De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

7 aanwijzingen dat iOS 13 de update wordt die de iPad nodig heeft

Lars Paijmans
24 april 2019, 20:16
4 min leestijd
7 aanwijzingen dat iOS 13 de update wordt die de iPad nodig heeft

We hebben er jaren op moeten wachten, maar alles lijkt erop dat iOS 13 de grote update wordt waar iPad-gebruikers aan toe zijn. Deze zeven aanwijzingen stemmen ons hoopvol over de toekomst van de tablet.

Lees verder na de advertentie.

Waarom iOS 13 belangrijk wordt voor de iPad

Apple heeft het lang volgehouden om de iPhone en iPad relatief gelijk te houden wat software betreft. Niet zo gek ook, aangezien ze allebei op iOS draaien. Toch is de iPad zich de afgelopen jaren steeds meer gaan onderscheiden.

De tablet kreeg de optie om meerdere apps naast elkaar te zetten dankzij multitasking en heeft nu zelfs een macOS-achtig dock, waardoor je jouw favoriete apps altijd bij de hand hebt. iOS 13 vormt dit najaar de grote volgende stap voor de iPad als we naar de volgende geruchten kijken.

iOS 13 iPad-functies

1. Verbeterde ondersteuning voor externe opslag

De usb-c-aansluiting op de iPad Pro 2018 is een flinke stap in de goede richting, maar door beperkingen van iOS 12 heb je er nog steeds relatief weinig aan. Daar komt naar verluidt met iOS 13 verandering in. Apple zou het mogelijk maken om foto’s direct te importeren uit een externe opslag.

Nu moet je afbeeldingen eerst importeren in de Foto’s-app van Apple, voordat je ze in een app kunt bewerken. Deze verbetering maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een afbeelding direct vanaf een externe harde schijf te bewerken en op te slaan, zonder dat er een andere app aan te pas komt. Door deze tussenstap weg te werken, maakt dat het bewerken van bestanden op je iPad een stuk fijner.

2. Sluit je muis of trackpad aan op je iPad

Een minstens zo belangrijke beslissing als de overstap naar usb-c is de ondersteuning voor een muis en trackpad. Apple zou met iOS 13 van plan zijn om de tablet ook bedienbaar te maken door er een (draadloze) muis of trackpad aan te koppelen. Heb je ook een toetsenbord, dan verander je de tablet hier meer dan ooit mee in een volwaardige laptop.

Het is nog even afwachten hoe deze functies precies gaat uitpakken, maar op papier klinkt dit als een belangrijke stap om de iPad een stuk functioneler te maken.

iOS 13 iPad

3. Zwevende vensters die je zelf kunt indelen

Multitasking is een fijne manier om meerdere apps tegelijk te kunnen gebruiken, maar het is nog steeds wat beperkt. Zo zit je nu nog vast aan het gebruik van stroken op je scherm, en gebruikt iedere app dezelfde hoeveelheid schermruimte. Met iOS 13 zou Apple deze functie openbreken door eindelijk de overstap te maken naar zwevende vensters.

Hierdoor kun je – net als op een Mac – ervoor kiezen om een venster groter of kleiner te maken of een ander plekje op je scherm te geven. Zet bijvoorbeeld je mailbox in de rechter bovenhoek, een minispeler van Spotify daaronder en aan de linkerhelft van je scherm een schrijf-app waarin je een tekst uitwerkt.

4. Nieuwe vorm van multitasking is nog veelzijdiger

Als gevolg van de nieuwe zwevende vensters op de iPad gaat ook multitasking op de schop. Volgens een uitgebreid gerucht waarin meerdere functies van iOS 13 uitgelekt zouden zijn, stapt iOS 13 over op een nieuwe vorm van multitasking met zwevende vensters.

Door hier verschillende apps op elkaar te leggen kun je snel schakelen tussen meerdere apps. Veeg simpelweg over een stapeltje met apps om snel door de verschillende programma’s te bladeren.

iPad

5. Een functioneler homescreen

Er is nog relatief weinig over bekend, maar de iPad zou een gloednieuw homescreen krijgen. Ook dit zou weer een ingrijpende verandering zijn, aangezien het homescreen van zowel de iPhone als iPad door de jaren heen nagenoeg ongewijzigd is gebleven.

Nu de iPad-schermen steeds groter worden, valt echter steeds beter op hoeveel loze ruimte er op de iPad overblijft. Deze ruimte is veel functioneler in te zetten, bijvoorbeeld met widgets of een kleine versie van een app die altijd actief blijft.

6. Een aangepaste versie van Safari

Safari op de iPad is nu nog grotendeels dezelfde browser als op de iPhone, terwijl het veel logischer zou zijn als de app op de tablet meer op die van de Mac zou lijken. iOS 13 zet een stapje in de goede richting, volgens een gerucht dat stelt dat websites op de iPad automatisch in desktopweergave geladen worden. Daardoor voorkomt iOS dat je op het grote scherm van je iPad een website te zien krijgt die geoptimaliseerd is voor het kleinere display van de iPhone.

7. Nieuwe gebaren voor snelle functies

Tot slot zou Apple een aantal nieuwe gebaren toevoegen aan de schermen van de iPad. Zo zou er een nieuw ‘ongedaan maken’-gebaar komen, waarmee je snel een stapje teruggaat, net zoals je op een Mac op CMD + Z kunt drukken. Waarschijnlijk kun je dit straks doen door even van links naar rechts over het toetsenbord te vegen met twee vingers.

Wanneer kunnen we iOS 13 verwachten?

iOS 13 wordt onthuld tijdens WWDC 2019, de jaarlijkse ontwikkelaarsbeurs van Apple die op 3 juni van start gaat. Dezelfde week zal de eerste bèta verschijnen voor ontwikkelaars, gevolgd door een publieke bèta later die maand. Pas in de herfst wordt de definitieve update van iOS 13 naar alle ondersteunende apparaten uitgerold. Check ook onze iOS 13-verwachtingen met meer functies en verbeteringen om naar uit te kijken.

Meer over iOS 13

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Air 2019
Apple iPad Air 2019

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen