel met openstaande apps, waar je snel doorheen bladert of die je sluit door ze van je scherm af te vegen.

3. Verbeteringen voor Safari en Mail en Herinneringen

Apples eigen browser Safari gaat erop vooruit, wederom vooral op de iPad. Websites zullen voortaan vaker een desktop-versie tonen op de tablet, zodat je op de iPad minder vaak tegen websites aanloopt die voor een iPhone-scherm geoptimaliseerd zijn. Bij YouTube gaat dit bijvoorbeeld goed van pas komen.

Ook de Mail-app van Apple gaat erop vooruit, door voortaan te kijken naar de inhoud van je berichten, en ze in te delen in categorieën. Dit kennen we al van meerdere slimme mail-apps als het geannuleerde Inbox by Gmail en Spark, waardoor al je reclameberichten bijvoorbeeld bij elkaar worden gezet. Dat moet de Mail-app een stuk overzichtelijker en gebruiksvriendelijker maken.

Tot slot krijgt de Herinneringen-app van Apple een opknapbeurt, met nieuwe functies en voor het eerst dat de app ook naar de Mac komt. Wel zo handig om al je taken op verschillende apparaten bij de hand te houden.

ios-13-conceptafbeeldingen

4. Nieuw ‘ongedaan maken’ gebaar

Met de Mac iets ongedaan maken wat je per ongeluk fout hebt gedaan, is zo simpel als op CMD + Z drukken. Ook de iPad krijgt vanaf iOS 13 een soortgelijke functie. Tik een keer op het toetsenbord met drie vingers tegelijk en je laatste actie wordt ongedaan gemaakt. Handig als je tekst aan het verwerken bent of snel een foutje wil weghalen.

5. Gemakkelijker schakelen tussen verschillende lettertypes

Het wordt vanaf iOS 13 veel gemakkelijker om meerdere lettertypes te gebruiken op je iPhone en iPad. Het installeren van afzonderlijke profielen is verleden tijd. In plaats daarvan is er een nieuw menu in de instellingen toegevoegd. Je krijgt een melding als je een document opent waar een font in wordt gebruikt dat je niet geïnstalleerd hebt. Ook wat dat betreft lijkt iOS 13 een stuk meer op macOS dan voorheen.

6. Samenwerken in meer apps

Apple laat je al samenwerken in de iWork-apps en Notities, maar daar blijft het niet bij. Het bedrijf zou het ook voor apps van derden mogelijk maken om gemakkelijk een functie in te bouwen, waarmee meerdere mensen tegelijk in een document kunnen werken. Ideaal voor studenten die hierdoor tegelijk in hetzelfde document aan een opdracht kunnen sleutelen bijvoorbeeld.

iOS 13 verwachtingen

7. Beter selecteren

Het selecteren van meerdere dingen op je scherm kan al jaren, maar iOS 13 moet het een stuk makkelijker maken. Voortaan trek je simpelweg met twee vingers over een lijst met objecten om ze meteen allemaal te selecteren. Net zoals je dit nu doet in de Finder-app op de Mac met het trackpad van je Mac.

8. Eindelijk een nieuwe volume-weergave

Net als een donkere modus is een nieuwe volume-weergave waarschijnlijk de meestgevraagde verbetering voor iOS. Deze neemt nu nog veel ruimte in beslag, terwijl dit weinig toevoegt. De nieuwe weergave zal een stuk subtieler zijn, en zit ook minder in de weg tijdens het luisteren naar muziek of het bekijken van een video.

9. En meer

Het uitgebreide gerucht bevat nog meer kleinere verbeteringen waar Apple aan zou werken voor dit najaar. Zo zou Siri minder vaak foutief reageren op iemand die iets zegt wat lijkt op ‘hé Siri’ en komt er betere ondersteuning voor taalcorrecties naast het Engels. Ook de bediening voor het printen van documenten in apps zou worden aangescherpt.

Apple onthult iOS 13 waarschijnlijk tijdens WWDC 2019, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. Daar zullen we zien of dit gerucht het bij het rechte eind had, al klinkt iedere verbetering geloofwaardig. In ons iOS 13 verwachtingen-overzicht lees je meer over de mogelijke nieuwe features van de update.

Lees het laatste nieuws over iOS 13

Bron: 9to5Mac
Bron afbeelding: iApple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen