‘iOS 13 voegt muis- en trackpad-ondersteuning voor iPad toe’

Florence Peeters
23 april 2019, 16:33
2 min leestijd

iOS 13 lijkt met name voor de iPad een grote update te worden die veel verbeteringen met zich meebrengt. Apple zou ook ondersteuning voor de muis en trackpad aan de iPad toevoegen met deze software-upgrade.

Lees verder na de advertentie.

‘Muis-ondersteuning voor iPad in de maak’

Meerdere geruchten stellen dat we vooral op de iPad grote verbeteringen kunnen verwachten als eind dit jaar iOS 13 verschijnt. Hiermee zou de iPad een stap dichterbij de Mac komen, onder andere door muis- en trackpad-ondersteuning toe te voegen. Dat stelt Federico Vitti van MacStories in de Apple-gerelateerde podcast Connected.

Ontwikkelaar Steven Troughton-Smith, die regelmatig ontdekkingen doet in bètaversies van iOS, bevestigde het gerucht. De ondersteuning zou alleen op de iPad verschijnen en verstopt zitten in de Toegankelijkheid-instellingen van iOS. Apple doelt met de functie dus meer op mensen met een beperking, voor wie dit een uitkomst kan zijn.

Toch is het gebruiken van een muis of trackpad op je iPad ook voor alle andere gebruikers ideaal. Zeker als je al een toetsenbord aan je iPad Pro of iPad Air hebt hangen, maakt het toevoegen van een muis de lijn tussen een iPad en Mac helemaal dun. Waar Apple de iPad al langer in de markt zet als alternatief voor een computer, wordt het zo meer dan ooit een draagbare computer in plaats van een tablet.

Volgens Troughton-Smith zou de muis-ondersteuning ook te maken hebben met Project Marzipan. Met dit project wil Apple iOS en macOS dichter bij elkaar brengen, doordat het voor ontwikkelaars nu makkelijker is om apps voor beide besturingssystemen te bouwen. Als een app op de Mac erg afhankelijk is van het gebruik van een muis, is deze straks net zo gebruiksvriendelijk op de iPad. Dan zit je niet continu op je iPad-scherm te tikken.

iOS 13 in juni onthuld

Het gebruik van een muis kan ook van pas komen bij het verplaatsen van vensters. Een ander recent iOS 13-gerucht stelt namelijk dat het op de iPad net zoals op de Mac mogelijk wordt om meerdere vensters tegelijk op je scherm te zetten. Deze beweeg je vrij over het scherm, omdat ze zwevend zijn. Dit maakt multitasken op de iPad een stuk gemakkelijker.

Apple onthult iOS 13 tijdens WWDC 2019. Deze grote ontwikkelaarsconferentie wordt van 3 tot 7 juni gehouden en hier toont het bedrijf ook voor het eerst updates als macOS 10.15 en watchOS 6. Veel van de functies die we in iOS 13 gaan zien zijn al gelekt, zoals je in ons iOS 13 verwachtingen-overzicht kunt lezen.

Lees meer over iOS 13

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen